Hopp til innhold

Narvik får nytt krigsmuseum på 2.500 kvadratmeter

Om to år skal et nytt dokumentasjonssenter over det som skjedde i Narvik under andre verdenskrig stå klart. – For Nord-Norge er dette en stor dag, sier Ulf Torgersen ved Krigsmuseet.

Nazi-ørn hevet fra den tyske jageren Erich Giese. Ulf Eirik Torgersen

LANG KRIGSHISTORIE: Narvik var et viktig mål for Hitler-Tyskland, og her sto det vikrige sjøslaget som erkjent som Slaget om Narvik. I 2011 ble en halvannen meter høy bronseørn fra krigsvraket «Erich Giese» hevet fra Narvik havn. En slik begivenhet tilhører sjeldenhetene, sier museumsbestyrer Ulf Eirik Torgersen.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Det er bevilget 81 millioner kroner til det nye senteret, og pengene er bevilget gjennom revidert nasjonalbudsjett. En av dem som er aller mest fornøyd med det nye Narviksenteret i dag er museumsbestyrer Ulf Torgersen ved Krigsminnemuseet i Narvik – som i dag holder til i gamle, slitte lokaler fra 1930.

– Vi skal drive med formidling og forskning av den viktige krigshistorien i Narvik og Nord-Norge. Dette senteret får nasjonal betydning, sier Torgersen til NRK.no.

Senteret, som skal inneholde foruten Krigsmuseet, et forskningssenter og et dokumentasjonssenter vil gi en enestående mulighet til å kunne formidle krigshistorien i Narvik og Nord-Norge på en måte det fortjener.

– Finansieringsmodellen er at Stortinget hvert år framover vil finansiere avdrag og avkastninger på de 81 millionene. Dermed blir det økt ramme på fire til seks millioner årlig til senteret i årene framover , sier stortingsrepresentant Geir Ketil Hansen.

Narviksenteret

Det nye Narviksenteret blir på rundt 8000 kvadratmeter. 2500 kvadratmeter av det skal bil Narviksentret.

Foto: Arkitektfirmaet Madsø Sveen.

I tillegg til Krigsmuseet skal det nye senteret på totalt 8000 kvadratmeter også inneholde bibliotek og et banklokale.

Over 70 år siden Slaget om Narvik

Her heves den tyske riksørna fra Erich Giese i Narvik havn.

HEVET I 2011: Dypt nede i mudderet i Narvik havn hadde den tyske riksørna ligget gjemt i 71 år. Her er hevingsoperasjonen i gang.

Foto: Frank Bang

Nyheten om senteret kommer tre år etter 70-årsmarkeringen av Slaget om Narvik, som pågikk våren 1940. Narvik var et viktig mål for Hitler-Tyskland fordi byen var et viktig utskipningssted for jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna.

9. april 1940 ble starten på to måneder med harde kamper i Narvik og fjellene rundt. Med hjelp av mer enn 20.000 allierte soldater fra Frankrike, Polen og Storbritannia, ble tyskerne jaget fra byen. Nærmere 10.000 norske soldater deltok i disse kampene. 28. mai var byen gjenerobret.

Seieren påførte Hitler-Tyskland deres aller første nederlag under 2. verdenskrig, og satte Narvik på verdenskartet. Narvikfelttoget står den dag i dag sterkt i internasjonal militærhistorie.

Rykket inn 9. juni

Slaget om Narvik

I et av bombetoktene omkom 35 mennesker, mens 165 bygninger i sentrum ble totalt ødelagt.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Både den 28. mai og de påfølgende dagene sendte tyskerne voldsomme bomberegn mot byen, før de selv måtte flykte. I et av bombetoktene omkom 35 mennesker, mens 165 bygninger i sentrum ble totalt ødelagt.

Tyskernes erobringer i Vest-Europa fikk imidlertid høyere prioritet hos de allierte, og Frankrike og England overførte i juni sine avdelinger fra Norge til Frankrike. Dermed kunne tyskerne rykke inn i Narvik igjen 9. juni.

Narviksenteret

Slik skal det nye Narviksenteret se ut. Bygget skal etter planen stå ferdig i 2015.

Foto: Arkitektfirmaet Madsø Sveen.