Hopp til innhold

Fikk pris for dokumentaren om «Nordstjernen»

– Målet om ei historisk og stemningsfull reise er til fulle innfridd i den 50 minutter lange TV-dokumentaren «Siste dans med Nordstjernen», heter det i juryens begrunnelse.

Norsk dokumentar. MS "Nordstjernen" var den eldste hurtigruta i Norge da hun i mars 2012 gikk sin aller siste tur mellom Kirkenes og Bergen. Folk fra inn- og utland fulgte henne på den siste reisa. Et vemodig farvel med en gammel dame fra alle de som elsket henne langs kysten.

Folk: Siste dans med Nordstjernen

Helgeland og Salten journalistlag ga lørdag kveld sin hovedpris til journalist Helge Lyngmoe og fotograf Ola Helness fra NRK. Av 14 innsendte bidrag var det «Siste dans med Nordstjernen» som stakk av med den gjeveste prisen for 2013.

– Lyngmoe og Helness har laget en flott dokumentar over en hel kultur, og har klart det med en påtakelig sterk autentisitet. De har klart å presentere båten, mannskapet og menneskene langs leia med en ekthet og tilstedeværelse som er stadig sjeldnere å finne, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen består av juryleder Svein-Arne Gregersen og jurymedlemmene Inger Gunn Sande og Anki Gerhardsen.

Prisen er på 20.000 kroner, i tillegg til diplomer og hederlig omtale av vinnerne.

Det var veldig overraskende og artig å vinne. Særlig når vi er i konkurranse med så mange andre flotte bidrag, sier en fornøyd Helge Lyngmoe.

"Nordstjernen" i Bergen

Ola Helness og Helge Lyngmoe går i land i Bergen etter endt reise 22. mars i fjor.

Foto: Hanne Marie Molde

Båten som påvirket menneskenes liv

I NRK-dokumentaren møter vi mennesker som har et nært forhold til akkurat den båten. Det var her om bord livene deres ble endret for alltid.

Helt siden MS «Nordstjernen» la ut på sin jomfruferd i 1956 og fram til i dag, har den gjort inntrykk på dem som har reist med den. For noen ble en tilfeldig reise med den avgjørende for resten av deres liv.

– Mange har et nostalgisk forhold til «Nordstjernen». Skipet representerer en annen tid og en kystkultur som er i ferd med å gå over i historien. Noen har et helt spesielt forhold til båten. For eksempel Birger og Karin Hansen som møtte hverandre på en tilfeldig reise med Nordstjernen i 1963, og som siden har holdt sammen, sier Helge Lyngmoe.

(artikkelen fortsetter under)

Karin og Birger Hansen møttes på Hurtigruten

Karin og Birger Hansen tilbake på MS Nordstjernen. Det var her de møttes ved en tilfeldighet i 1963. Karin har på seg samme pelslue, skjerf og votter som hun hadde på seg den kalde januardagen for 50 år siden.

Foto: Ola Helness / NRK

Ute i hardt vær

I dokumentaren får vi tydelig se hvilke krefter som er i sving når det blåser som verst på Finnmarkskysten. Stormen og orkanen hindret heller ikke NRK-teamet i å filme underveis, men det var krevende.

– Det vanskeligste var å holde kamera stødig. Men med noen Petter Smart-løsninger klarte vi likevel å stå ute på dekk og filme det frådende havet som raste i vinden, sier fotograf Ola Helness.

I alt brukte de fem forskjellige kameraer for å få de mest optimale bildene fra turen. Juryen har også bitt seg merke i fotografens mange utfordringer underveis på turen.

– Det er bare å la seg imponere av gode og kreative billedløsninger. Kombinert med journalist Helge Lyngmos innsiktsfulle og gode kommentarer, har de greid å lage en helstøpt og sjelden god TV-dokumentar som appellerer både til følelse og forstand.

(artikkelen fortsetter under)

Fotograf Ola Helness prøver å sette sjøbein på dekk

Fotograf Ola Helness måtte under de verste vindkastene og dønningene klamre seg fast for å filme uværet.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Mottatt med jubel

Et hurtigruteanløp er daglig rutine i havnene. Men på denne siste reisen ble den gamle kjenningen mottatt med fest og jubel, en hyllest til båten og hurtigruta som har vært så viktig for de ulike lokalsamfunnene.

– Det var musikkorps, ordførere og folkevandring til hurtigrutekaiene. Alle ville ta farvel med Nordstjernen. Men det var også noen spesielle dager for de som jobbet om bord. Ved nesten alle havnene gikk mannskapet på dekk og vinket med flagg til de som ventet på kaiene, sier Lyngmoe.