Hopp til innhold

Pass opp for pipebrann i jula

Selv om pipa di er fin og renset, kan du likevel få brann i pipa. I dag måtte brannmannskaper rykke ut til en pipebrann i Mosjøen. Brannsjef Fred-Ove Opsjøn tror kuldeperioden gjør av vi kan få flere slike branner i jula.

Pipebrann

Pipebrann kan være svært farlig, og i verste fall føre til at hele huset tar fyr.

Foto: Tor Andre Johannessen

– Vi fyrer mye hardere nå som det er kulde, og da kan det ta fyr i blanksotet i pipa, forklarer Opsjøn, som fungerer som brannmester i Salten i jula.

Og du er ikke trygg selv om feieren har vært på besøk. – Det kan likevel være rester av blanksot, og når du får høye temperaturer kan sotet antennes.

Brannsjef Fred Ove Opsjøn

På brannstasjonen i Bodø er det ingen levende lys som pryder juletida. Men en elektrisk adventsstake

Foto: Anita Borkamo

Jo hardere du fyrer, med åpent trekk og store gnistmengder som går opp over pipeløpet, jo raskere kan det oppstå brann, sier brannsjef Opsjøn til NRK.no.

En pipebrann kan være dramatisk, særlig i gamle hus. I gamle piper kan det bli så varmt at bygningskonstruksjonen også kan ta fyr. Blant annet kan pipa bli så varm at det slår sprekker i den, der flammene slår ut.

I dag, juleaften, måtte alle nødetater rykke ut til en pipebrann i Mosjøen i Nordland. Selv om det røk kraftig, fikk mannskapene brannen under kontroll, og ingen personer kom til skade.

– Ta det med ro i jula

Stearinlys

Telys kan faktisk eksplodere. Du trenger heller ikke sette tjue lys på samme fat.

Foto: Illustrasjon: Colourbox.com

Vi treffer brannsjefen inne på brannstasjonen i Bodø, der de har både juletre og adventsstake. Men noen levende stemningsskapende lys er det ikke plass til. – Nei, for når vi skal rykke ut, må jo noen ta seg tid til å slukke lysene før vi drar ut, sier Fred-Ove Opsjøn.

Han oppfordrer folk flest til å tenke nøye over hva slags levende lys de pynter med, og kanskje stresse ned litt slik at man ikke forlater huset uten å ha sjekket at komfyr og lys og dekorasjoner ikke kan ta fyr.

Arild Falch

Arild Falch sitter klar ved 110-sentralen for å ta imot DIN telefon.

Foto: Anita Borkamo / NRK

– Det er jo at man blir stresset, og har mange baller i lufta, og ting man skal være med på. Da er da snart at man glemmer av maten man har på komfyren, og levende lys og åpen varme. Man bør prøve å roe ned pulsen og hjertet littegrann og ha litt fokus på at man kan få brann i egen bolig.

Dette må du ha

Alle skal ha brannslokningsapparat tilgjengelig, og velfungerende røykvarslere. – Da slipper man kanskje unna med bare materielle verdier, slik at ingen liv går tapt om katastrofen er et faktum, sier brannsjef Fred-Ove Opsjøn.

– Noen reiser bort, og kommer hjem til nedbrent hus?

– Det kan jo skje. Da er det gjerne dekorasjoner som ikke er slått av. De kan ta fyr, eller rett og slett eksplodere. Mange slår ikke av komfyren før de forlater boligen, og da kan det være en idé å innstallere en komfyrvakt, foreslår Opsjøn.

Men glem nå ikke at det skal være på litt varme i huset, slik at vannledninger ikke fryser, med vannutstrømninger i boligen. Da kan du også få et stort problem når du kommer hjem, råder Opsjøn.

Hold juledekorasjoner og levende lys borte fra hverandre, oppfordrer Norsk brannvernforening.

Hold juledekorasjoner og levende lys borte fra hverandre, oppfordrer Norsk brannvernforening.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix