Ramsund-soldat innstilt til heltemedalje

Midt i intense kamper med Taliban og al-Qaida tok marinejegeren en rekke valg som reddet livet til flere av hans medsoldater. Nå er marinejegeren - som til daglig er stasjonert i Ramsund i Ofoten - ifølge VG innstilt til Krigskorset med sverd for krigsinnsatsen i Afghanistan.

 

Marinejeger i Afghanistan - OBSERVERER: En norsk spesialstyrkeoperatør ligger på post i Afghanistan og speider etter fiendtlig aktivitet. - Foto: Forsvaret /

OBSERVERER: En norsk spesialstyrkeoperatør ligger på post i Afghanistan og speider etter fiendtlig aktivitet.

Foto: Forsvaret

VG skriver at marinejegeren deltok i kamper i den Taliban-infiserte Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan under den USA-ledede operasjonen Operation Enduring Freedom i 2005.

 

Krigskorset med sverd er den høyeste utmerkelsen en stridende nordmann kan få og har ikke blitt utdelt etter den andre verdenskrig. Det er er regjeringen som til slutt bestemmer om soldaten vil få den aller høyeste utmerkelsen.

Ufattelig mot

I boken Norges hemmelige krigere kommandosoldater i kamp mot terror av VG-journalist Tom Bakkeli som kommer 11. september, blir angrepet på de norske spesialsoldatene som foranlediget innstillingen, behørig omtalt. VG siterer fra boken blant annet at marinejegeren viste et ufattelig mot, kunnskap og kreativitet. Han tok i bruk et vell av metoder, riktige handlinger, som reddet livet til flere av kollegene.

Bakkeli skriver også i boka at flere av kulene fra de angripende Taliban-soldatene sneiet de norske soldatene med bare millimeters klaring.

Innrømmelser

I et intervju med samme avis fredag går forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lenger enn norske myndigheter tidligere har gjort i å innrømme at norske spesialstyrker i Afghanistan har tatt menneskeliv i kamp. Forsvarsministeren sier at det er grunn til å anta at norske styrker har drept fiendtlige elementer i Afghanistan. Det kan skje at norske styrker dreper fiendtlige elementer. Det er grunn til å anta at det har skjedd, og det er ikke noe vi legger skjul på, sier Strøm-Erichsen.

Ingen tall

Pressetalsmann oberstløytnant Petter Lindqvist i Forsvarsstaben sier at i den grad norske styrker er i kamp, er det en implisitt konsekvens at de kan drepe sine motstandere.

Noen opptelling på hvor mange som er drept av norske soltater finnes ikke. Erfaringen viser at motparten raskt fjerner sine døde og sårede, slik at opptelling i ettertid heller ikke lar seg gjennomføre, sier Lundqvist til VG.

Flere nyheter

Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Banen i Hanarøy idrettshall ble to meter for kort
Raymond Kolbjörnsen har brukt denne uken på å lage denne spektakulære nordlysvideoen.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her