Sjømat er i utgangspunktet klimavennlig sammenlignet med andre matvarer, ifølge Standard Norge. Men dersom sjømaten skal markedsføres som klimavennlige alternativer til kylling og biff må klimapåvirkningen kunne dokumenteres.
Fra A til Å
Den nye standarden for klimamerking tar med alle fasene i sjømatens livsløp, fra forproduksjon eller drivstofforbruk i fiskebåten, fram til maten ligger i butikken.
Miljøbevisste forbrukere skal få vite hvor store klimautslipp fisken i disken har skapt. Og forhåpentligvis fortelle at fisk er et langt bedre alternativ enn biff, dersom en ønsker å være klimavennlig.
– Denne standarden for klimaspor vil bidra til økt konkurransedyktighet der hvor slik dokumentasjon etterspørres, sier markedssjef Tove Sleipnes i Norges sjømatråd, som har vært med på å lage standarden.
- Les også:
Standarden skal også være et verktøy for miljøforbedringer i bedriftene.
Standard Norge vil fremme forslag i den internasjonale standardorganisasjonen ISO om at den nye norske standarden blir grunnlag for internasjonalt standardiseringsarbeid og får ISO-status.
- Les også:
- Les også: