Hopp til innhold

Så mange trær finnes det i hele verden

Det er cirka tre billioner trær på kloden i dag, viser ny studie – mer enn syv ganger flere enn tidligere antatt.

Østmarka

Skog i Østmarka, øst for Oslo.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Samtidig viser studien at det hvert år hugges rundt 15 milliarder trær på verdensbasis, og at antallet trær på kloden har blitt redusert med drøye 46 prosent siden jordbrukets inntog for cirka 12.000 år siden.

– Omfanget av den menneskelige påvirkningen er forbløffende. Vi forventet selvsagt at mennesket ville ha en fremtredende rolle, men jeg hadde ikke forventet at dette ville være den sterkeste faktoren, sier økolog Thomas Crowther til Nature.

Han jobber i dag ved Netherlands Institute of Ecology i Wageningen, men ledet studien mens han jobbet ved Yale University i New Haven, Connecticut.

Flest trær i Skandinavia

Kristofer Covey ved Yale School of Forestry & Environmental Studies

Kristofer Covey ved Yale School of Forestry & Environmental Studies, som er en av forfatterne bak rapporten, forteller at studien er et resultat av et stort internasjonalt samarbeid mellom ulike forskere.

Foto: Privat

Det tidligere aksepterte estimatet av antallet trær i verden var på rundt 400 milliarder, og var hovedsakelig basert på satellittbilder.

Medforfatter Kristofer Covey ved Yale School of Forestry & Environmental Studies forteller at de i denne studien har slått sammen disse satellittbildene med store mengder øvrig data fra alle kontinenter, med unntak av Antarktis.

– Vi har brukt tall fra ulike bakkebaserte tellinger som involverer mer enn 420 000 prøver fra 50 forskjellige land. Størst tetthet av trær fant vi i de boreale skogene i Nord-Amerika, Skandinavia og Russland, sier Covey til NRK.

11 milliarder trær i Norge

Her til lands er det rundt 11 milliarder trær, ifølge tall fra Landsskogstakseringen.

Gunnhild Søgaard

Forsker og seksjonsleder for klimasenteret ved Norsk instituttet for bioøkonomi (NIBIO).

Foto: Odd-Arne Eriksen / Skog og landskap bildearkiv

Forsker og seksjonsleder for klimasenteret ved Norsk instituttet for bioøkonomi (NIBIO), Gunnhild Søgaard, forteller at mengden skog i Norge har tredoblet seg de siste 90 år.

– Fra rundt 300 millioner kubikk i 1925 til over 900 millioner i 2010. Det skyldes at vi har hatt, og fortsatt har, en netto tilvekst der det vokser til mer enn det som avvirkes eller dør naturlig, sier Søgaard.

Hun forteller at skogene dekker 37 prosent av landarealet vårt, og at de er viktige for klimaet.

– Årlig opptak av co₂ i norsk skog tilsvarer om lag 60 prosent av de menneskeskapte utslippene i Norge. Skogene bidrar til å redusere de menneskeskapte klimaendringene.

– Ikke et godt mål

Trude Myhre

Trude Myhre i WWF Norge.

Foto: WWF-Norge

Skogbiolog Trude Myhre i WWF mener antall trær ikke er et godt mål på hvordan det står til med skogene våre.

– Det er kvaliteten på skogen som er viktig. Her hjemme hører vi stadig at Norge gror til, men mens tilveksten skjer i ungskogen hogges det fremdeles i den unike gammelskogen, som mange utrydningstruede arter er avhengig av.

Myhre sier at det ikke er slik at et reelt større antall trær er en «snarvei ut av klimakrisa».

– Forskerne har ikke oppdaget nye skoger som kan binde mer karbon, de har bare fått økt kunnskap om hvor mange trær som faktisk finnes, avslutter hun.