Hopp til innhold

Politiet får skryt for hjemmebesøk hos nettroll

– Jeg er bekymret over forsøplingen av det offentlige ordskiftet, sier forsker Lars Gule

Lars Gule

Førsteamanuensis Lars Gule mener det er viktig å ta ekstreme ytringer på alvor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I går fortalte NRK om politiet i Indre Salten som tropper opp på døra til personer som kommer med ekstreme ytringer i sosiale medier.

Bakgrunnen er trusler om drap, brenning og kastrering av asylsøkere på sosiale medier, etter at det i fjor høst ble opprettet flere mottak i området.

– Den slags ytringer i det offentlige rom er det viktig å stoppe. Det ødelegger den offentlige samtalen. Det skaper frykt, polarisering, og stigmatisering, sier førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Akershus og Oslo, som forsker på ekstremisme.

Tror det har effekt

Så langt har politiet oppsøkt en håndfull nettroll i Indre Salten, og det er de mest ekstreme som får besøk.

Gule mener at ekstreme ytringer i ytterste konsekvens må bli en sak for rettsvesenet, men han tror hjemmebesøk i seg selv har god effekt.

Jeg synes også det er viktig at politiet gjør det kjent at de bruker slike bekymringssamtaler. Det er ikke nødvendigvis veldig behagelig å få besøk av politiet og derfor kan det virke allmennpreventivt.

Robin Johnsen

Lensmann Robin Johnsen i Indre Salten sier politiet følger med i sosiale medier for å fange opp ekstreme ytringer retta mot asylsøkere.

Foto: kari skeie / nrk

Mener sakene må bli tatt på alvor

I Indre Salten har hjemmebesøkene vist at det som oftest er ressurssvake personer som står bak truslene og at de egentlig ikke har tenkt å gjennomføre det de har sagt eller skrevet.

Gule mener i likhet med politiet at man likevel må ta ytringene på alvor, både for å styrke samfunnsdebatten og fordi han mener ytringene kan være med å legitimere vold og overgrep.

– Man kan altså gjøre seg selv til en ekstremist gjennom sine ekstreme ytringer og man kan gjøre andre til ekstremister ved at man legitimerer de ekstreme holdningene.

Har anmeldt

Rune Berglund Steen
Foto: Sana El Morabit

Også hos Antirasistisk Senter har de sansen for arbeidet politiet i Indre Salten gjør.

Organisasjonen har selv anmeldt personer som har kommet med ytringer på sosiale medier, men mener det er umulig å straffeforfølge alle som kommer med trusler.

– Det er så mange av dem at man ikke kan anmelde alle. Rettsapparatet kan ikke håndtere alle. Derfor er det riktig at politiet snakker med dem, sier Rune Berglund Steen, som er leder for Antirasistisk Senter.

Vil være til stede

Politiet ønsker også å møte folk på sosiale medier. Derfor startet Kripos i fjor en nettpatrulje på Facebook, hvor de ber om tips fra publikum som ser upassende innlegg i sosiale medier.

Kripos omtaler omfanget av hatefulle ytringer på sosiale medier som høyt og mener det øker.

– Ekstreme ytringer som kan være straffbare kan anmeldes til lokalt politi. Kripos bistår ved behov med identifisering av nettbrukere og sikring av bevis, men etterforskningen bør skje lokalt, sier prosjektleder Yngvar Joensen i Kripos.

Kripos sin nettpatrulje

Kripos har opprettet en egen nettpatrulje hvor de svarer på spørsmål fra brukere på Facebook.

Foto: Skjermdump