Hopp til innhold

Italienere spiser mer potet enn nordmenn

Tradisjonsmat til tross, Norge er det landet som spiser minst poteter i Europa.

NM i potetskrelling

Under NM i potetskrelling går det unna. Det gjør det ikke når poteten kommer på bordet. Nordmenn spiser stadig mindre potet.

Foto: Frode Meskau

Norge er det landet i Europa som spiser minst poteter.

Tall fra SSB viser at i fjor nådde potetkonsumet en ny bunnrekord. Samtidig tar brød og kornprodukter, som frossenpizza, i stadig større grad potetens plass på norske middagsbord.

Nå vil EU og den italienske staten få nordmenn til å spise mer poteter, og de skal komme fra EU-land.

Pizza Grandiosa 30 år!

Grandiosa er mer populær enn potet.

Foto: Scanpix

Vil ha EU-poteter

– Vi tror tidsklemma har mye av skylden for at nordmenn stadig oftere dropper poteten fra middagsbordene. En annen årsak er trolig at potetsesongen i Norge er for kort til å gi en tilfredsstillende tilgang av nypoteter til norske butikker i vinterhalvåret. Vi tror at økt import av nytpoteter fra EU kan bidra til å snu utviklingen i Norge, sier den italienske potetnæringens talsmann, Augusto Renella.

Dårlig potethøst

Nordmenn lar stadig mindre potet finne vei til middagsbordet.

Foto: Espen Bierud / NRK

Italia spiser mer potet


De siste sammenlignbare tallene fra FAOSTAT viser at Norge ligger på europabunnen i potetspising. Med kun 32 kilo pr innbygger endte vi klart bak land som Storbritannia med 114 kilo pr innbygger og Irland med 104 kilo pr innbygger.

Selv det pastaspisende landet Italia endte foran Norge med et konsum på 39 kg poteter pr innbygger. På topp lå Hvite-Russland hvor det spises hele 337 kilo poteter pr innbygger. Det vil si nesten 300 kilo mer enn i Norge.

Stadig mindre potet-spising

Nå viser siste års tall fra SSB at utviklingen har forverret seg, for i 2009 nådde potetkonsumet i Norge en ny bunnrekord med kun 25,1 kg konsumerte poteter pr innbygger. Dette er et fall på nærmere 30 % de siste ti årene.

Ingen andre land i Europa har hatt en tilsvarende negativ utvikling.