Hopp til innhold

Sjømatnæringen: – Ikke møt Dalai Lama

Sjømatnæringen håper det offisielle Norge holder seg unna når Dalai Lama besøker landet.

Kjell Ingebrigtsen

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, frykter for svikt i eksporten til Kina dersom norske myndigheter møter Dalai Lama.

Foto: Jan-Erik Indrestrand / Norges Fiskarlag

– Norske myndigheter bør ikke møte Dalai Lama, mener leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.

Fiskeribladet Fiskaren skriver i dag at næringen frykter for konsekvensene dersom forholdet til Kina blir forverret.

Dalai Lama

Ingen regjeringsmedlemmer vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge, bekreftet utenriksminister Børge Brende (H) fredag ettermiddag.

Foto: PETRAS MALUKAS

I avisen får Ingebrigtsen støtte i sitt syn fra Norske Sjømatbedrifters Landsforening og Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Dalai Lama kommer på besøk til Norge i mai, og verken statsministeren eller utenriksministeren har bestemt seg for om de vil møte ham.

Ingebrigtsen håper de lar være:

– Det er rett å trå varsomt i denne saken. Vi i fiskerinæringen er avhengig av tilgang til gode markeder. Vi er redd for konsekvensene av at regjeringen tar imot Dalai Lama.

Eksporterer som aldri før

Ingen regjeringsmedlemmer vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge, bekreftet utenriksminister Børge Brende (H) overfor NTB i ettermiddag.

Mens stortingspresidenten og utenriksministeren har vegret seg for å møte fredsprisvinneren i frykt for å hisse på seg Kina enda mer, har handelen og turismen gått så det suser i de fire årene konflikten har vart.

Den norske handelen med Kina ligger langt høyere enn før den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, og kinesiske turister besøker Norge i økende grad.

Også sjømateksporten til Kina virker å være uberørt av det betente forholdet. Det ble i fjor solgt sjømat til kineserne for 2,5 milliarder kroner, en økning på om lag 15 prosent fra 2012, viser tall fra Norges sjømatråd.

Landet er i dag den åttende viktigste eksportpartneren for norsk sjømatindustri, men Ingebrigtsen i Fiskarlaget frykter for hva som kan skje, dersom forholdet til Kina igjen kjølner.

– For det første mener jeg regjeringen har behandlet denne saken på en bra måte, men det er viktig å trå varsomt i denne sammenhengen. Kina er en stor nasjon, og vi håper at vi kommer inn på det kinesiske markedet i større og større grad med våre produkter.

De to årene etter at Dalai Lama ble mottatt på statsministerens kontor i 2005 sank eksporten til Kina. Det samme skjedde i 2012, to år etter at Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen.

(artikkelen fortsetter under)

Norsk Kina-handel 1988-2013

Tallene viser norsk eksport til Kina siste 25 år. De røde søylene er år da Norges forhold til Kina har vært anstrengt.

Foto: Scanpix Grafikk: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Vanskeligere å få innpass

NRK kjenner til at kineserne i hemmelige forhandlinger har fremmet en rekke krav til hvordan Norge kan komme inn i varmen igjen. Ingebrigtsen forteller at næringen erfarer at stemningen mellom de to landene ikke er på topp.

– Vi merker at det er vanskeligere å få innpass på det kinesiske markedet. Hvis det blir en ny runde igjen, tror jeg norske interesser vil havne i bakgrunnen.

– Vi frykter at vi ikke får tilgang med våre produkter. Både oppdrettsnæringen og hvitfisknæringen er helt avhengig av store markeder.