Hopp til innhold

Skal gjenreise prestisjekunstverk som ble tatt av stormen

Den 150 meter lange fiskehjellen som i fjor høst ble knust til pinneved av den første høststormen i fjor skal bygges opp igjen, og stå ferdig i juni. – Vi trenger hjelp av 200 personer til å gjenreise kunstverket.

Erlend Mogård-Larsen

– Vi har jobbet intenst de siste ukene med planene for å gjenreise kunstverket. Arbeidet starter i midten av mai, sier prosjektleder Erlend Mogård Larsen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Vi har jobbet intenst de siste ukene med planene for å gjenreise kunstverket. Arbeidet starter i midten av mai. Dette blir et skikkelig dugnadsprosjekt, og vi trenger 200 frivillige, sier prosjektleder Erlend Mogård Larsen i SALT til NRK.

Under den første høststormen i september i fjor kollapset den 150 meter langt fiskehjellen tilknyttet det kritikerroste og nyåpnede kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål.

Da hadde det gått knapt én måned siden kunstprosjektet SALT ble åpnet på stranda Langsanden i Gildeskål. Utstillingen skulle etter planen stå oppført i ett helt år og har vært hyllet av både publikum og kritikere.

Selv om hovedverket ble knust til pinneved er det fortsatt stor internasjonal interesse for prosjektet.

– Vi har fått mailer og henvendelser hver eneste dag i hele vinter fra folk som har lyst til å besøke og oppleve SALT. Det har vært frustrerende å måtte svare at vi var usikre på om vi i det hele tatt ville få prosjektet opp å stå igjen. Derfor er det godt å kunne invitere folk til oss allerede i juni, sier Mogård Larsen.

Inviterer til dugnad

Fredag 15. mai fyrer han og resten av teamet opp saunaen og grillen på den populære stranda, og inviterer til folkemøte.

– Det blir fest som markerer at vi går i gang. Det blir en stor dugnadsjobb, det er masse folk som har tegnet seg på listen. Dersom flere har lyst til å bære stokker og være med er det bare å melde seg, sier han.

Åpner til sankthans

Teamet bak SALT håper å kunne åpne prosjektet 20 juni.

– Videre utover sommeren vil det være små drypp med konserter og andre arrangementer. Nå kan vi ringe alle som hadde booket seg inn, og som vi måtte kansellere da stormen tok fiskehjellen i fjor.

Allerede i mai skal flytebrygga ved Langsanden være klar for båtfolket.

– Dette blir en nordnorsk dugnad. Skal man få til store ambisiøse prosjekter i denne landsdelen må man spille i lag. Mange lokale aktører har allerede vært rundhåndet og gjort det mulig for oss å komme oss på beina igjen.

Internasjonal omtale

Strandprosjektet, som har en prislapp på om lag fem millioner kroner, åpnet i slutten av august og fikk bred medieomtale i internasjonale aviser.

The Guardian beskrev det som et av Europas mest spennende utendørsprosjekter og omtalte det som en «ett år lang strandfest». CNN lot seg fascinere av det arktiske landskapet og den utradisjonelle plasseringen av kunstprosjektet.