Hopp til innhold

– Jeg tror alle somaliere engasjerer seg i år

Politikere med minoritetsbakgrunn får opp valgdeltakelsen blant innvandrere. Muwahib er stolt over at hun kan stemme på en fra Somalia i år.

Muwahib Muhammed skal stemme for første gang i år.

Muwahib Muhammed (18) skal stemme for første gang i år. Det betyr mye for henne at en av de hun kan stemme frem kommer fra Somalia slik hun gjør.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Valglogo

– Det er mange innvandrere som er engasjerte her, men mange vet ikke hva valget handler om eller hvilket parti de skal stemme på, sier Muwahib Mahammed.

18-åringen fra Bodø er i valglokalet for å forhåndsstemme. For aller første gang skal hun putte en stemmeseddel i ei valgurne.

På ei av listene er det en kandidat med samme bakgrunn som henne. Det gjør valget enklere.

– Jeg er veldig glad for at det er en fra Somalia på lista. Det betyr mye. Jeg er egentlig veldig stolt.

Muwahib skal stemme for første gang.

ENGASJERT: – Mamma er også veldig politisk engasjert. Hun kommer til å oppfordre somaliske kvinner til å stemme, sier Mahammed.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Kan snakke saken deres og forstå dem

 Iramghan Malik

GJENKJENNELSE: – Jeg har kjent på de samme utfordringene som de kjenner på eller kjente på da de kom til Norge. Jeg kjenner meg igjen i det de er opptatt av, sier Iramghan Malik (V).

Foto: Kari Skeie / NRK

Når Iramghan Malik møter velgere med minoritetsbakgrunn og snakker politikk med dem får han god respons. Malik er opprinnelig fra Pakistan og stiller til valg for Bodø Venstre.

– Folk er kjempepositive. Jeg tror de føler at det endelig er noen som kan snakke saken deres og forstå dem, sier han.

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2011 var det 43 prosent med innvandrerbakgrunn som brukte stemmeretten sin. Det er et mål for regjeringen å få opp valgdeltakelsen blant innvandrere.

– Det er ikke det at de ikke vil stemme, de er bare litt usikre på hva politikerne vil gjøre for dem, sier Malik.

Iramghan Malik (V) i samtale med velger.

Venstrepolitiker Iramghan Malik (til høyre) i samtale med en potensiell velger.

Foto: Kari Skeie / NRK

Identifikasjon får opp valgdeltakelsen

Det er flere politikere med minoritetsbakgrunn på valglistene i år.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en økning på 0,7 prosentpoeng siden lokalvalget i 2011. Andelen politikere med innvandrerbakgrunn nasjonalt ligger nå på 4,2 prosent.

Dersom det kommer til flere vil det trolig ha en positiv virkning på valgdeltakelsen blant innvandrere, ifølge forsker ved FAFO, Beret Bråthen. Identifikasjon og felles språk er blant faktorene som skaper større engasjement.

– Det å se at det sitter folk i kommunestyret som har samme bakgrunn som deg selv kan bidra til å øke interessen og at man ser poenget med å engasjere seg, sier Bråthen.

– Tror alle engasjerer seg i år

Muwahib Mahammed

BRUK STEMMERETTEN: – Jeg håper alle stemmer i år, sier 18 år gamle Muwahib Mahammed.

Foto: Sigurd Steinum

– Det er mange somaliere i Bodø som vil noe, men de synes det er vanskelig å si hva de mener. Det vil gjøre det lettere at de har en politiker de vet de kan snakke med, sier Mahammad før hun skal avlegge sin stemme.

For 12 år siden brukte kun 23 prosent av somalierne i Norge stemmeretten sin. På åtte år ble andelen mer enn doblet, og ved forrige lokalvalg gikk halvparten av dem til stemmeurnene.

Mahammed håper det blir flere i år. Den somaliske kandidaten har uten tvil økt det politiske engasjementet i det somaliske miljøet i Bodø.

– Jeg tror alle engasjerer seg her i år.