Hopp til innhold

Reagerer kraftig på hvalpåstander

Mange lar seg friste til å ta et bad med spekkhoggere. Forskere er uenig i hvorvidt det er farlig eller ikke.

Created by InfoDispatcher

Det er dette møte med hvalene forskerne strides om.

Onsdag denne uken skrev NRK Nordland om hvaldykkeren Erik Lindstrøm som dykket med spekkhoggere utenfor Tromsø i forrige uke.

Hvalforsker Heike Vester mente Lindstrøm utsatte seg selv for livsfare.

Dykkeren selv følte seg aldri truet og mener hvalen var lekefull. Nå får Lindstrøm støtte fra en annen hvalforsker.

Tiu Similä mener nemlig at hvalen på ingen måte viser tegn til aggresjon. Derimot sier hun den bare er nysgjerrig.

– Den er rett og slett bare veldig nysgjerrig i en liten periode. Du ser tydelig i videoen at den svømmer vekk når den har sett nok. I videoen lager dykkeren noen morsomme lyder, og jeg tror rett og slett det er det som gjør at den unge hvalen blir så nysgjerrig, sier hvalforsker Tiu Similä.

– Ønsker å advare

Hvalforskeren som påstod at hvalen i videoen til Erik Lindstrøm var aggressiv sier nå at hun ikke kan garantere for at hvalen var aggressiv, men at hun bare ønsker å advare folk.

Heike Vester, biolog and whale researcher,

FÅR KRITIKK: Heike Vester kan ikke garantere at spekkhoggere ikke angriper mennesker.

Foto: Johanna Hanno / / Greenpeace

– Jeg kjenner Tiu godt, og om hun mener det er det hennes mening. Jeg ønsker bare å advare folk. Hvalen er et rovdyr og vi kan ikke gi noen garantier for at den ikke kan angripe mennesker, sier Vester.

Det Vester reagerte sterkest på var hvalenes «rop». Hun har studert hvalenes lydsignaler siden 2003 og denne lyden minnet henne om en tidligere situasjon.

– Jeg har hørt denne lyden før, og for meg virker den svært emosjonell. Den minner meg om en situasjon jeg har vært i tidligere. Det er stor forskjell på lyden til hvalen når den er emosjonell og når den er rolig og prater med andre hvaler, sier Vester.

– Umulig å vite om hvalen er aggressiv

Å høre på en hval om den er emosjonell eller rolig, mener Similä ikke er mulig per dags dato.

– Det er ingen som har kommet så langt i forskningen at de kan tyde spekkhoggernes lyder så tydelig.

– Jeg tviler ikke på at hvalene kan gi uttrykk for å være emosjonelle, men de er svært aktive dyr og lager lyder for å holde kontakten med resten av flokken. Det man hører i denne videoen er helt normal lydaktivitet blant spekkhoggere, sier Similä.

Vester er uenig.

– Det er stor forskjell på en hval som er rolig og en hval som er emosjonell. Du hører tydelig i videoen at den roper de samme ropene om og om igjen. Det ropet er litt ustabilt, ut ifra det jeg har opplevd før har hvaler som roper på denne måten vært aggressiv. Jeg vil bare advare folk, sier Vester.

– Har opplevd truende oppførsel

Similä har ved én anledning opplevd at en hval har forsøkt å skremme vekk mennesker. Da var signalene tydelige.

– I 1991 opplevde jeg truende oppførsel fra en spekkhogger. Vi var uoppmerksomme og slapp en dykker ned i en flokk med hvaler som hadde en nyfødt kalv.

– Ett av medlemmene kom i en voldsom fart mot dykkeren og snudde brått bare én meter i fra. Det er en truende adferd og ganske klare signaler på at han skulle komme seg der ifra, sier hun.

Vester innrømmer at det er vanskelig å avgjøre hvorvidt hvalen er aggressiv eller lekefull i videoen til Lindstrøm. Begge de to hvalforskerne er enige om at man må behandle dyret med respekt og aldri dykke med hvaler om man er uerfaren.

– Jeg ønsker ikke å få folk til å slutte å svømme med hvaler og jeg ønsker heller ikke å fremstille hvalen som et monster. Klart den kan være lekefull, men man må nærme seg den med respekt, avslutter Vester.

Spekkhoggere i Kaldfjorden, foto Pierre ROBERT de LATOUR

Slik oppfører rolige spekkhoggere seg, mener Heike Vester. Foto: Pierre Robert de Latour.