Hopp til innhold

Politiet: – Kan være et bestillingstyveri

– Tyvene som brøt seg inn på Krigsmuseet i Narvik og stjal 20 verdifulle krigsvåpen, visste trolig hva de holdt på med, mener politiet.

Sjeldne krigsvåpen stjålet fra Krigsmuseet i Narvik

FINNES BARE TO I VERDEN: Dette våpenet (nederst) en såkalt drilling, var om bord i det tyske slagskipet «Tirpitz», er blant våpnene som er stjålet. – Vi vet at det bare fins to igjen av disse i verden, sier museumsdirektør Eystein Markusson.

Foto: Krigsmuseet i Narvik

– Når det er tatt enkeltmedaljer fra ei utstilling med flere medaljer og utvalgte våpen, kan det tyde på at tyvene har vært ute etter spesielle gjenstander, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.no.

Natt til mandag brøt tyver seg inn i Krigsmuseet som ligger midt i Narvik sentrum og stjal 20 mer eller mindre verdifulle våpen fra museumsutstillingen og flere krigsmedaljer.

Direktør Eystein Markusson ved Krigsmuseet Markussen forteller at politiet har sikret seg overvåkingsmateriale fra museet.

– Har tuklet med overvåkingskamera

Direktør Eystein Markusson ved Krigsmuseet i Narvik

Direktør Eystein Markusson ved Krigsmuseet i Narvik.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK
Innbrudd ved Krigsmuseet i Narvik

På disse krokene hang det pistoler som ble brukt under krigen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK
Slagskipet Tirpitz sjøsettes i Wilhelshaven 1. april 1939

Slagskipet Tirpitz sjøsettes i Wilhelshaven 1. april 1939.

Foto: o.Ang./Wikimedia Commons / Bundesarchiv
Sport og spill var en viktig fritidsaktivitet ombord på slagskipet Tirpitz.

Sport og spill var en viktig fritidsaktivitet om bord på slagskipet «Tirpitz».

Foto: Tirpitz Museumet i Alta

– Men det ser ut som om tyvene har tuklet med overvåkingskamera, og dratt ut en ledning. Men vi har hatt litt problemer med kameraet tidligere, sier direktøren til NRK.no.

Politiet har snakket med resepsjonisten på museet, som var på jobb søndag.

– Han sier han kan ha sett en mistenkelig person, forteller Markusson.

Politiet skal også prøve å sikre seg overvåkingsbilder fra ferga som trafikkerer Bognes-Skarberget for å sjekke om tyvene kan ha forsvunnet sørover langs E6.

– Vi etterforsker bredt. Foreløpig har vi ingen klar ide om hvem som står bak, hvordan de har gått fram og hvorfor de har stjålet akkurat disse våpnene. Vi kartlegger bevegelser i sentrum på gjerningstidspunktet for å få en oversikt over personer og biler som kan være interessante i saken, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

Politiet har også gjort åstedsarbeid i og rundt museet.

– Vi venter på svar fra analyser og prøver som ble tatt. Det gjenstår også avhør av personer som har vært i området, og som kan ha sett noe.

Kvitvik utelukker ikke at våpnene og medaljene kan forsvinne ut av landet.

– Flere sjeldne våpen

Markusson forteller at de stjålne våpnene, som alle er fra 2. verdenskrig, er viktige for museet.

– Det er pistoler, rifler og et svært sjelden «drilling» – et gammeldags kombivåpen – både hagle og rifle i ett og samme våpen. Dette er samlevåpen og har ingen verdi som våpen, ettersom de er plomberte. Vi kan ikke se at disse har noen annen verdi enn for samlemarkedet, sier han til NRK.no.

Markusson forteller at de fleste våpnene som ble stjålet kan la seg erstatte. Men «drillingen», av merket Merkel, må kunne regnes som uerstattelig.

– Vi vet at det bare fins to igjen av disse kombivåpnene i verden, så det ville vi ikke kunne erstatte. Den var et velferdsvåpen på slagskipet «Tirpitz», sier han.

– Neppe norske våpensamlere

Direktør Eystein Markusson og Ulf Torgersen ved krigsmuseet i Narvik

Direktør Eystein Markusson og Ulf Torgersen ved krigsmuseet i Narvik sjekker hvilke krigsmedaljer som er blitt borte.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

President Hallvard Aasdalen i Norsk Våpenhistorisk Selskap (NVS), tror ikke norske våpensamlere kan stå bak tyveriet.

– Jeg tror ikke dette er et norsk bestillingsverk. Dersom nordmenn prøver å selge så sjeldne våpen, vil det spre seg i samlermiljøet. Det er ingen aksept for omsetning av stjålne våpen blant godkjente samlere, sier han til NRK.no.

NVS er en sammenslutning av personer og institusjoner som interesserer seg for våpen, uniformer og faner.

– Krigshistorie er et omfattende interessefelt med mange samlere i større eller mindre omfang, så det er anslagsvis mer enn tusen interesserte i militære våpen, tilbehør, uniformer og utstyr.

Ifølge Aasdalen er tyveri av historiske våpen relativt uvanlig i Norge.

– Hvis det skjer, er våpnene sjeldent et spesifikt mål. Dersom historiske våpen forsvinner, skjer det i forbindelse med vanlige innbrudd, sier Aasdalen.

Han synes det er trist at flere sjeldne våpen fra museet er kommet på avveie.

– Krigsmuseet i Narvik er et anerkjent museum. Det viser krigshistorien som skjedde i og rundt Narvik. Slaget om Narvik var en viktig del av starten på krigen, og satte Narvik på verdenskartet, sier Aasdalen.