Hopp til innhold

Norsk sildeeksport stuper: – Færøyske fiskere bryter internasjonale avtaler

Fiskerinæringen legger skylden på færøyske fiskere etter norsk katastrofeår i sildeeksport. Nå etterlyses handling fra norske myndigheter. – Hvis alle land opptrådte på en lignende måte som Færøyene, så ville vi ha ødelagt bestandene helt, sier Kjell Bjørnar Bakken.

Bakke/Sild

– Det er en helt usmakelig framferd vi nå er vitne til, sier Bakken i Nordland Fylkes Fiskerlag.

Foto: Nordland Fylkes Fiskarlag/NRK

Siden i fjor har norsk sildeeksport stupt med over 40 prosent. Færøyene vil nå tildele seg selv 23 prosent av den totale kvoten som havforskerne har anbefalt, i tillegg til sin ubrukte kvote fra i fjor.

Bakgrunnen er at Færøyene lenge har bedt om en revisjon av kvotene fordi de mener at det er mer sild i færøysk farvann, og at de derfor har krav på større kvoter.

Norge har sammen med EU tidligere fordømt kvotefastsettelsen, og mener Færøyene risikerer å sette en bærekraftig forvaltning i fare.

– Vi er dypt bekymret over at Færøyene på denne måten bryter opp den felles forvaltningen av våre delte bestander. Vi oppfordrer dem til å umiddelbart gå tilbake på de fastsatte tiltakene, skrev Norge og EU i en felles erklæring framars i år.

– Uansvarlig forvaltning

Kjell Bjørnar Bakken i Nordland Fylkes Fiskarlag er ikke i tvil om at årsaken til katastroferesultatene i sildeeksporten er overfiske på Færøyene.

– Det som er nytt i år er at færøyske myndigheter ikke bare har satt sin egen kvote på makrellen, men også lagt opp til det samme løpet på silden. Det er en helt usmakelig framferd vi nå er vitne til, sier Bakken til NRK.

Hans egen båt har de siste årene sunket fra 4000 tonn i års kvote til drøye 1200 tonn, og han forteller at norske fiskere er svært misfornøyd med situasjonen.

– Vi har mistet marked og hatt dalende inntekt på både makrellen og silden de siste tre årene. Vi ønsker stabile rammevilkår, og mener Færøyene legger opp en uansvarlig forvaltning, sier han.

Etterlyser tiltak

Bakken forklarer at den store sildebestanden som eksisterte for få år tilbake nå er i en synkende kurve grunnet dårlig tilvekst, og at man derfor også bør redusere uttaket av fisk.

– Hvis alle land opptrådte på en lignende måte som Færøyene, så ville vi ha ødelagt bestandene helt, sier han.

Bakken tilføyer at når enkelte land tildeler seg selv større kvoter enn det internasjonale avtaler tillater dem, så ødelegger det for fiskere i mange andre land.

– Kvotene er basert på sonetilhørighet, slik at alle landene som har sildebestander innenfor sin sone, får en relativ andel av kaka. Nå får vi mindre kvoter enn vi ellers ville hatt, fordi vi må kompensere for overfisket på Færøyene.

Han etterlyser tiltak fra norske myndigheter.

– Jeg mener Norge og EU så langt har opptrådt litt tannløst. De kunne utvilsomt ha vært tøffere i sin framferd. Her må det gjennomføres sanksjoner, fastslår han.

(saken fortsetter under bildet)

Lisbeth Berg-Hansen

BEKYMRET: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er dypt bekymret over situasjonen, men forklarer at Norge har begrensede sanksjonsmuligheter.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Dypt bekymret

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er klar over problemet, og har forsøkt å få Færøyske myndigheter til forhandlingsbordet over lengre tid.

– Det er dessverre slik at det er begrenset hva vi kan gjøre når vi ikke kommer frem til løsninger rundt forhandlingsbordet, sier hun.

Fiskeriministeren er dypt bekymret over det som nå skjer, og er i dialog med EU om problemet.

– Vi har levd med en lignende situasjon med makrell i mange år, der både Færøyene og Island har satt sin kvote langt ut over rimelighetens grenser. Når Færøyene nå går steget videre, og gjør det samme med silden, er det noe som både overrasker og sjokkerer meg. De vet inderlig vel hva de holder på med, fastslår hun.

– Kan det bli aktuelt med sanksjoner på andre handelsfronter enn fiskeri?

– Det som Norge skal foreta seg nå skal være innenfor internasjonalt regelverk. Men vi er i dialog med EU, og vil gjøre det vi kan for å bringe dette til forhandlingsbordet, avslutter hun.

NRK har ikke lyktes komme i kontakt med færøyske myndigheter for en kommentar.