Hopp til innhold

Røde Kors ønsker mer informasjon om hvorfor leteaksjon ble stoppet

– Vi blir bekymret når vi høre slike historier. Vi er en organisasjon som er til for å hjelpe mennesker i nød, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum i Norges Røde Kors.

Skredulykke Bjørnfjell, rundfjellet

OMKOM I SNØSKRED: Letemannskapene fant 22-åringen omkommet fredag sist uke, etter at han ble tatt av skred torsdag ettermiddag.

Foto: Niils Mehren / NRK

Torsdag kveld i forrige uke stod 40 personer fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder klar på Bjørnfjell i Narvik.

Med leger og helsepersonell var de på vei til Rundfjell der en person var tatt av ras. Men politiet nektet dem å dra inn i området og begrunnet dette med dårlig vær, dårlig sikt og rasfare.

Nå har enkeltpersoner fra de tre lete og hjelpeorganisasjonene anmeldt Midtre Hålogaland Politidistrikt. De mener den omkomne i beste fall kunne vært funnet i live kvelden før.

Norges Røde Kors ønsker nå mer informasjon fra sine egne mannskaper om hvorfor Midtre Hålogaland stoppet redningsaksjonen.

Fant omkommet på to minutter

22-årige Ailo Anund Jonsson Eira fra Lavangen omkom i snøskredet i Rundfjellet torsdag i forrige uke da han var på snøskutertur tre kilometer fra tollstedet på Bjørnfjell.

Dagen etter da politiet lot mannskapene dra inn i skredområdet tok det to minutter for hundene å lokalisere den omkomne i raset.

Letemannskapene som deltok i søket mener politiet på sviktende grunnlag nektet dem å dra inn i rasområdet den kvelden raset gikk.

Ber om mer informasjon

Røde Kors sier de har full tillit til vurderingene deres eget mannskap gjorde da skredet gikk på Rundfjellet i Nordland sist uke.

– Dette er en alvorlig sak, som vi vil følge nøye med på, sier Øistein Mjærum i Norges Røde Kors.

Han skryter av de Røde Kors sitt mannskap i Ofoten, og sier de har full tillit til den vurderingen som ble gjort.

– Vi har full tillit til at våre lokale frivillige. Det er erfarne og svært kompetente folk, sier Mjærum.

– Kunne berget liv

22-åringen som omkom i snøskredet på Rundfjellet torsdag i forrige uke befant seg bare tre kilometer fra basen til bergingsmannskapene ved tollstedet på Bjørnfjell.

Letemannskapene tror de kunnet berge mannens liv dersom de hadde fått lov å kjøre inn i området.

– Da mannen ble funnet omkommet dagen etter, tok det lavinehunden bare to minutter å lokalisere ham. Det betyr at han i beste fall kunne ha blitt funnet i live dersom vi hadde sluppet inn i skredområdet torsdag kveld, sier hundefører Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder til NRK.no.

Han er talsmann for gruppa bestående av enkeltpersoner fra lokallag i Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder – som nå har anmeldt politiet.

40 personer – inkludert lege og annet medisinsk personell – sto klare til å dra inn i skredområdet klokka 21.30 torsdag kveld, men fikk stoppordre fra politiet. Rundt midnatt innstilte politiet aksjonen. Letemannskapene ble permitterte og sendt hjem.

– For lange avstander

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder og leder av Norsk Folkehjelp, avdeling Narvik.

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder.

Foto: Nils Mehren / NRK

Bjørn Einar Helland mener det må være opp til redningsmannskapene som skal ut å søke, om værforholdene er forsvarlige til å drive søk – og ikke politiet som i dette tilfellet satt i Harstad – milevis unna skredområdet.

– Når ulykken skjer, og man bruker den frivillige redningstjenesten, må disse også kunne vurdere værforholdene. Vi er erfarne, profesjonelle og har topp utstyr. Man kan ikke sitte andre steder å vurdere værforholdene, sier Bjørn Einar Helland.

Begrunnelsen fra politiet for å hindre letemannskapene å ta seg inn i skredområdet skal ha vært dårlig vær, rasfare og mørke. Men uværet var ute ved kysten, ikke i grensetraktene.

– For oss er det betenkelig. Vi er vant til å lete i dårlig vær, men denne dagen var det ikke dårlig vær. Det var stjerneklart og laber bris, sier Helland.

På en værskala fra en til vil han vurdere denne aksjonen til å ligge på en toer.

– I tillegg er vi lommekjent i området, og befant oss bare tre kilometer fra rasstedet. Det er ufattelig at politiet setter en skredaksjon på vent når de vet at det ofte er snakk om minutter for muligheten til å overleve, sier Bjørn Einar Helland.

NRK vært i kontakt med Midtre Hålogaland politidistrikt, men de vil ikke kommentere saken, annet enn at de henviser til Spesialenheten for politisaker.

– Vi har fått beskjed om ikke å uttale oss, er svaret NRK får på telefon fra politiet.