Hopp til innhold

Mener landbruksministeren bommer i svinedebatten

Mindre svinekjøtt på matbordene i norske fengsler og barnehager er ingen ulempe, mener Aps nestleder Helga Pedersen, og mener landbruksministeren treffer dårlig i sin kritikk.

Helga Pedersen

AVSPORING: Helga Pedersen (Ap) mener landbruksministeren sporer av debatten.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og kjøttbransjen liker ikke at svinekjøtt velges bort når menyen skal settes sammen hos offentlige institusjoner.

– Vi har spist svinekjøtt i Norge gjennom alle år. Det blir helt feil å slutte med svinekjøtt fordi det har flyttet muslimer til Norge, sa landbruks- og matminister, Sylvi Listhaug (Frp) til NRK tidligere i dag.

I Oslo fengsel kan det for eksempel gå flere uker mellom hver gang det står gris på menyen.

Gir muligheter

Bjørn-Ole Juul-Hansen

– Svin er en viktig del av norsk matkultur, sier administrerende direktør i Kjøttbransjens Landsforbund, Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Foto: Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Men å gi muslimer skylden er å dra debatten i feil retning, mener Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen.

– Det er en avsporing av debatten. Den norske befolkning øker og her ligger det store muligheter både for svineprodusenter, fiskerinæringen og geitebøndene.

Direktør i Kjøttbransjens Landsforbund, Bjørn-Ole Juul-Hansen, har sammen med Listhaug uttrykt bekymring for at svinekjøtt velges bort.

– Det kan ikke bli sånn at alle barnehager velger kalkunpølser i stedet for svinepølser fordi det er praktisk. Hvis det er slik at barn i barnehagen opplever at det er fy å spise svinepølse, så lærer de seg en negativ holdning. Det mener jeg er feil, sier Juul-Hansen.

Nye markeder

Men han møter liten forståelse hos Pedersen, som ber kjøttprodusentene åpne øynene mot et voksende kjøttmarked.

– Vi skal bli én million flere innbyggere i Norge i løpet av de neste 10–15 årene. Det gir veldig store muligheter for norske matprodusenter, enten man produserer svin eller annet kjøtt. Det ligger ikke minst en kjempemulighet her for fiskerinæringen til å øke omsetningen på innenlandsmarkedet.

– Jeg tenker økningen i den norske befolkningen sammen med at vi får mennesker fra andre land gir enorme muligheter for norske matprodusenter fordi det norske matmarkedet blir større.

Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, synes svin bør være hverdagsmat i Norge.

Foto: Patryk Smørdal