Hopp til innhold

Mann forsøkte å ta med rovfugl på Osloflyet

– Det er ikke hverdagskost at folk dukker opp i sikkerhetskontrollen med en levende rovfugl under armen.

Havørn reiser med hurtigbåt fra Kjelødebotn

PÅ BÅTTUR: Her sitter fjellvåken i en Rema-pose på fanget til mannen som senere forsøkte å få den med på flyet fra Evenes og Oslo.

Foto: Lisa Svensson Pettersen

Sikkerhetspersonalet ved Harstad/Narvik lufthavn på Evenes gjorde store øyne da en mann som skulle reise med flyet til Oslo søndag ettermiddag troppet opp i sikkerhetskontrollen med noe som så ut som en havørn under armen.

Havørn i pleie i Evenens

BEREIST FUGL: Denne fjellvåken ble funnet i ei grøft søndag, og har reist med både båt og buss før den havnet hos viltnemnda på Evenes. Her har den blitt matet med rått kjøtt, og er i god form.

Foto: Viggo Berg, Viltnemnda i Evenes

Harstad/Narvik lufthavn, Evenes

Hit til flyplassen på Evenes kom mannen som ville ta med seg en levende rovfugl til Oslo.

Foto: Avinor
Lufthavnsjef, Eirik Bergstedt Harstad/Narvik lufthavn, Evenes

Flyplassjef Eirik Bergstedt ved Harstad/Narvik lufthavn har aldri opplevd at en flypassasjer har forsøkt å ta med seg en rovfugl om bord i et fly.

Foto: Avinor
– Han forklarte at han hadde funnet fuglen i en grøft i Kjeldebotn, og at den trolig var skadet. Han ville ha den med til Oslo hvor han skulle ta den med til en veterinær. Men der måtte vi sette foten ned. Rovdyr har ikke noe i et stort passasjerfly å gjøre, sier flyplassjef Eirik Bergstedt ved Harstad/Narvik lufthavn til NRK.no.

Mannen ville ikke forlate fuglen på flyplassen uten videre, og valgte å la Osloflyet gå uten ham.

Reiste med båt og buss

Da fuglen kom til Evenes hadde den allerede vært på reise noen timer. Medpassasjer Lisa Svensson Pettersen fotograferte fuglen på hurtigbåten over fra Kjeldebotn.

– Mannen hadde puttet fuglen i en plastpose, og den var altså med passasjer fra Kjeldebotn og over til Evenes. Vi ble nysgjerrig og spurte hvor han skulle med fuglen. Han forklarte at han skulle få den sjekket hos veterinær i Oslo for så og ta den med tilbake til Kjeldebotn om 14 dager, forteller Svensson til NRK.no.

Fuglen oppførte seg eksemplarisk på båten, og satt helt i ro på mannens fang. Deretter gikk mannen og fuglen om bord i bussen til flyplassen.

– Det siste vi så av mannen og fuglen var at han gikk mot sikkerhetskontrollen. Jeg tenkte at det aldri kunne gå bra, sier hun.

Og det fikk Lisa Svensson Pettersen helt rett i.

– Mannen var veldig engasjert i fuglens ve og vel. Flyplasspersonalet ringte viltnemnda i kommunen som lovte å ta hånd om fuglen. Da de kom reiste mannen til Oslo – med et senere fly, opplyser flyplassjef Eirik Bergstedt.

Spiser rått kjøtt

Viggo Berg i viltnemnda i Evenes har hatt fuglen, som viste seg å være en fullvoksen fjellvåk i pleie i et snart et døgn, og forteller at den lever i beste velgående.

– Den har ingen synlige skader. Jeg har akkurat matet den med rått kjøtt, som den spiser med stor appetitt. Vi har vært i kontakt både med politiet, Fylkesmanenn i Nordland og Statens Naturoppsyn, men foreløpig vet vi ikke helt hva som blir fuglens videre skjebne, sier Berg til NRK.no.

Det er ikke første gang han har en rovfugl i pensjon. Men ingen av de andre hadde en så spesiell historie som denne.

– Dette er den fjerde. De andre var ørner, og kom hit med knekte vinger. To av dem døde, men den tredje klarte vi å fôre opp og slippe løs. Vi får håper vi klarer å berge denne også, sier Berg.

Ville berge fuglen

NRK.no har vært i kontakt med mannen som forsøkte å med seg rovfuglen til Oslo søndag. Han forklarer at det var en rekke uheldige omstendigheter som førte til at han tok med seg fuglen med seg til hovedstaden.

– Jeg var på vei for å rekke hurtigbåten til Evenes, og var sent ute. Så ser jeg en liten bylt i veikanten som likner på en havørnunge. I samme øyeblikk som den slår ut med vingen, kommer det en bil og sneier borti den. Jeg tenkte «pokker heller, jeg får ta den med meg», forteller mannen.

Han legger fuglen i en plastpose. Mens han sitter på hurtigbåten ringer han politiet for å spørre om de vet om noen som kan ta hånd om fuglen.

– Det var det ikke, og der og da virket det som en god ide og ta den med meg og levere den Veterinærhøgskolen i Oslo. Men jeg skjønner jo at fuglen ikke har noe i Oslo å gjøre, sier han til NRK.no.

– Strenge regler

Mannen reagerer på det han kaller «dårlig behandling» av sikkerhetspersonalet på flyplassen.

Men flyplassjefen er krystallklar på at personalet handlet riktig da de nektet fuglen reisepass.

– En rovfugl har ikke noe i kabinen i et passasjerfly å gjøre. Det er spesielle regler for transport av dyr, sier flyplassjef Erik Bergstedt.

– Prisverdig engasjement

Rådgiver Øyvind Skogstad ved miljøvernavdeling hos Fylkesmannnen i Nordland sier det er prisverdig at publikum forsøker å redde fugler i nød.

– Han har vist et imponerende engasjement, men her har det nok gått litt fort i svingene. Jeg kan skjønne at han trodde det dreide seg om en havørnunge som var falt ut av reiret, men dette er en fullvoksen fjellvåk. Det finnes flere eksempler på at skadde fugler har kommet til hektene igjen med mennesklig hjelp. Men i mange tilfeller er det best å la naturen gå sin gang, sier Skogstad til NRK.no.