Hopp til innhold

Slik gjør du et vanntett bruktbåtkjøp

Å kjøpe en fritidsbåt kan bli en kostbar affære, og for noen uheldige ender den på havets bunn.

Sunket fritidsbåt

I de fleste tilfellene går bruktbåtkjøp og salg smertefritt for seg, men Forbrukerrådet advarer om at du kan bli lurt.

Foto: FOTO: Gjensidige

Torgeir Øines

Direktør i Forbrukerrådet i Nordland, Torgeir Øines.

Foto: Pressebilde / NRK

Når våren kommer, kan det være fristende å gå til innkjøp av en båt, for så å nyte livet på havet. Men man kan fort ende opp med å kjøpe katta i sekken, eller vraket i naustet, om du vil.

– Vi har hatt saker der kjøper har funnet båten sunket i havna etter kort tid. Det er ofte saker som handler om feil og mangler som kommer på vårt bord, sier direktør i Forbrukerrådet i Nordland, Torgeir Øines til NRK.

Få en vanntett kontrakt

Ønsket om å få seg en båt kan overskygge kunnskapen om hvordan en båt skal være.

– Det aller viktigste er å gjøre gode undersøkelser før du slår til på det som tilsynelatende er drømmebåten. Få båten på land og se under også.

– Vi er litt naive og godtroende til det som blir sagt og ikke sagt. Det er mange som selger båter som ikke sier noe galt, men heller sier ingenting, sier Øines.

Gjør ordentlige undersøkelser

Fritidsbåt
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han anbefaler folk med lite båtkunnskap å bruke besiktigelsesmenn fra båtforbundene for å få hjelp til undersøkelsen.

– Ellers er det viktig å skrive ned det som blir sagt om båten og det dere blir enige om. Blir du forsikret om ingen skader på skroget, får du det med i kontrakten. Da er det mye lettere å komme tilbake til dette i ettertid, sier Øines.

Det viktigste er å vite hva du kjøper, at den er tett og at du får det du skal i forhold til prisen. Tar det lang tid før mangler blir oppdaget, og det er vanskelig å dokumentere at båten er i dårligere stand enn avtalt, kan det være vanskelig å nå frem med klager.

– Det er dessverre mange båtkjøpere som tar lett på dette. Det er spesielt når det kjøpes fra privatpersoner. Det skal mer til for å nå fram i ettertid, og folk har lavere forventninger enn ved kjøp hos forhandlere.

Sjekk heftelser

I de fleste tilfellene går bruktbåtkjøp og salg smertefritt for seg, men Forbrukerrådet advarer om at du kan bli lurt.

– Det er også viktig å sjekke om båten har heftelser eller pantsetting på seg. Fritidsfartøy både over og under 15 meter kan registreres i skipsregisteret, sier Øines.

Kommunikasjonssjef Sjøfartsdirektoratet Dag Inge Aarhus sier at registrering i skipsregisteret er en økende trend.

– Det er derfor svært viktig at man sjekker i skipsregisteret ved kjøp av alle typer fritidsfartøy under 15 meter. Fritidsfartøy under 7 meter kan ikke registreres i skipsregisteret. Det sjekker du i løsøreregisteret for småbåter, sier Arhus.

For å sjekke i løsøreregisteret, trenger du personnummeret til selgeren.

Får du likevel problemer med kjøpet kan Forbrukerrådet hjelpe deg. Etter det kan du gå til Forbrukertvistutvalget om det er nødvending.