Hopp til innhold

Skrei-VM i vakkert vær

- En kjedelig dag på havet, sier VM-fisker Sverre Nypan.

Første fangst

LITE FISK Å FÅ: VM-fisker Sverre Nypan hadde ikke den store fiskelykken i dag.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Han leverte mesterskapets første skrei på 4,4 kilo.

- Det har vært en kjedelig dag på havet, sier han til NRK-Nordland. Fire fisk på seks timer er ikke akkurat hektisk, sier Nypan.

De første båtene er begynt med levering nå.

Vakkert VM-vær

Et nydelig vær i Lofoten skaper en fantastisk ramme rundt det tjuende verdensmesterskapet i skreifiske, som startet i dag.

I VM-kafeen er et trettitalls mennesker i full sving med å forberede innrykket som kommer denne lørdagen.

Vafler og snitter, fiskesuppe og kaffe - mat og drikke er viktige ingredienser i kafeen som for mange er blitt selve symbolet på VM.

For det er en kjennsgjerning at de fleste deltakerne på arrangementet ikke setter sine bein ombord i en båt i det hele tatt. Tidligere har beregninger vist at det trekker mellom fire og fem tusen mennesker til Svolvær denne helgen for å delta i folkelivet.

Premiebordet, VM i skreifiske

PREMIEBORDET: Flotte premier i flere klasser, men den som henger høyest er selvsagt største enkeltfisk.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ny rekord

Aldri før har det vært så mange deltakere på havet. Tilsammen 538 konkurransedeltakere var registrert inn fredag kveld, og det er på grensen av hva som er mulig å håndtere.

- Vi har også i år slitt med å få tak i mange nok båter, sier leder Sten Ståle Sortland i VM-komiteen. Men vi har klart det, og nå gjør vi det vi kan for å gi deltakerne en god opplevelse.

Svolvær står i skreiens tegn denne helgen. Sydvestene går tett i Vestfjordgata og puber og kafeer har den reneste gullalder.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2010_3_19_18_3_5_59.jpg

Dugnadsånd

Yngve Fredriksen har ansvaret for kafeen som ligger inne i et fiskemottak med plaststoler og telys. Like bak ryggen til de som koser seg med kaffen skal fisken veies inn om noen timer, og i ettermiddag blir det klart hvem som skal kunne smykke seg med tittelen verdensmester.

VM-kafeen i Svolvær

VM-KAFEEN: To gjester er ankommet - kafeen er akkurat åpnet. Og i ettermiddag blir det nok vanskelig å finne sitteplass.

Foto: John Inge Johansen / NRK

- Vi er flere lag som går på skift, så totalt er det vel rundt femti stykker som jobber dugnad her på Kjøla, sier Fredriksen til NRK Nordland.

Han har sammen med gode hjelpere klart å sette industrilokalet i stand til dagens dont.

- Det er skikkelig artig, og ekstra bra at det ble knallvær i år igjen. Været er viktig for følelsen av suksess, sammen med god planlegging. Det siste har vi kontroll på, men været har vi stort sett alltid vært heldige med, sier Fredriksen.

Servering på VM i skreifiske

VM-MAT: Servering av Lofotsnadder må til under VM i skreifiske.

Foto: John Inge Johansen / NRK