Hopp til innhold

Rødøy sin løve

Ei liggende rød løve mot sølv bakgrunn. Rødøy er den eneste kommunen i Norge som har ei løve i sitt kommunevåpen.

Rødøyløva

Rødøyløva er et fjell på Rødøya i Rødøy kommune i Nordland. Fjellet er 443 moh., og har form som ei liggende løve. Rødøyløva er et kjent landemerke på Helgelandskysten, og har gitt inspirasjon til Rødøy kommunes kommunevåpen.

Foto: Billy Jacobsen

Rødøy sitt kommunevåpen

Rødøy sitt kommunevåpen.

Motivet henspeiler på fjellet Rødøyløyva, en av Helgelandkystens mest kjente og karakteristiske fjellformasjoner, der den ligger med sitt høyeste punkt 443 meter over havet. En kolossal, gotisk sfinks av rødaktig granitt.

Et kjent seilingsmerke i skipsleia og et utmerket utsiktspunkt, der du kan se helt til Lofotveggen i nord og Vega i sør. Ordfører Olav Terje Hoff er ikke i tvil om at folket i Rødøy vet hva som er motivet i kommunevåpenet.

– Rødøyløva er jo et markant fjell i Rødøy, som folk flest vet. Et godt og kjent landemerke. Fjellet vises godt både fra leie og de fleste plassene langs båtleia, sier avtroppende ordfører Olav Terje Hoff.

Han går med kommunevåpenet på jakkeslaget i form av en kommunepin, og han legger ikke skjul på at han er stolt av både kommunevåpenet og kommunen han representerer.

– Det har helt klart en symboleffekt, sier Olav Terje Hoff.

Øykommune

Avtroppende ordfører i Rødøy, Olav Terje Hoff.

Avtroppende ordfører i Rødøy, Olav Terje Hoff.

Foto: Privat

Rødøy er en øykommune på Helgeland med litt over 1300 innbyggere og et areal på 711 kvadratkilometer. Men er kommunen beskjeden i omfang så tar den det igjen i sitt våpenskjold.

Rødøy fikk sitt kommunevåpen godkjent i statsråd den 12. februar 1988. Rødfargen på løva henspeiler på navnet Rødøy og den rødaktige farga i fjellet. Det er tidligere lærer ved Rødøy skole, Olga Grimsmo Nilsen som har tegnet kommunevåpenet.

Men så er spørsmålet; hvor lenge får Rødøy være egen kommune, og hva da med Rødøyløva i kommunevåpenet?

– En del av identiteten

– Det er et interessant spørsmål. Rødøy er en relativt næringsfattig distriktskommune som ligger langt fra det meste. Vi bor om lag 20 mil fra Bodø og 10–12 mil fra Rana. Det er de store alternativene for oss, for uten å stå på egne bein.

– I dag vil det være nærmest risikosport å si man skal stå alene på grunn av inntektssystemet ikke er klart før i 2017 – 2018. Men uansett om vi blir slått sammen med andre kommuner vil Rødøyløva være der, den er en del av oss og vår identitet. Og vi kommer alltid til å være rødøyfjæringer.

– Det kan jo hende at den får større symbolverdi etter hvert. Så jeg tror ikke det er noen fare for at ikke Rødøyløva vil bestå. Da vil jeg bli veldig forbauset, sier avtroppende ordfører Olav Terje Hoff.