Hopp til innhold

Nær 4000 trosset uvær for å protestere mot å fjerne akuttkirurgi

I kraftig uvær trosset mellom 3.500 og 4000 stormen og tente faklene sine i protest mot at akuttberedskapen ved sykehuset i Lofoten foreslås lagt ned. – Det stikker langt inn i sjela å se et slikt engasjement, sier aksjonsleder.

Fakkeltog mot sykehusnedlegging i Gravdal

FOLKEHAV: Over 3.500 mennesker trosset vær og vind for å må seg sykehusaksjonen i Gravdal i dag.

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft

Ifølge lensmann Asbjørn Sjølie var rundt 3500-4000 mennesker i fakkeltoget, som var var 7-800 meter langt.

– Det er nesten ikke til å tro. At så mange kommer i et slikt uvær viser hvor viktig denne saken er for lofotingene. Vi er vant til uvær, storm og å miste strømmen. Det takler vi. Men vi kan ikke bo her i denne øygruppen uten akuttberdskap, sier sier Elisabeth Holand, leder i aksjonsgruppa for Nordlandssykehuset Lofoten.

Hun påpeker at tid er helt sentralt for pasienter som har behov for akuttkirurgisk beredskap.

– Fjernes akuttkirurgien, må pasienter reise til Stokmarknes. Det ligger rundt 2 timer og 45 minutter fra sykehuset i Lofoten om du tar ferge. De som bor lenger unna, for eksempel i Reine, må beregne i hvert fall tre og en halv time, legger hun til.

Torsdag kommer helseminister Bent Høie (H) til Lofoten. Holand tror han får med seg sognalene fra Lofoten.

– Vi håper han vil møte oss, og at møtet med de ansatte ved sykehuset og lokalpolitkerne blir et åpent møte, sier Holand til NRK.

(artikkelen fortsetter under)

Fakkeltog i Lofoten, Gravdal

Ifølge lensmann Asbjørn Sjølie var rundt 3500-4000 mennesker i fakkeltoget, som var var 7-800 meter langt.

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft

Mister akuttberedskapen

I den nasjonale helse- og sykehusplanen blir det foreslått at lokalsykehusene i Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord mister akuttkirurgisk beredskap. Det betyr at pasienter heller må fraktes til sykehus i naboområdene, og i Distrikts-Norge kan det innebære svært lange avstander.

Holdt appell

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) har foreslått at sykehus som skal beholde akuttkirurgi bør ha et pasientgrunnlag på mer enn 60.000 til 80.000 pasienter.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Mads Gilbert fra UNN skulle holde appell under sykehusaksjonens fakkeltog på Gravdal i dag, men flyet hans ble omdirigert på grunn av det kraftige uværet, skriver Lofotposten. I tillegg til Gilbert var TV2 sitt TV-team, flere ordførere fra regionen og eder for samhandlingsenheten ved Nordlandssykehuset, Steinar Pleym Pedersen.

En av dem som gikk i fakkeltog var 18 år gamle Tora Dalheim.

– Det er utrolig viktig at vi bevarer akuttberedskapen ved sykehuset. Det bor 24.000 mennesker her, og av standene er store. I tillegg er det masse turister her hele året. Det er helt avgjørende både for oss som fastboende og turistene at vi har en akuttberedskap dersom det skulle skje noe.

En av dem som holdt appell foran de oppmøtte var Silje Andreassen, som har måttet gjennomføre to katastrofekeisersnitt ved sykehuset.

16 mars 2012 kom Ariel til på Lofoten sykehus ved hjelp av katastrofekeisersnitt.

– Begge ungene mine er friske og raske i dag takket være at sykehuset her har hatt akuttkirurgi, slik at jeg og barna kunne få den nødvendige hjelpen de trengte for å leve.

Hun spør hva ville hendt hvis akuttberedskapen ved sykehuset ikke var der.

– Hva ville skjedd hvis det var så dårlig vær at ambulanseflyet ikke kunne lande, og helikopteret er på oppdrag? Det jeg vet er at verken jeg eller mine barn ville vært her i dag om akuttberedskapen ikke hadde vært på Nordlandssykehuset Lofoten.

Silje Andreassen