Hopp til innhold

80 ansatte i Røkke-selskap vet ikke når de får jobbe igjen

De rundt 80 filetarbeiderne i Stamsund vet ikke når de får komme tilbake på jobb. – Det er ikke god stemning, sier tillitsvalgt.

Filetarbeidere i Mehamn.

De rundt 80 permitterte filetarbeiderne i Stamsund vet ikke når de får komme tilbake på jobb. Illustrasjonsfoto.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Før sommeren valgte Norway Seafoods å permittere de ansatte i Stamsund fordi de ikke fikk levert nok fersk fisk. På et møte i forrige uke skal ledelsen ha sagt at de ikke kan love noen oppstart før etter nyttår.

– Det er ingen god stemning. Folk er oppgitte over at man i en så stor bedrift skal bli permittert over så lang tid, sier hovedtillitsvalgt Odd Inge Nikolaisen til NRK.

– Kunne vært unngått

Jonny Finstad

Avtroppende ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Årsaken til de lange permitteringene i Stamsund er at det er lite fisk som blir levert om høsten, ifølge konsernsjef Thomas Farstad.

Men avtroppende ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy mener permitteringene av hjørnesteinsbedriften i fiskeværet kunne vært unngått.

– Det er bare å se på eksporttallene, så ser man at det sendes mye fisk ut av landet. Det er fisk som kunne vært produsert lokalt, men som man hevder ikke er lønnsom.

Sendes til Kina

Det Røkke-eide selskapet sitter på store fiskerettigheter knyttet til anleggene, etter at Kjell Inge Røkke overtok en rekke fabrikker langs kysten på midten av 1990-tallet. Med på kjøpet fulgte rikelige fiskekvoter og et krav om at fisken måtte leveres til fabrikkene.

Ansatte og politikere har ment at Norway Seafoods bryter løftene sine ettersom stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina. Både i Mehamn, Vardø, Hammerfest og i Stamsund har det vært aksjoner for å markere at trålerrettighetene tilhører lokalsamfunnet.

– Vanskelig å planlegge

Finstad mener de havgående trålerne burde levere til lokale anlegg utover høsten.

– Det som er fakta i dette her, er at man har planlagt drifta altfor dårlig og basert seg på råstoff som ikke finnes nå, noe som går ut over de ansatte.

Men konsernsjef Thomas Farstad mener det ikke er mulig å planlegge bedre.

– Vi er avhengig av hvordan fisket forløper seg. Det har vært dårligere i høst enn det vi hadde lagt til grunn. Når det gjelder markedsforholdene, så er de fullstendig uforutsigbare.

– Går mot sesongfiskeri

Thomas Farstad

Thomas Farstad i Norway Seafoods.

Foto: Arnstein Jensen

Ledelsen i sjømatgiganten prøver nå å finne en løsning i Stamsund, men Farstad tror det uansett går mot mer sesongarbeid i fiskeindustrien.

– Historien viser at stadig mer av fiskeriet i Norge blir basert på et sesongfiskeri om vinteren. Selv om det politisk er et ønske om å få til et jevnere fiskeri, så skjer det motsatte. Det er naivt å tro at det skal forandre seg på kort sikt.

For de ansatte i Stamsund kan det være dårlig nytt. Nå ønsker de å finne ut om arbeidsgiveren oppfyller kravet myndighetene har om aktivitet i Stamsund, forteller tillitsvalgt Odd Inge Nikolaisen.

– Vi skal diskutere disse tingene i et møte 20. oktober.

Kjell Inge Røkke overtok en rekke fabrikker langs kysten på midten av 90-tallet. Med på kjøpet fulgte rikelige fiskekvoter og et krav om at fisken måtte leveres til fabrikkene. Nå er det opprør i Nord-Norge. Ansatte og politikere mener at Aker Seafoods bryter løftene sine ettersom stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina. Røkke avviser kritikken: - Hvis andre mener så innlyst intelligent at det vi gjør er feil, kan de kjøpe bedriften av meg. Ingen kommer, de bare kritiserer.