Hopp til innhold

Slik fyrer du riktig i peisen

Riktig vedfyring kan hjelpe både økonomien og miljøet. Det beste for miljøet er å tenne på i toppen. Her kan du lese feiermesterens tips for å få varme i stua.

Riktig vedfyring kan hjelpe både økonomien og miljøet. Det beste for miljøet er å tenne på i toppen. Her kan du lese feiermesternes tips til et skikkelig bål.

VIDEO: Feiermester Kjell Jakobsen viser deg hvordan man fyrer opp før peiskosen.

Kulda fører til at folk flokker seg rundt ovner og peiser og sprengfyrer. Da er det viktig å fyre riktig.

– Velg riktig ovn, tørr ved og tenn på i toppen, sier feiermester i Salten brann, Kjell Jakobsen.

Veden må være tørr nok

Feiermester Kjell Jakobsen i Salten brann

Feiermester Kjell Jakobsen i Salten brann

Foto: Harald Krogtoft / NRK

En tørr ved med fuktighet på under 20 prosent er ypperlig til fyring. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk regnes som den beste peisveden. Mange foretrekker imidlertid nåletre på grunn av knitrelyden, men slike tresorter sender ut gnister, og kan skape brannfare.

– Veden må være tørr, ellers brukes all energi til å brenne opp fuktighet. Det gir lite varme, forklarer feiermesteren.

Og da er oppbevaring av veden viktig.

– Den må ligge tørt og luftig. Hvis den ligger ute og det blir mildvær, trekker veden til seg fuktighet igjen. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn et døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur.

Sjekk tørrheten med oppvaskmiddel

Feiermester Jakobsen har et lurt tips til de som ikke vet om veden er tørr nok.

– Tar du oppvaskmiddel på enden av vedkubben og blåser i andre enden, vil det boble hvis veden er tørr nok.

Fyr i peisen

En såkalt rentbrennende ovn slipper inn luft i øvre del av ovnen, slik at mer av avgassene brenner opp, før de blir sluppet ut gjennom pipa.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Hvis man heller vil sverge til digitale hjelpemidler er det mulig å kjøpe fukttestere for et par hundrelapper.

For å få skikkelig fyr i den tørre veden, må det startes i det små.

– De fleste legger for store kubber inn, og plages derfor med å få fyr. Man skal starte med småved og legge på større kubber senere når temperaturen er høy. Tennbriketter, avispapir og never kan hjelpe på med oppstarten.

Miljøvennlig å fyre fra toppen

Et bål trenger også luft, og der feiler mange. Pass derfor på at luftventiler i vegger og vinduer er åpne.

– Det er ofte for lite luft i rommet. Setter man på kjøkkenvifta, drar den lufta ut av ovnen, og røyk kan også dras ut i rommet, sier Jakobsen.

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å trekke. Normalt vil det være nok å åpne peisdøren i noen minutter slik at man får varm romluft opp i skorsteinen.

For å få mest mulig miljøvennlig fyring av ved, har SINTEF funnet ut at du bør tenne på fra toppen.

– Da oppnår du at systemet for brenning av avgasser settes i gang raskere, forklarer Jakobsen.

Ikke fyr for hardt

Feiermesteren oppfordrer til å legge ved i ovnen ofte, men lite brensel om gangen.

– Unngå ulmebrann, som gjerne fører til utslipp av svevestøv. Best er det når det brenner friskt og røyken fra skorsteinen er bortimot usynlig.

Mange sprengfyrer ved oppfyring i kalde hus og hytter for å få opp varmen så raskt som mulig. Sprengfyring kan ødelegge både ildsted og pipe, og kan føre til brann.

– Har du emaljert ovn ødelegges emaljen hvis du fyrer så mye at ovnen blir rødglødende. Skruer brenner fast og pakninger kan smuldre bort.

Skaff deg ny ovn

Hvor mye varme du får fra vedfyring avhenger også av hvilken ovnstype du velger. Forskjellen kan være meget stor.

Åpne peiser kan i verste fall gi så lite som 10 prosent varme fra energien som forbrennes i veden, mens lukkede ovner med ny teknologi har inntil 85 prosent effekt.

– Man bør skaffe seg en rentbrennende ovn. Den slipper ut mindre farlige gasser og er mer effektiv. Man kan få opp til 40 prosent mer energi ut av veden av en slik ovn, forteller Jakobsen.

En såkalt rentbrennende ovn slipper inn luft i øvre del av ovnen, slik at mer av avgassene brenner opp, før de blir sluppet ut gjennom pipa. Dette gjør at røyken blir usynlig og nesten bare bestående av vanndamp og karbondioksid.

Ikke alt kan puttes i peisen

Tror du at alt laget av tre kan puttes i peisen? Da bør du tenke deg om!

Impregnert trevirke og melke- og eggekartonger er eksempler på det du ikke skal brenne i peisen. Når det forbrennes dannes blant annet giftige gasser som karbonmonoksid og nitrogenmonoksid.

I 12 timar gjer veden deg varm på NRK2. Du møter Lars Mytting, Mads Gilbert, Toralv Maurstad og mange fleire dedikerte vedafolk. Bli opplyst og kjenn varmen! Me følgjer bålet minutt for minutt heilt fram til morgonen.

SE REPRISEN: Nasjonal vedkveld på NRK engasjerte mange. Her ser du sendingen på ny.