Hopp til innhold

Nektet å godta bot: Langsteinen opp i retten i dag

– Dersom noen skal bebreides i denne saken, er det andre som burde tatt vare på et såpass viktig kulturminne som en 1000 år gammel bautastein, sier forsvarer.

Tusen år gammelt kulturminne smadret under veiarbeid i Steigen

Den seks meter høye og over 1000 år game «Langsteinen» fra yngre jernalder veltet og knakk i tre deler i juni i 2014.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I dag møter Steig Transport i retten etter at de nektet å godta boten som ble utstedt da den tusen år gamle Langsteinen ble ødelagt.

Det var i fjor sommer at den lokalt innleide underentreprenøren på oppdrag fra Mesta smadret bautasteinen på Engeløya i Steigen med kantryddemaskin.

Den seks meter høye og over 1000 år game «Langsteinen» fra yngre jernalder veltet og knakk i tre deler. Steig transport fikk 200.000 kroner i bot, og måtte i tillegg betale 25.000 kroner til Nordland fylkeskommune.

– Ikke selskapets skyld

Langsteinen i Steigen ødelagt under kantslått

Langsteinen i Steigen knakk i tre deler.

Foto: Gunnar Grytøyr

Selskapet varslet tidlig at de ikke kom til å betale beløpet frivillig, og klokken 09 i dag går saken for Salten tingrett.

– Jeg håper min klient i tråd med sitt ønske frifinnes, sier advokat Christian Arnkværn til NRK.

Advokaten forteller at det først og fremst er representanten for Steig Transport som skal forklare seg.

– Har vil vi at det skal komme frem at ingen i selskapet som sådan kan bebreides for at kulturminnet gikk tapt. Om noen har skyld, er det andre som burde tatt vare på et såpass viktig kulturminne som ikke var beskyttet på noen som helst måte.

– Ingen direkte sammenheng

Margrete Torseter, Salten politidistrikt

Politiadvokat Margrete Torseter.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Da Langsteinen ble ødelagt i fjor, kalte kulturvernsjef Egil Murud i Nordland fylkeskommune det en kulturminnetragedie, og politianmeldte saken.

– Årsaken til at min klient ikke vil betale boten er at Steig transport mener de ikke har skyld i det som har skjedd. Min klient mener det ikke var noen direkte sammenheng mellom jobben de gjorde og at bautasteinen ble ødelagt, sier Arnkværn.

Det er politiadvokat Margrete Torseter som fører saken for påtalemyndigheten.

Avgjøres i dag

– Et foretak er tiltalt for overtredelse av kulturminneloven, for å ha benyttet en maskin for kantslått ved Langsteinen som var egnet til å skade eller ødelegge den, sier Torseter til NRK.

Den seks meter høye og over 1000 år game «Langsteinen» fra yngre jernalder har fascinert både lokalbefolkning og arkeologer i flere tiår. Steinen er tidfestet til cirka 200–600 år etter Kristus – altså før vikingtiden

– Vi har ilagt Steig Transport en bot på 200.000 kroner, og varslet at hvis saken kom opp i retten ville de ilegges en høyere bot på 240.000 kroner. Nå skal saken belyses, og retten avgjøre om Steig transport skal domfelles og hvor stor en eventuell bot blir, avslutter politiadvokaten.

Det er satt av en dag til saken i Salten tingrett.