Hopp til innhold

Liza må reise 78 mil for å få kreftbehandling

– Det er fem uker i ei boble, sier kreftpasient Liza Einset (46) fra Fauske, som må helt til Tromsø for å få behandling. Nordlandssykehuset ønsker å gi bedre krefttilbud, men det vil føre til et dårligere tilbud i nord – frykter Tromsø.

Kreftpasienter i landsdelen kan få dårligere behandling dersom Nordlandssykehuset i Bodø får utvide tilbudet sitt, det mener fagmiljøet ved Universitetssykehuset i Tromsø. I Bodø ønsker sykehuset å utvide stråletilbudet for kreftrammede, slik at flere pasienter slipper å reise langt for behandling.

PÅ REISEFOT: Liza Einset har akkurat landet på Bodø lufthavn etter første uke med såkalt kurativ stråling i Tromsø. Hver ukedag i fem uker framover skal Fauske-kvinnen behandles 10 minutter på UNN i Tromsø.

Med lista over den planlagte brystkreftbehandlinga i hånda har 46-åringen akkurat landet på Bodø lufthavn etter første uke av fem med såkalt kurativ stråling. Selve strålinga tar 10 minutter, men siden behandlingen kun tilbys ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø betyr det pendlertilværelse.

– Det er greit å komme til Tromsø, jeg blir tatt godt imot. Vi får masse omsorg og god behandling. Men det er langt å reise, og mye logistikk på hjemmebane, sier Liza Einset fra Fauske til NRK.no.

Mandag morgen tar hun bussen fra Fauske før hun setter seg på flyet fra Bodø til Tromsø. Der venter fem dager med behandling.

– Etter den siste behandlingen fredag reiser jeg ut til flyplassen for å ta fly hjem 13.55. Da er jeg i Bodø klokka 15, hvor jeg må vente en time på bussen. Den er på Fauske klokka 17. Så er det retur til Tromsø mandag morgen.

Husmorferie med bismak

Liza Einset må reise Bodø-Tromsø hver dag for kreftbehandling

Lista over de planlagte brystkreftbehandlingene de neste fem ukene er lang, men ikke like lang som reiseruta hjem hver helg.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Med tre barn mellom fem og 14 år – og vanligvis i jobb – er Einset vant med at livet hennes går i ett fra morgen til kveld.

– Disse ukene føles litt surrealistiske – som i en boble. Jeg bor på hotell i Tromsø – spiser lange frokoster før jeg drar opp på sykehuset for å få behandling i ti minutter. Jeg kan bruke dagene til trening og shopping. Det er jo nesten som en fem uker lang husmorferie. Men det er ikke det. Jeg tenker hele tiden på familien hjemme. Alle er i sving – også foreldrene mine – for å få kabalen til å gå opp. Jeg har ei lita jente som fyller fem år midt oppe i dette. Jeg ender opp med å føle meg egoistisk, sier Liza Einset.

Bodø vil utvide

Nå ønsker Nordlandssykehuset i Bodø å gi det samme tilbudet som Universitetssykehuset i Tromsø. De er den eneste stråleenheten som ikke får drive med helbredende behandling – et tilbud åtte byer i Norge har. Det vil fagsjef Anne Kristine Fagerheim gjøre noe med.

– Det blir mindre reising og kortere avstand til behandlingssted for nordlandspasientene. I tillegg tror jeg tilbudet blir mer robust når vi har to sentre i nord som kan gi denne type behandling, sier Fagerheim til NRK.no.

Møter motstand

Liza Einset må reise Bodø-Tromsø hver dag for kreftbehandling

– Jeg har lurt på hva det koster helseforetaket å behandle meg disse fem ukene. Det kan ikke være småtterier, tror Liza Einset, her foran bussen til Fauske.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Men ønsket møter motstand fra Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, som hvert år gir 900 pasieter strålenehandling hvert år. Nå er de redde for å miste kreftpasienter fra Nordland.

Vi er en stor landsdel med et et lite pasientgrunnlag. I dag er det ikke ventetider på strålebehandling i Nord-Norge. Vi har fire strålemaskiner, og tar unna alle pasienter som skal ha behandling. Dersom vi mister en tredjedel av det pasientgrunnlag vi har i dag, betyr det en nedbygging hos oss. Det ser vi på som alvorlig fordi vi mister trening i å gi god strålebehandling, sier avdelingsleder Tone Nordøy ved kreftavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Tilbake på flyplassen i Bodø er Liza Einset klar for to dager hjemme med familien. Fortsatt gjenstår ennå bussturen hjem til Fauske – hun håper sykehuset i Bodø får viljen sin.

– Hadde det vært strålebehandling i Bodø kunne jeg satt meg i bilen eller reist med tog eller buss fra Fauske og vært framme på 40 minutter. Etter ti minutter stråling kunne jeg kjørt hjem, fått alt gjort i løpet av en arbeidsdag og levd et normalt liv, sier Liza Einset.

– Folk sitter i stabler

At det ikke er pasientgrunnlag i Nord-Norge for to fagmiljøer kan hun ikke forstå.

– Det høres merkelig ut. Hver tredje nordmann får før eller siden kreft. Det er bare å gå inn på kreftavdelinga ved Nordlandssykehuset. Folk sitter i stabler, sier hun til NRK.no.

Hun stiller også spørsmål rundt prislappen det offentlige må betale når så mange pasienter fra en hel landsdel må være ukependlere i fem uker for å få kreftbehandling.

– Jeg har lurt på hva det koster helseforetaket å behandle meg disse fem ukene. Det kan ikke være småtterier. Jeg reiser med fullprisfly to ganger i uka, bor på hotell i fem døgn med kostpenger og alt av annen transport dekket. Og jeg er ikke alene. Det kommer 80 pasienter fra hele Nord-Norge hver dag som får denne strålingen.