Hopp til innhold

Sykehusaksjonister puster lettet ut

Helse Nord har ingen planer om å fjerne tilbud ved sykehuset i Lofoten. Og regjeringa freder fødetilbudet. – Men på vakt må vi alltid være, sier sykehusaksjonister.

Sykehusaksjon i Oslo

FORNØYDE AKSJONISTER: Aksjonsgruppa for fødeavdeling i Lofoten er fornøyd med at det ikke blir ytterligere nedskjæringer i fødetilbudet. Men det de ønsker seg aller mest får de ikke, nemlig ei fullverdig fødeavdeling på Gravdal.

Foto: NRK

Sykehusaksjonistene senker skuldrene, men mener de fortsatt på være på vakt.

– Gledelig fra regjeringa

Tirsdag hadde sykehusaksjonister fra hele Nordland et møte med Helse Nord-direktør Lars Vorland. De likte det de hørte.

– Vi er selvsagt bekymret for at det skal vurderes å legge ned akuttfunksjoner ved sykehuset på Gravdal. Da er det ikke sykehustilbud igjen i Lofoten. At det ikke foreligger planer om å redusere aktiviteten er gledelig. Men vi må fortsatt være på vakt, sier Gøran Rasmussen Åland som leder aksjonsgruppa i Lofoten til Lofotposten.

Utrygt for Helse Nord

Han finner også støtte i regjeringserklæringa fra Høyre og Frp om at fødetilbudet ikke skal røres i overskuelig framtid:

“Stoppe nedleggelser av akutt- og fødetilbud som ikke er begrunnet med pasientsikkerhet og kvalitet, før nasjonal helse- og sykehusplan er behandlet”.

Høyre og Frp varsler at de regionale helseforetakene skal legges ned når en nasjonal helse- og sykehusplan er utformet.

– Det er bra at regjeringa ikke vil røre fødetilbudet. Det er også bra at det blir mer politisk styring med sykehusene, sier Åland som også er lokalpolitiker for regjeringas støtteparti Venstre.

Camilla Christin Horn med jenta si

Camilla Christin Horn med den lille jenta si, bildet ble tatt i august i fjor.

Foto: Privat
– Dagens tilbud er for dårlig

Men ikke alle som har engasjert seg i fødesaka er bare positiv til signalene fra den nye regjeringa. Camilla Christin Horn måtte reise fra Stamsund til Stokmarknes - mot sin vilje - for å føde i mars i fjor.

Det var nye regler for selketering av fødende som gjorde at hun som en av de første måtte dit. Opplevelsen ble dårlig.

– Jeg er fortvilt over den dårlige kommunikasjonen mellom sykehusene, sa Camilla Christin Horn til Lofotposten den gang.

Vil ha fullverdig fødetilbud

I dag sier hun til NRK at den eneste løsninga hun synes vil være framtidsretta er et fullverdig fødetilbud på sykehuset på Gravdal.

– Jeg vil ikke gi opp kampen for et fullverdig fødetilbud her i Lofoten. Slik det er nå blir det færre og færre fødsler på Gravdal. Og da er jeg redd at vi til slutt kan miste det lille vi har igjen av fødetilbud, sier hun.

Og legger til:

– Vi vil tenke oss om to ganger før vi får en unge til.

Vil bygge opp i stedet for å bygge ned

Lille nyfødte Emil Larsen

Lille Emil ble født på Gravdal sykehus for noen år siden.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Aksjonsgruppa i Lofoten ble startet for å få et fullverdig fødetilbud i øyriket. På møtet sa Vorland at meldinga fra jordmødrene på Gravdal er at dagens tilbud fungerer godt.

– Det er vel naturlig når de fleste kvinner blir sendt til andre sykehus for å føde, sier Åland til avisen.

Aksjonsgruppa i Lofoten venter nå på Helse Nords ROS-analyse, som skal kartlegge risiko og sårbarhet med fødetilbudet i Lofoten.