Hopp til innhold

Her er arbeidsledigheten like høy som i kriserammede Hellas

Etter at solcellefabrikanten REC la ned to hjørnesteinsbedrifter i Meløy, er arbeidsledigheten nådd 20 prosent.

Glomfjord

GAMMELT INDUSTRISAMFUNN: Glomfjord var et av de aller første stedene i Norge som utviklet et industrisamfunn. Nå er det arbeidsledighet som dominerer.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Sist uke kom den endelige beskjeden om at solcelle-eventyret i Glomfjord er over og at den siste av to fabrikker legges ned.

Det gir store ringvirkninger for bygda.

– Både samboeren og moren min har mistet jobben nå, sier Maria Solfall Tuflåt.

Også hun jobbet i REC inntill for noen måneder siden, men sa opp jobben da hun skjønte hvilken vei det bar.

Det gjorde ikke prosessoperatøren i REC, Greta Solvoll. På kontoret hennes legges nå permer, CD`er og gammel julepynt i pakkeekskene.

– Det er mange år med erfaringer og opplevelser som nå er over. Så det er en trist jobb å rydde opp her.

Store utfordringer

Totalt har 650 arbeidsplasser gått tapt i en kommune på 6500 innbyggere. I Glomfjord, hvor begge fabrikkene lå, bor det rundt 1200 innbyggere.

I tillegg til REC-nedleggingene, kommer nedleggelser og permitteringer hos underleverandører.

Det gjør at det gamle industrisamfunnet har kommet i en situasjon hvor arbeidsleidigheten er omtrent den samme som i Hellas, hvor arbeidsledigheten for 4.kvartal i fjor lå på 20.7%.

Video 1 av 5 uten arbeid

1 av 5 uten arbeid

– For dårlig marked

Det var sist uke at konsernstyret var samlet for å avgjøre solenergiselskapets framtid i Norge. Der ble det avgjort at virksomheten i Glomfjord legges ned. Dermed er alle de tre REC-fabrikkene i Nordland nedlagt.

Det var det REC-ledelsen anså som dårlige utsikter for solcellemarkedet som førte til nedleggelsen.

Fabrikken på Herøya får inntil videre fortsette som før, og denne uken kunne ledelsen der hente tilbake flere av de ansatte som var blitt permittert.

Tre av fire ansatterepresentanter i REC-styret, alle fra fagforbundet Industri Energi, stemte imot beslutningen om nedleggelse i Glomfjord.

Var gjennom det samme på 90-tallet

Denne uka møtte ordfører Per Swensen samferdselminister Liv Signe Navarsete for å diskutere omstillingsprosessen til kommunen.

Der ba ordføreren om 100 millioner kroner for å ivareta de som har mistet jobben sin. Dette skal etter planen fordeles utover en 6-årsperiode.

For de som nå har mistet jobben sin er det viktig å ikke miste håpet.

– Vi skal klare å komme oss igjennom dette. Vi har vært i en omstillingsfase før. På 90-tallet, da Hydro reduserte driften, var vi i en vanskelig situasjon. Men det gikk, sier Solvoll.