Hopp til innhold

Godværet får skylda for lav valgdeltakelse

I dag skal innbyggerne i flere norske kommuner til urnene for å avgjøre om de er villige til å slå seg sammen til en større kommune. Så langt har resultatene vært sprikende og deltakelsen lav.

Folkeliv i Narvik sentrum

I dag er det blant andre innbyggerne i Narvik som har mulighet til å si sin mening om en kommunesammenslåing, men så langt ser det ut til at godværet har ført til relativt folketomme valglokaler.

Foto: Markus Thonhaugen

– Det har møtt opp noen folk, men det er betydelig færre enn ved vanlige valg, sier varaordfører i Narvik, Geir Ketil Hansen (SV).

I dag skal innbyggerne til stemmeurnene for å avgjøre om Narvik skal slå seg sammen med Evenes eller forbli en egen kommune. Så langt har det vært stille i stemmelokalene.

– I går var det fint vær og mange brukte nok dagen utendørs eller på hytta. Vi håper folk har utsatt å stemme til i dag, sier Hansen.

Under 20 prosent oppslutning i enkelte kommuner

Over hele landet avholdes det i disse dager folkeavstemninger for å lodde stemningen for kommunesammenslåing. Fram mot 1. juli skal 162 kommuner avgjøre om de skal slå seg sammen med andre kommuner. Så langt har oppmøtet vært labert og resultatene sprikende. Enkelte steder har oppmøtet vært på langt under 20 prosent, mens den andre steder har vært opp mot 75 prosent.

– Hvis valgoppslutningen blir så lav som på 20 prosent. Hvor mye har da valget egentlig å si?

– Vi håper jo ikke at den skal bli så lav, men det er klart at en lav oppslutning er et problem. Da faller mer ansvar på politikerne.

Jan Tore Sanner

Sprikende resultater og mange nei affiserer ikke kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Foto: NRK

– Vil ha det som vi har det

Sammen med Narvik skal også innbyggerne i Grane og Hattfjelldal si sin mening om kommunestrukturen.

– Vi har ingen konkrete planer om sammenslåing, men ønsker likevel å få en tilbakemelding fra innbyggerne våre, sier ordfører i Grane, Bjørn-Ivar Lamo (Sp).

Lamo vet ikke hvordan oppslutningen omkring dagens valg vil bli, men føler seg trygg på at han har innbyggerne med seg.

– Vi som liten kommune er veldig skeptisk til en kommunesammenslåing. Det vil ikke tjene oss.

Kommunalministeren: – Ikke bekymret

Men sprikende resultater og mange nei affiserer ikke kommunalminister Jan Tore Sanner (H) det minste.

– Jeg registrerer at resultatene er sprikende. Noen steder har fått et klart råd om å si ja, andre om å si nei. Debatten om hvordan de skal rigge seg for framtiden pågår fortsatt over hele landet, og jeg har tiltro til at lokalpolitikerne nå i neste omgang viser lederskap og foretar de riktige vurderingene, sier Sanner til NTB.

Kommunalministeren har tidligere åpnet for at kommuner som trenger mer tid på å komme fram til en løsning frivillig kan få en liten utsettelse via fylkesmannen, men er samtidig klar på at hovedprosessen vil gå som planlagt.

– Vi har diskutert behovet for sammenslåinger siden 90-tallet, med bakgrunn i at mange kommuner er for små for de oppgavene de har, særlig med tanke på omsorgstjenester. Større kommuner vil kunne begrense sentraliseringen, mener han og understreker at 1. juli er siste frist for frivillig sammenslåing.