Hopp til innhold

- Mye av dette er unødig pillebruk!

Vi knasker livsstils-piller som aldri før. Men mye av denne pillebruken kunne vært ungått ved enkle forandringer i kosten, sier ernæringsveileder.

Medisinskap

VI FYLLER OPP MEDISINSKAPET: Nordmenn kjøper stadig mer smertestillende piller, kolestrol- og blodtrykksregulerende piller og allergipiller.

Foto: colourbox.com

Legemiddel

APOTEK: Her finnes piller mot det meste.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Salget av smertestillende piller, kolestrol- og blodtrykksregulerende piller og allergipiller stiger. Hundretusener av nordmenn brukte slik medisin i fjor, viser statistikken fra Reseptregisteret. I nord har forbruket passert landsgjennomsnittet på flere områder som handler om livsstil.

Hele 21 av 1000 innbyggere i Nord-Norge fikk skrevet ut hjertemedisin i 2009, mot 19 på landsbasis. I 2004 var tallet 17 for begge.

Statistikken viser at pasientene i helseregion Nord-Norge ligger høyere også i bruk av medisin mot andre typiske livsstilssykdommer. Dette gjelder medisiner som virker på fordøyelsesorganer og stoffskifte, blod og bloddannende organer, og KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom).

– Bruk heller Hippokrates' apotek!

Kostholdsveileder Line Holdal

SUNN MAT, IKKE PILLER: Ernæringsveileder Line Holdal.

Foto: Astrid Marie Holand / NRK

– La din mat være din medisin, sa legekunstens far Hippokrates for 2400 år siden. Det rådet er mer aktuelt i dag enn noen gang før, hevder kostholdsveileder Line Holdal i Bodø.

Hun mener at en stor del av pillebruken kan unngås. Mindre stress og enkle kostråd kan kurere både høyt blodtrykk, diabetes 2 og høyt kolestrol, dersom omleggingen blir gjort tidlig nok. Og det er ikke engang noe hokus-pokus!, ifølge Holdal.

– Dersom man kutter ned på sukker og ferdigmat med tilsetningsstoffer, og satser på mest mulig naturlige råvarer, fisk, kjøtt, grønnsaker, nøtter og grovt brød - og erstatter brus med vann, er mye av jobben gjort, hevder Holdal.

Holdal representerer faget ernæringsterapi, som tar utgangspunkt i at sykdom er en ubalanse forårsaket av feil kosthold, mangel på næringsstoffer og en belastende livsstil. Hippokrates og den urgamle indiske ayurvediske medisinen hører til hennes utdanning.

Ved å legge om livsstilen kan man ofte være i stand til å lindre plagene ved mange kroniske sykdommer, mener ernæringsterapeutene. Dag Viljen Poleszynski og Fedon Lindberg er de mest kjente representantene for dette synet.

– Jeg anbefaler folk som har helseplager å få gjort en analyse, for å få vite om det er noen stoffer de mangler, og legge opp kosten deretter. Mange terapeuter og helsekostforhandlere har slike tilbud, sier Holdal.

Industrien avdramatiserer

Medisin

MER OG MER: Medisin på resept.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Informasjonsrådgiver Ellen Fjeldstad i Legemiddel-industriforeningen (LMI) ser ingen dramatikk i det økende pillesalget.

– Den generelle økningen i salget lå på 3-5 prosent i fjor, og det er ikke høyt i nordisk sammenheng, sier Fjeldstad.

Hun gjør oppmerksom på at også sykehusmedisinering er tatt med disse tallene. Når det gjelder det totale salget, blir det dratt i været av helt nye biologiske leddgift-legemidler.

Når det gjelder det økte salget av piller mot livsstilssykdommer, understreker Fjeldstad at det henger sammen med økende eldrebefolkning. Salget av slike medikamenter viser sammenhengende økning i perioden 2004-2009.

– Vi ser ikke bort fra at dårlig kosthold og mangel på mosjon fører til økt salg av visse typer piller, sier Fjeldstad.

– Ta makta fra industrien!

Ernæringsterapeutenes kritikk rettes mot et helt tankesett, et system som vil ha kjemi fremfor natur. De mener dagens vestlige helsepolitikk i altfor stor grad er styrt av markedskreftene.

– Myndighetene har ikke våget å ta den nødvendige kampen mot skadelige tilsetningsstoffer i mat - særlig i lettprodukter. Isteden lar de legestanden prøve å reparere sykdommer ofte forårsaket av dårlig kosthold. Det er å gå fra galt til verre, mener Holdal.

Kritikken kan rettes mot flere instanser, men Holdal er ikke engentlig så opptatt av å plassere skyld - heller å vekke den enkelte forbruker.

– La din mat være din medisin - og ta makta fra industrigigantene!, oppfordrer ernæringsveilederen.