Hopp til innhold

Norske «Misty» og «Lochan» er konge og dronning blant havørnene i Skottland

Gjennom snart 40 år har «Misty» og «Lochan» bygget opp en ny havørnstamme etter at ørna ble utryddet på de britiske øyer i 1918. Nå har de og etterkommerne skapt millioninntekter for turistnæringen i Skottland.

Ørneparet Misty & Lochan som kommer fra Bodø til Mull på hebridene i Skottland

ØRNENES ADAM OG EVA: Dette ørneparet har levd og formert seg på den skotske øya Mull Hebridene. I tillegg gir de Skottland millioninntekter.

Foto: Iain Erskine

De ble sendt fra Bodø til Skottland med fly som ørneunger på slutten av 1970-tallet – i dag er de kongen og dronninga blant havørnene på Hebridene.

Kongen blant rovfugler

Den skarpe og skingrende lyden til havørna levner ingen tvil. Dette er monarken blant våre rovfugler.

I snart 40 år har havørnunger fra Salten blitt sendt med fly til Skottland for å bygge opp en ny bestand, der havørna har vært utrydda.

På øya Mull på Hebridene er det i dag 15 havørnpar. Og øverst på rangstigen finner vi et par fra Bodø. De to skal vi nå prøve å finne, sammen med David Sexton som leder havørnprosjektet på Mull.

(artikkelen fortsetter under)

Den snart 40 år gamle ørna Misty som ble sendt fra Bodø til Skottland

Den snart 40 år gamle ørna Misty fra Bodø lever i beste velgående på øya Mull på den skotske vestkysten.

Foto: Iain Erskine

Vi har fått øye på en av de to. Den svever høyt over oss, der vi befinner oss i et av de ubebodde områdene på denne vakre og frodige øya på Hebridene. Havørna er tydeligvis på jakt etter mat, ikke langt fra der den har reirplassen.

Og så kommer den andre havørna til syne der oppe på himmelen. Nå svever de over oss, havørnparet fra Bodø som ble sendt med fly til Skottland på slutten av 1970-tallet. Det er disse to majestetiske fuglene som har bygd opp bestanden av havørn i denne delen av verden.

– Dette er kongen og dronninga av Skottlands havørner, sier David Sexton, som leder for havørnprosjektet Mull Eagle Watch i Skottland til NRK.no.

Og ikke bare er de regenter. De har også fått hvert sitt navn. Dem fikk de da ble filmstjerner på BBC for noen år siden.«Misty» og «Lochan», som betyr «Den gåtefulle» og «Den sjøaktige».

(artikkelen fortsetter under)

Filmcrew fra BBC på Hebridene for å filme ørneunger

Filmcrew fra BBC på Hebridene for å filme ørneunger.

Foto: Iain Erskine

De gjør ingen tegn på å nærme seg oss, der vi står og betrakter de to før de blir borte.

Men så plutselig dukker en av dem opp igjen, med en kanin mellom klørne.

Havørna har en gjennomsnittsalder på 30 år. David Sexton er litt usikker på alderen til havørnparet fra Bodø. Han tror de nærmer seg 40 og at det kan gå mot slutten for de to. Men på den annen side er de i full vigør og det er ingenting som tyder på at de har tenkt å gi fra seg kronen og septeret med det første.

Ørnene er god butikk

Ørnebabyer på øya Mull på Hebridene i Skottland

Ørnebabyer på øya Mull på Hebridene i Skottland.

Foto: Justin Grant/RSPB

Øysamfunnet Mull på Skottland innkasserer mellom 30 og 50 millioner kroner på turistene som vil oppleve de 30 havørnene på øya.

– Disse pengene går rett tilbake til lokalsamfunnet, sier David Sexton.

Fuglene som ble sendt med fly fra midten av 1970-tallet er blitt svært god butikk for den skotske turistnæringa. Et sted mellom 30 og 50 millioner kroner kan øysamfunnet Mull på Hebridene innkassere i året fra turister som vil oppleve de 15 havørnparene på øya.

– Ørnebestanden utgjør en betydelig del av turistøkonomien på Hebridene.

Sexton sier mye av pengene går tilbake til lokalsamfunnet og at havørnene fra Bodø er til hjelp for blant annet skoleelevene på øya.

Utryddet i 1918

Havørna var tidligere et vanlig skue i Storbritannia, men århundrer med jakt førte til at den majestetiske fuglen ble utryddet i 1918.

Etter et fravær på 57 år gjorde havørna comeback på de britiske øyer i 1975. Det var entusiaster fra organisasjonene Scottish Natural Heritage og RSPB som først satte ut ørneunger på den skotske øya Rum.

Totalt 82 ørner ble hentet med spesialtillatelse fra Norge. Den førstefødte ville ørnekyllingen så dagens lys på øya Mull i 1985. I årene 1993 til 1998 ble det satt ut flere norske ørner som har bidratt til å gjøre den skjøre skotske ørnestammen sterkere.

Variert diett

David Sexton Mull Eagle watch

David Sexton, sier han gjerne hjelper nordlendingene med å lære hvordan de kan tjene penger på fuglen

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

– I dag er havørna et nokså vanlig syn på disse øyene. Den formerer seg i relativt stort antall, sier David Sexton.

Med et vingespenn på 2,8 meter er havørna er i dag Storbritannias største rovfugl, og den fjerde største ørna i verden.

– Her lever den for det meste av fisk. Men den tar også mindre fugler og små pattedyr som hare og kanin. Den blir også observert mens den forsyner seg av dyrekadaver. En sjelden gang tar den små lam. Forskning har vist at disse lammene er svake eller syke i utgangspunktet, sier Sexton.

Enestående i sitt slag

David Sexton sier millionbutikken med de norske havørnene er enestående i sitt slag. I Bodø har man ikke klart å få til noe lignende, men han hjelper gjerne Bodø med råd.

– Dersom vi kan hjelpe bistår vi mer enn gjerne. Det vi har spesialisert oss på er å skape lokale ringvirkninger og sørge for at inntektene går tilbake til lokalsamfunnet. Det gjør også at lokalsamfunnet verdsetter dyrelivet og naturen rundt dem, sier Sexton.

Video Havørn sendes til Irland

Havørn fra Salten får nå æren for å ha gitt nytt liv til bestandene i både inn- og utland.