Hopp til innhold

Norske styrker ute av Nord-Afghanistan

Etter åtte år i Nord-Afghanistan er det slutt. – Det er vemodig, sier hjemvendt soldat.

Solnedgang i Afghanistan

Solnedgang i Afghanistan. – Jeg er glad for å endelig være hjemme i Norge, sier Wassbakk, som var en de 100 siste soldatene som forlot Afghanistan.

Foto: Privat

Wassbakk

Stian Wassbakk har vært utsendt av Forsvaret til Afghanistan fire ganger.

7. juli ble det norske flagget firet ned for siste gang i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Denne uka startet de siste 100 soldatene reisen hjem til Norge.

– Endelig er et kapittel ferdig, det er vemodig, men også godt å være hjemme igjen, sier Stian Wassbakk (23) fra Bjerkvik i Nordland.

Han er en av de mange hjemvendte soldatene. Som fagansvarlig for våpenteknikk i Camp Nidaros, har nordlendingen vært utsendt til Afghanistan fire ganger i løpet av tre år. De siste to gangene har han hatt det administrative ansvaret for nedriggingen av materiell og utstyr i militærleiren.

– Jeg har sørget for at materialet ble klargjort og håndtert i henhold til regelverk. Jeg har også hatt et overordnet ansvar for at oppdraget løste seg på en kostnadsmessig og driftssikker måte, sier han.

Arbeidet som ligger bak nedleggelsen har vært omfattende og krevende.

– Vi har drevet med kartlegging, håndtering, destruksjon og hjemsending av utstyr. Det har vært en utfordrende jobb. Det er mye materiell og papirarbeid, og mange folk som skal hjem, sier soldaten.

– Viktig del av militærhistorien

– Hjemsending av materiell, nedbygging og demontering av leiren har pågått siden i fjor sommer, sier Stephen Olsen, presse – og informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Camp Nidaros har nå blitt overført til de tyske styrkene i Camp Marmal, leiren som omslutter Camp Nidaros, skriver forsvaret i en pressemelding.

– Dette marker slutten på en viktig del av norsk militærhistorie. Å overlevere en leir med så mye historie er vemodig, men vi har jobbet mot denne dagen i en lang tid, så på en måte føles det også godt, forklarer Ivar Knotten, sjef for de norske styrkene.

Mellomlanding

Overrekker

Her overrekkes nøkkelen til Camp Nidaros mellom Oberst Ivar Knotten og General Olaf von Roeder.

Foto: Aleksander Hage / FORSVARET

De fleste soldatene som reiste fra Afghanistan denne uken gjennomfører nå mellomlanding i Norden.

– For å sikre en best mulig nedtrapping fra tilværelsen i internasjonale operasjoner for de norske soldatene, har Forsvaret siden 2011 innført en obligatorisk mellomlanding på veien hjem fra Afghanistan. Det er en fysisk og mental mellomlanding, hvor soldatene får anledning til å være sammen utenfor den operative tjenesten og senke skuldrene litt før de kommer helt hjem, sier Olsen.

Under mellomlandingen vil soldatene få anledning til å bearbeide individuelle erfaringer.

– God oppfølgning er noe vi i Forsvaret er blitt mer bevisst på, og vi mener mellomlanding er en god måte å ivareta folk på i overgangen fra operasjoner i utlandet til de kommer hjem igjen, sier han.

God erfaring

Før bilde

Slik så Camp Nidaros ut før nedriggingen av militærleiren.

Foto: Stephen Olsen / FORSVARET

Wassbakk vil ikke ha vært foruten erfaringen han fikk i Afghanistan.

– Det har vært veldig lærerikt å være der. Det er en erfaring jeg er glad for å ha og en lærdom jeg aldri kunne ha vært foruten, sier Wassbakk.

Han sitter igjen med inntrykk av at afghanere er fornøyd med arbeidet de norske styrkene har gjort i landet.

– Hadde vi ikke vært der, tror jeg de siste ti årene kunne ha utviklet seg til noe verre enn slik situasjonen er i dag, sier Wassbakk.

Etter fem år i forsvaret sitter soldaten igjen med gode minner.

– Jeg har det veldig bra og kan ikke si noe annet enn at jeg stortrives i Forsvaret. Det blir nok fortsatt arbeidsplassen min fremover, sier Wassbakk som skal gå befalsskolen fra høsten av.

Den norske leiren er historie

Fredag vil de siste soldatene fra Camp Nidaros være hjemme i Norge og få utlevert medaljer for sin innsats på Akershus festning.

– Nedleggelsen av Camp Nidaros markerer slutten på et kapittel i Norges Afghanistan-historie, sier han.

Det er også et tydelig tegn på den planlagte reduksjonen av ISAF-styrkene (International Security Assistance Force) og norsk tilstedeværelse i Afghanistan.

Fires ned

Camp Nidaros har nå blitt overført til de tyske styrkene i Camp Marmal. Her fires det norske flagget ned.

Foto: Aleksander Hage / FORSVARET

Veien videre

Det norske bidraget vil etter sommeren bestå av enkeltoffiserer i internasjonale staber, spesialstyrker fra Forsvarets Spesial Kommando og en norsk stab i Kabul, står det i en pressemelding utgitt av Forsvaret.

De norske politirådgiverne som avsluttet oppdraget sitt i Mazar-e-Sharif nylig fikk gode tilbakemeldinger på jobben de har utført. Ifølge politirådgiver-sjefen sa politiet i Mazar-e Sharif at de vil savne vår støtte, men de er i stand til å klare seg selv og ta vare på sikkerheten i området, sier Olsen.