Hopp til innhold

Her titter fjellrevvalpen ut i friheten

Sju nye fjellrevvalper er satt ut i fjellområdet Junkeren i Nordland. – Nå får vi håpe på et godt smågnagerår, sier Geir Heggmo i Statens naturoppsyn.

Fjellrevvalpen er snart fri

SNART FRI. Fjellrevvalpen, som ble født på avlstasjonen på Oppdal i sommer, skal snart slippes ut på fjellet i Rana i Nordland.

Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

Til sammen sju fjellrever fra to ulike kull fra Avlstasjonen på Oppdal ble i helga satt ut i fjellområdet Junkeren i Rana.

Fjellrevvalp har fått et nytt hjem på Saltfjellet

Denne karen ble satt ut i Junkeren i 2011.

Foto: Lars-Petter Kalkneberg

Revene ble transportert bilveien i kattebur nordover.

– Valpene taklet den lange bilturen, og siste stykket på skutersleden, godt. Revene ble satt ut i kunstige hi like ved de gamle hiene, og åpninga ble sperret en liten halvtime. Dette gjør vi for at dyrene skal roe seg ned etter transporten. Da de endelig kom ut, rullet de seg i snøen, hoppet og spratt og var full av energi, forteller Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn til nrk.

Samler inn skitprøver

Valpene som ble satt ut i helga ble født i sommer og kommer fra Avlsstasjonen på Sæterfjellet ved Oppdal. Her har Norsk institutt for naturforskning (NINA) laget et digert gjerdeanlegg, og fjellrev fra ulike fjellområder i hele Norge er satt sammen i par som forhåpentligvis skal yngle i fangenskap.

Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn (SNO)

Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn

Foto: Barbro Andersen / NRK

Håpet er at valpene skal overleve der de settes ut, selv om det finnes mange farer.

– Det er nok flere faktorer som spiller inn. Mat har de ubegrenset tilgang på i forbindelse med fôrautomatene, men tilgang på smågnagere og åtsler er også viktig. Fjellrevene har mange naturlige fiender, for eksempel kongeørn. Vi har også sett at vei og togbane tar liv av fjellrev. Ved forrige utsett i Junkeren ble èn fjellrev påkjørt ved E6 like nord om Bjerka i Hemnes.

Når vil dere vite hvordan det går?

– Vi samler rutinemessig inn skit for DNA-analyse, og disse prøvene blir sammenlignet med de «kjente individene» fra Avlsprosjektet. I tillegg kan vi se på bildene fra fotoboksene som er montert ved fôrautomatene, og om det er rev med øreklips eller ikke. En gang i måneden tar vi turen opp på fjellet for å se hvordan det går, sier Pedersen.

Mater reven ved hiene

Fjellrev ved hi i Junkeren

Hvit fjellrev fanget inn av viltkamera i ved ett av hiene i Junkeren vinteren 2014.

Foto: NINA/viltkamera

Målet med det nasjonale avlsprogrammet, som ble satt i gang i 2003, er å redde fjellreven, som er en truet art i Norge.

I fjellområdene i Junkeren og Saltfjellet viser anslag at det trolig bare var mellom 10 og 15 fjellrever før helgas utsetting.

– Det kan knapt kalles en bestand. Og vi jobber nå intenst med å berge fjellreven, blant annet ved å mate dem ved hiene.

Ingen ynglinger registrert

Fjellrev ved et av hiene i Junkeren

Blå fjellrev fanget inn av viltkamera i Junkeren vinteren 2014.

Foto: NINA/viltkamera

Viltkamera som er satt ut ved fôringsautomatene viser at fjellreven, både den hvite og den blå, jevnlig har vært innom og spist av fôret i vinter.

Men så langt har ikke utsettingene av valper i Junkeren gitt mange nye fjellrevvalper, slik man kunne håpe på.

– Vi har ikke registrert noen ynglinger i Junkeren, hvor utsettingene har vært gjort, men flere av de utsatte revene bidro som foreldrepar på svensk side i 2011.

Suksess sørpå

2011 var et toppår var fjellreven her i landet med 40 kull med valper, mens 20112 ble et nytt bunnår. I 2013 kom det til verden 24 kull i hele landet, og så mange som 14 av dem i Snøhetta-området i Sør-Norge.

– I Snøhetta har avlsprosjektet så langt vært en formidabel suksess. I 2013 kom det til verden kun ett kull fjellrevvalper i hele Nord-Norge og det var på Saltfjellet, sier Pedersen.

Hardangervidda er et nytt utsettingsområde i år. Der har fjellreven vært borte lenge, og det er planlagt å sette ut 30 valper fra fire ulike kull.

Fem utsettinger i Junkeren

Det er mede helgas utsetting satt ut valper i fem omganger i fjellområdet Junkeren, mellom Kaldvatnet og Virvassdalen i Rana.

  • 2008: 5 valper
  • 2009: 4 valper
  • 2010: 20 valper
  • 2011: 12 valper
  • 2014: 7 valper

Revene blir satt ut på de etablerte fôringsstasjonene ved de gamle hiene i området.

– I Junkeren har vi satt ut seks fôringsautomater på tre gamle fjellrevhi, to på hvert hi. Fôret fjellrevene får er hundefôr og tørket vom, sier Pedersen.

artikkelen fortsetter under bildet

Rovviltkontakt Geir Arne Bringsli og Geir Heggmo i Statens naturoppsyn med fjellrevvalper

LIKE FØR UTSETTINGA: Rovviltkontakt Geir Arne Bringsli (t.v.) og Geir Heggmo i Statens naturoppsyn er klar til å frakte fjellrevvalpene med skuter inn på fjellet.

Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

Håper på smågnagere

Nå håper både han og kollega Geir Heggmo på et godt smågnagerår. For det er da det blir ynglinger, det vil si at nye fjellrevvalper fødes.

– Vi vet ikke helt hvorfor det er sånn. Men i gode smågnagerår blir det flere ynglinger, og det trenger vi. Og avlsprosjektet fortsetter. Det er en nasjonal oppgave å redde fjellreven. Og i vinter har vi sett at fjellreven som er i fjellene hos oss trives godt, sier Geir Heggmo til nrk.

Høy dødelighet

Et viktig skritt for å redde fjellreven vil være at valpene som ble satt ut sist helg greier seg.

– Vi håper selvsagt at alle valpene klarer seg, og overlever, men det er en naturlig høy dødelighet blant fjellrevvalper det første leveåret. Avlsprosjektet har bevist ventet til nå i februar med utsettinga, slik at valpene som ble født sist sommer skulle ha en større sjanse å klare seg. Vi er optimister, men samtidig realistisk, avslutter Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn.

Se video fra utsetting av fjellrevvalper i 2010:

Video Setter ut fjellrev-hvalper