Hopp til innhold

Skal forske på nordlys sammen med amerikanerne

Norge bruker sonderaketter for å forske på nordlys og atmosfære. Nå satses det sterkt på feltet i nytt samarbeid med USA.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lagene i atmosfæren fra cirka 60 til 200 kilometers høyde ligger for høyt til at de kan undersøkes med ballong og for lavt til at satellitter kan gå der. Disse lagene er lettest å undersøke ved hjelp av rakett, skriver Norsk Romfartssenter.

Det er i disse lagene i atmosfæren at de elektrisk ladde partiklene fra sola bremses opp av jordas magnetfelt og blir til nordlys.

Dermed er raketter det enkleste verktøyet vi har for å forske på nordlyset.

Studenter bygger nyttelast til egen rakett under European Space Camp på Andøya.

Studenter bygger nyttelast til egen rakett under European Space Camp på Andøya.

Foto: ESC

Da rakettskytefeltet ble lagt til Andøya i 1962, var det for å kunne skyte sonderaketter rett inn i nordlyset. I dag går mange ulike raketter opp fra Andøya Rakettskytefelt, både for forskning, som en del av lærerutdannelse, og for studentprosjekter som European Space Camp.

Til Washington

Nå ruster rakettskytefeltet på Andøya seg til ti nye år. Det skal blant avvet gjøres med å styrke samarbeidet med amerkanerne. Neste uke reiser flere norske forskere til Washington DC, hvor de skal formalisere samarbeidet med USA.

– Målet med møtet er å legge en strategiplan for et bilateralt samarbeid de neste ti år om hvordan vi skal utnytte rakettskytefeltet bedre, både for norske og amerikanske forskere og organisasjoner, og inkludere dette i enda høyere grad i undervisningsprogrammer og rekruttering av studenter, sier Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter.

Illustrasjon av mulige rakettbaner fra Andøya opp i nordlyssonen.

Illustrasjon av mulige rakettbaner fra Andøya opp i nordlyssonen. Klikk for stor versjon.

Foto: ARR

Det er Norsk Romsenter, Universitetene i Oslo, Trondheim, Tromsø, Bergen og UNIS som skal til USA. Her skal de møte NASA, USAs National Science Foundation, og flere store amerikanske universiteter.

Norge har allerede opprettet liknende samarbeidsavtaler med den japanske romorganisasjonen JAXA og den tyske romorganisasjonen DRL.

Andøya rakettskytefelt

Andøya - verdens vakreste rakettskytefelt.

Foto: ESC