Hopp til innhold

– De mangler evne til å forstå hvilke lidelser de påfører kjæledyrene når de kastes ut

Med blodig snute og sterkt forkommen ble katten Bajas funnet av dyrevenner som leverte han til Dyrebeskyttelsen. – I 2012 tok vi imot 4021 hjelpeløse og skadde dyr og antallet øker, sier Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge.

Hjemløs katt frå Kjøpsvik

SØKER NYTT HJEM: Katten Bajas ble funnet forslått og forkommen i Kjøpsvik. Nå er han tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen i Narvik, og søker fosterhjem.

Foto: Dyrebeskyttelsen

– Katten bar preg av å ha levd et hardt liv som hjemløs, utegående katt, forteller Nadia Kaski i Dyrebeskyttelselsen i Narvik til NRK.no.

Den store hannkatten fra Kjøpsvik i nordlandskommunen Tysfjord ble tatt med til veterinær hvor han fikk behandling for sårene på snuten, midd og innvollsorm. I tillegg ble store mengder flokete pels barbert bort.

– Nå er han i mye bedre form. I starten var han veldig utrygg, men han har kommet seg veldig. Vi håper vi skal få omplassert katten til noen snille mennesker, sier Kaski.

Enorm pågang

Hvert eneste år forlater nordmenn dyrene sine i hjelpeløs tilstand når de reiser på ferie. I fjor havnet 4021 dyr hos Dyrebeskyttelsen, de aller fleste av disse dyrene var hjemløse. Halvparten av disse dyrene ble tatt hånd om i løpet av de tre sommermånedene.

– Det er økning på over 10 prosent fra forrige telling i 2009, opplyser pressekontakt Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge.

Nå melder Dyrebeskyttelsen Norge om fulle hjelpesentre og fosterhjem – allerede før fellesferien har begynt.

– Det er skremmende å se hvor mange dyr som er helt prisgitt vår hjelp, og det er enda verre å tenke på at tallene er økende. En katt, kanin eller andre familiedyr som blir hjemløse utsettes for lidelser i form av sykdom, mangel på mat og vann og et klima de ikke har forutsetninger for å klare seg i, sier Krogstad.

Flest katter

Linn Krogstad, Dyrebeskyttelsen Norge

– Vi tar hånd om stadig flere hjemløse dyr, sier pressekontakt Linn Krogstad, her med kaninen Bella.

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge

Det største antallet hjemløse dyr som blir tatt hånd om er fortsatt katt, 86,9 prosent av de hjemløse dyrene som mottok hjelp fra Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger i 2012 var katter.

– Bak tallene ligger mange triste skjebner og ofte sjokkerende dumpinghistorier, sier Krogstad.

Inntaksstopp

Flere av Dyrebeskyttelsen Norges avdelinger har nå inntaksstopp som følge av fulle fosterhjem og hjelpesenter. Dette allerede før fellesferien er startet.

– Vi har mange trofaste givere og medlemmer, men om utgiftene fortsetter å øke som de har gjort de siste årene så er vi redd vi i fremtiden ikke kommer til å klare å tilby hjelp til dyrene som trenger oss. Det er klart at 9,7 millioner er mye for en frivillig organisasjon som baserer driften på gaver, medlemskap og arv. Vi gjør så godt vi kan, men vi er bekymret, sier Krogstad.

Venter travel sommer

I Narvik venter katten Bajas og 30 andre dyr på nytt hjem. Like før fellesferien starter er ikke håpet det aller største.

– Vi får inn mange meldinger om dagen; om drektige katter og om syke katter. Vi ønsker å hjelpe alle sammen, men for å gjøre dette så må vi ha fosterhjem, sier Nadia Kaski i Dyrebeskyttelsen i Narvik.

Hun tror ikke Bajas får nytt hjem før sommerferien.

– Nei, han må nok vente til høsten. I sommer vil vi drive mest «brannslokking». Sommeren er høysesong for å kvitte seg med kjæledyr, og sesongen er allerede i full gang, sier Kaski.

Hun ber folk tenke seg godt om før de skaffer seg kjæledyr.

– Jeg tror mange mangler evne til å forstå hvilke lidelser de påfører kjæledyrene sine når de kastes ut og overlates til seg selv, sier hun til NRK.no.

Katte Bajas ble tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen

Ifølge Dyrebeskyttelsen i Narvik er Bajas er frisk og fin nå, men han sliter litt med å forholde seg til mennesker.

Foto: Dyrebeskyttelsen