Når man handler laks i butikken, er det gjerne med tanke på å få en næringsrik middag på bordet.
Men Omega 3-innholdet i oppdrettslaks har blitt halvert i årene fra 2006 til 2014.
Dette har fått flere til å bli bekymret, deriblant lege og spesialist i farmakologi, Berit Nordstrand.
– Laksen får jo store deler av fôret sitt som vegetabilsk fôr, og ikke fra havet. Da utvikler ikke fisken de nivåene med Omega 3-fettsyrer som den skulle hatt.
Ikke grunn til bekymring
Vitenskapskomiteen for Mattrygghet som står bak rapporten som viser at Omega 3- innholdet i oppdrettslaks er blitt halvert de senere årene.
Professor Janneche Skaare Utne har ledet arbeidet med å samle forskning rapporten, og hun mener laksen er bra for vår ernæring. Nedgang i Omega 3-innholdet er uproblematisk, sier Skaare Utne til NRK.no.
– Fiske er sunt, fordi det inneholder viktige næringsstoffer, og da er det spesielt marine Omega 3-fettstoffer som er tatt fram.
Nok å spise 1-2 måltider i uka
Selv om fisken nå inneholder mindre gode fettsyrer enn for ti år siden, er den fortsatt den viktigste næringskilden til disse stoffene, slår professoren fast.
Ifølge Skaare Utne har oppdrettslaksen helsebringende effekter både på hjerte, fosterets utvikling, og sannsynligvis mot diabetes 2.
– Ved å spise laks 1-2 ganger i uken får du disse helsefordelene, hevder professoren.
Blir glad av å spise laks
Lege Berit Nordstrand understreker hvor viktig Omega 3 er for å fungere bra.
– Vi trenger Omega 3 i tilstrekkelige mengder for å produsere signalstoffer i hjernen som gjør oss glade, konsentrerte, engasjerte og fokuserte.
Nordstrand mener mange av oss går rundt og er overernærte på kalorier, men underernærte på næringsstoffer i maten.
– Vi fungerer ikke optimalt, så sørg for at maten inneholder næring som gjør at du får mest mulig energi, er rådet fra Berit Nordstrand.