Hopp til innhold

Mister fødetilbudet i sommer: – Får håpe jeg ikke må føde i bilen

Elisabeth Lotind fra Lofoten har termin 19. juli, men må mest sannsynlig på fødereise til Vesterålen. Direktøren ved Nordlandssykehuset ønsker å stenge fødestua i Lofoten i fire uker.

Elisabeth Lotind

TERMIN: Elisabeth Lotind har termin 19. juli, men får ikke føde i Lofoten

Foto: Privat

Fødestua på Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal

Fødestua på Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal kan bli stengt i juli.

Foto: Tommy Johansen

Familien Lotind bor i Kabelvåg i Vågan kommune. I juli får familien et nytt medlem, men før fødselen må moren Elisabeth Lotind reise til Stokmarknes eller Bodø.

Årsaken er at direktøren ved Nordlandssykehuset ønsker å stenge fødestua ved sykehuset på Gravdal i fire uker i juli. Det vil ikke være beredskap for akuttfødsler, noe ordføreren beskriver som uakseptabel forskjellsbehandling.

– Jeg føler meg mer engstelig. Det er et barns liv som står på spill, og det kan skape en redsel i forhold til å føde, sier Elisabeth Lotind til NRK.

– Vil føre til mye reising

Med mindre enn to uker til termin kan ikke gravide reise med fly. Dermed kan reisetiden i verste fall bli over tre timer for dem som bor ytterst i Lofoten.

– Vi har ingen valg og er tvunget til å dra til Stokmarknes enten vi vil eller ikke. Vi får håpe jeg ikke må føde i bilen eller i ferga på tur over fjorden, sier Lotind.

For henne blir reisen på 1 time og 40 minutter. Ifølge risikoanalysen som er gjort, skal alle gravide med termin i perioden anbefales å reise til valgt fødested én uke før termin.

– Lofoten er en stor region, og det vil få konsekvenser. Jeg ser ikke fram til å reise ei uke før og vente alene. Det blir mye reising frem og tilbake for mannen min.

Familien Lotind

Familien Lotind skal snart bli fire. Her er Fredrik Lotind, Birk Lotind og Elisabeth Lotind.

Foto: Privat

Må spare penger

Nordlandssykehuset må spare til sammen 120 millioner inneværende år. Ved å stenge fødestua ved sykehuset på Gravdal sparer de 686.000 kroner. Det vil ramme rundt seks kvinner som har termin i juli.

– Dette er ett av mange tiltak for å ta ned utgiftene ved sykehuset. Tilsvarende beløp vil også bli tatt ned ved Stokmarknes og ved kvinneklinikken i Bodø, sier Randi Angelsen, kommunikasjonssjef ved Nordlandssykehuset.

Selv om Elisabeth Lotind er åpen for å dra til Stokmarknes, frykter hun for konsekvensene på sikt hvis innsparingene fortsetter.

– Det er viktig med et fødetilbud her, særlig når været gjør at man ikke kan dra andre steder. Det er en merkelig politikk å hele tiden spare i distriktene. Det kan bli lite attraktivt å føde i Lofoten.

fødereise
Veronica Reinholdtsen

TVINGES TIL Å FØDE I NABOBYEN: Høygravide Veronica Reinholdtsen gjør alt hun kan for å få føde i hjembyen Narvik. Hun håper akupunktur kan sette i gang fødselen.