Hopp til innhold

Sier ja til isbiter fra Svartisen

Planutvalget i Meløy kommune sier ja til planene om uttak av isbiter fra Svartisen. Dermed kan isbiter fra breen snart havne i drinker over hele verden.

Engenbreen/Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

I går sa planutvalget i Meløy kommune ja til det noe spesielle isbit-prosjektet, hvor målgruppen er «high-end»-kunder på restaurant- og barmarkedet verden over.

– Det betyr i praksis at gründerne nå kan gå i gang med prøveboring og drift, sier leder for planutvalget, Kay Nymo (Frp).

Leder for planutvalget i Meløy Kommune, Kay Nymo (Frp)

POSITIV: Leder for planutvalget i Meløy kommune, Kay Nymo (Frp).

Foto: Meløy kommune

Nymo forteller at planutvalget ikke har hatt noen betenkeligheter med å si ja, og at det er et samlet politisk Meløy som mener dette er et godt prosjekt.

– Dette prosjektet har enorm betydning for kommunen. Det er estimert opp mot 60 arbeidsplasser, noe som vil være en formidabel bedrift i Meløy kommune.

Har fått støtte

Nordland fylkeskommune har så langt gitt 250.000 i støtte til prosjektet, mens Meløy har gitt 150.000. Men ikke alle har vært like begeistret for planene. Nina Jensen i WWF er blant dem som er skeptisk.

Kay Nymo mener det ikke er grunn til bekymring.

– Isen skal tas ut på Vestisen, og det er snakk om fire millioner liter vann i året. Det tilsvarer 0,0006 prosent av den årlige smeltingen på Vestisen. Uttaket skal dessuten skje høyt oppe på fjellet, og fraktes ned med helikopter. Så jeg er ikke bekymret for at dette vil påvirke Svartisen som naturattraksjon på noen måte.

Kan være i salg allerede til høsten

Bak prosjektet står blant andre gründer Geir L. Olsen. Han forteller at de nå har alle tillatelser på plass for å kunne starte testuttak av isen.

– Planutvalgets beslutning er helt i tråd med våre ønsker, og vi roser politikerne og administrasjon for de beslutningene de har tatt. Vi har nå fått de rammebetingelser på plass som vi trenger for å kunne gå videre med prosjektet, sier han.

Olsen forteller at de nå har fokus på å få på plass de økonomiske rammene for videre utvikling og drift.

– Vi regner med at vi er i gang med testuttak i løpet av våren eller tidlig sommer, avhengig av snømengden oppe på isen. Vi har kjøpt et av fabrikkbyggene etter REC-konkursen, og planlegger oppstart av produksjon i disse lokalene i løpet av høsten, avslutter han.

Storglomvatnet

Isen skal hentes ut fra Storglomvatnet (bildet).

Foto: Tore Veisetaune / (cc) Statskog Fjelltjenesten
Svartisen