Hopp til innhold

Så ubåt ved Nordpolen: – En spesiell opplevelse

To norske forskere tok dette bildet av det som skal være en russisk ubåt cirka 280 kilometer unna Nordpolen tidligere denne måneden. – Vi kunne tydelig se folk i tårnet som gikk fram og tilbake, sier Yngve Kristoffersen.

Så ubåt i nærheten av Nordpolen

– Yngve i forgrunnen viser hvor nære vi var. Det var mørkt da bildene ble tatt. Så det er med høy ISO og lang lukkertid, forteller forskerne om bildet som de tok tidligere i oktober.

Foto: AUDUN THOLFSEN

Audun Tholfsen

Audun Tholfsen (bildet) er sammen med Yngve Kristoffersen ved Nordpolen for å drive forskning.

Foto: ARAT, Timo Palo/Walkingwiththewounded.org

– Det er mørkt, og plutselig ser vi noe lys. Det fanger naturligvis interessen vår, forteller Yngve Kristoffersen på satellittelefon til NRK.

Sammen med Audun Tholfsen befinner de seg nå på et isflak i nærheten av Nordpolen, hvor de bedriver forskning. Dit dro de i begynnelsen av september, og skal være der helt til våren.

Forskerne har en blogg på nett, der de skriver om opplevelsene sine. Torsdag den 16. oktober skriver forskerne at de fikk en helt spesiell gjest.

«Ingen tegn til dyreliv ble observert i løpet av uken. Men vi hadde besøk av en ubåt som dukket opp cirka tre nautiske mil fra leiren vår. Vi forsøkte besøke dette fartøyet av ukjent identitet, men det dukket ned igjen da vi var mindre enn hundre meter fra fartøyet», skriver forskerne i bloggen.

Det var den engelske avisen The Telegraph som først omtalte saken, og avisa mener det kan være en gammel russisk kjempe ved navn «Orenburg».

Da dreier det seg i så fall om et gammelt atomfartøy på hele 13.700 tonn (under dykk), som siden den gikk inn i nordflåten tidlig på 1980-tallet har blitt ombygd til blant annet å drive dypvannsforskning, skriver avisa videre.

– Om det stemmer, har vi ikke den fjerneste anelse om. Det får stå for avisas regning. Vi vet ikke hva slags nasjonalitet ubåten har, men man kan jo gjette. Vi tok et foto som viser hvor nærme vi kom, og kunne tydelig se folk i tårnet som gikk fram og tilbake, sier Kristoffersen, som beskriver episoden som spesiell.

Lette etter ukjent farkost i Sverige

Forskerne observerte ubåten samme uke som svenskene engasjerte både sjøforsvaret, luftforsvaret og heimevernet etter melding om mistenkelig undervannsaktivitet i den svenske skjærgården.

Etter å ha lett i flere dager, gav det svenske forsvaret til slutt opp. Operasjonen hadde da kostet omtrent 20 millioner svenske kroner.

Også her ble det spekulert i om den ukjente undervannsfarkosten kan ha vært en russisk ubåt, og russiske fartøy i nærheten av Sverige har fått merke mistenksomheten.

Hvis det er slik at norske forskere nå har sett en russisk ubåt like ved Nordpolen, så stemmer det bra overens med informasjon fra forrige uke om at russiske myndigheter er på leting etter skjulte reserver av blant annet olje og gass i området - en region som også er ettertraktet av land som Canada, USA, Norge og Danmark.

– Trenger ikke være noe spesielt

Professor Tom Kristiansen ved Institutt for Forsvarsstudier forteller at havområdene i nord i mange årtier har vært et viktig deployeringområde for nordflåten, og at det ikke trenger være noe spesielt ved møtet de norske forskerne hadde.

– Hele den strategiske ubåtstyrken er stasjonert i de nordlige farvann, så akkurat det er ikke noe nytt, sier han til NRK.

Kristiansen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og at han ikke kjenner denne konkrete saken.

– Men det meste rundt Nordpolen er avklart rent rettslig, så hva en russisk ubåt eventuelt gjør der, det kan jeg ikke svare på.

Han legger til at det var mye ubåtaktivitet i nordområdene under den kalde krigen.

– Det som har forandret seg de siste 25 årene, er at vi ikke er like opptatt av denne aktiviteten som tidligere. Men disse ubåtene har jo ikke forsvunnet.

– Ikke overrasket

Tilbake ved Nordpolen forteller forskerne at besøket ble kortvarig. Idet de nærmer seg fartøyet, blir lysene slått av.

Vi regnet med de ville avvise oss, og er ikke overrasket over at den forsvant.

Yngve Kristoffersen

– Det var mørkt da bildene ble tatt. Så det er med høy ISO og lang lukkertid, forklarer Yngve Kristoffersen om bildet, som han mener viser hvor nært de kom ubåten før den forsvant.

Deretter forsvant ned i dypet.

– Vi regnet med de ville avvise oss, og er ikke overrasket over at den forsvant.

– Lager en del lyd

Hvorfor ubåten kom til overflaten i utgangspunktet, kan ikke forskerne gi noe svar på, men de forteller at de driver med en del aktiviteter som skaper støy.

– Vi bruker en generator for strøm. Så det er klart, at den lager litt lyd. Vi har også ekkolodd på, og seismikk som skaper lyd i vannet. Det er mulig at de ønsket å se hva dette var for noe.

– Hvor tror du selv ubåten hører hjemme?

– Vi har ikke mye til nett her, så det har vi ikke kunnet sjekke. Men det er jo mulig å sammenligne ut ifra bildet, avslutter Kristoffersen.