Hopp til innhold

Må kjøpe private fosterhjemsplasser til 3500 kroner døgnet

Mangel på fosterhjem i Nord-Norge fører til at det offentlige stadig oftere må kjøpe private og dyre fosterhjemsplasser for å få barna plassert.

Barn ved Sollia barnehjem i Sortland

VENTER PÅ PLASS: Nylig møtte NRK disse barna på Sollia barnehjem i Vesterålen som venter på fosterhjemsplass. I Nord-Norge har det skrikende behovet for flere fosterhjem nå ført til at det stadig oftere må kjøpes inn fosterhjemsplasser fra kommerielle aktører.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

På landsbasis mangler det statlige barnevernet rundt 1000 fosterhjem.

Nylig skrev NRK.no om at dette fører til at mange barn i Norge blir boende flere år på barnehjem.

I Nord-Norge har det skrikende behovet for flere fosterhjem nå ført til at det stadig oftere må kjøpes inn fosterhjemsplasser fra kommerielle aktører.

– Klarer ikke rekruttere nok familier

– I noen tilfeller har barn ventet veldig lenge på barnehjem og bør over i et fosterhjem. Har vi ikke det hjemmet selv, må vi kjøpe en privat plass, sier Pål Christian Bergstrøm, regiondirektør i Bufetat.

Han forteller at det er en problemstilling de møter stadig oftere.

– Bare i løpet av 2012 har vi hatt en økning på 17 prosent av barn som plasseres i fosterhjem. Det har ført til at vi har nådd et punkt der vi ikke lenger klarer å rekruttere nok familier gjennom det offentlige, sier Bergstrøm.

Sollia barnehjem i Vesterålen

BOR PÅ BARNEHJEM: I dag bor rundt 70 barn i Norge på barnehjem. Håpet er at de skal få komme hjem eller få et varig fosterhjem.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Må ut med 1100 kroner mer i døgnet

I dag er 30 barn i Nord-Norge plassert i fosterhjem drevet av private aktører, som Aleris og Fyrlykta. Ordningen har en prislapp som bekymrer regiondirektøren i Bufetat.

– Det er ikke en ønsket utvikling at vi må kjøpe inn private tjenester når prisforskjellen er såpass stor, men dessverre har vi sett at denne trenden har forsterket seg i løpet av det siste året, sier Bergstrøm.

Når et barn plasseres i et stalig fosterhjem, det vil si et hjem der en av foreldrene jobber hjemme, koster det 2400 kroner i døgnet.

Når Bufetat må kjøpe inn plasser hos private øker kostnaden med 1100 kroner til 3500 kroner i døgnet.

Pål Christian Bergstrøm

MÅ BRUKE MER PENGER PÅ FOSTERHJEMSPLASSER: - Når Bufetat må kjøpe inn plasser hos private aktører øker kostnaden fra 2400 til 3500 kroner i døgnet, sier regiondirektør i Bufetat, Pål Christian Bergstrøm.

Foto: NRK

Gjelder ofte små barn med et akutt behov for et hjem

Det er særlig i de akutte sakene der det dreier seg om små barn at Bufetat tar en avgjørelse om å kjøpe inn private tjenester for å kunne sikre barnet et hjem.

– Den siste perioden har vi sett en økning i saker der det handler om behov for akutt plassering. I andre tilfeller kjøper vi inn plasser til barn som har ventet for lenge på barnehjem, sier Bergstrøm.

Av de 30 barna som i fjor ble plassert i fosterhjem drevet at private aktører, var 18 akutte plasseringer i beredskapshjem og var dermed kortvarig med tanke på tilbakeføring til hjemmet eller til et ordinært fosterhjem.

– I disse sakene blir barna plassert i beredskapshjemmet for en periode, mens det jobbes med å avklare om barnet skal hjem eller til et annet fosterhjem.

– En ønsket politisk utvikling

Aleris er en av de private aktørene som Bufetat henvender seg til hvis de mangler et hjem.

Direktør for barn, - ungdom og familie i Aleris, Svein Arne Rosland, sier de ikke ønsker å ta over norsk barnevern, men å være en god samarbeidspartner i de sakene der det offentlige ikke makter å ta seg av barna.

– Vi har lang erfaring med å jobbe med disse familiene. Vi er tett på hjemmene og har døgnkontinuerlig oppfølging, sier Rosland.

Han synes det er vanskelig å kommentere prisforskjellen og sier de ulike tilbudene ikke er sammenlignbare.

– Dessuten er det en ønsket politisk utvikling at flere barn får plass i et fosterhjem. Da kan vi være en god samarbeidspartner for det offentlige, sier Rosland som sier de er helt avhengig av å tjene penger på det de gjør.

– Må tjene penger

– For at vi skal kunne vinne anbud er vi nødt til å tjene penger. Det handler om å kunne gi familiene og de ansatte en forutsigbarhet.

– Tidligere gått ut ordre fra direktoratet om å stanse kjøp av private fosterhjemstjenester fordi det blir for dyrt. Tror du det vil skje?

– Nei. Jeg er rimelig sikker på at det offentlige vil ha behov for våre tjenester også i fremtiden.