Hopp til innhold

– Disse barna får en følelse av at ingen vil ha dem

I Norge bor rundt 70 barn på barnehjem. Der skal de helst bare være i tre måneder, men mange blir boende i flere år. Årsaken er mangel på fosterhjem.

Rundt 70 norske barn bor til enhver tid på barnehjem. På Sollia barnehjem i Vesterålen bor det fem stykker. Der er de, enten fordi de er foreldreløse eller fordi de naturlige foreldrene mangler omsorgsevne.

På Sollia barnehjem bor inntil fem unger fra hele Nord-Norge. NRK møtte noen av dem da de var på vei hjem fra skolen.

«De voksne her e snille. Æ har fått nye venner. Men æ savne ho mamma».

På Sollia barnehjem deler barna sine historier med NRK. Vi får ikke ta bilde eller intervjue dem, men vi får innblikk i en verden de færreste kjenner til.

Sissel Vollheim, nestleder ved Sollia barnehjem

Nestleder Sissel Vollheim ved Sollia barnehjem sier barna blir positivt overrasket når de kommer til barnehjemmet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Vi har eksistert i 20 år, men det er fortsatt mange som ikke vet at vi finnes, sier nestleder Sissel Vollheim ved barnehjemmet i Sortland.

– De blir positivt overrasket

Rundt 70 norske barn bor til enhver tid på barnehjem. På Sollia barnehjem i Vesterålen bor det fem stykker. Der er de, enten fordi de er foreldreløse eller fordi de naturlige foreldrene mangler omsorgsevne.

Så mange som 30 ansatte jobber i turnus for å gi ungene en best mulig hverdag.

– Det er klart det er skummelt å bli plassert på et barnehjem. Noen av dem har blitt truet med det før, men de færreste vet hvordan det egentlig er. De fleste ungene blir positivt overrasket når de kommer hit, sier Vollheim.

Bor på hjem i to år

Men på et barnehjem skal et barn egentlig bo i bare tre måneder. Mange av dem blir likevel værende i rundt to år.

Æ har venta lengst av alle på fosterhjem. Æ feira åtteårsdagen min her. Te høsten bli æ sekkert å feir niårsdagen min også på barnehjemmet.

Et av barna på Sollia barnehjem

– Det er klart det er sårt å bli boende her lenge. Vi ser på ungene at de blir motløse. Jeg tror det er lett å miste troen på at det er noen som bryr seg. Det er lett å tenke: «det er ingen som vil ha meg», sier miljøterapeut Inger Marie Jakobsen.

Det er ett mål at færrest mulig norske barn skal bo på institusjon, men det er altfor få fosterhjem å velge mellom. I Norge er det hvert år behov for 1000 nye fosterhjem.

(artikkelen fortsetter under)

Inger Marie Jakobsen

Miljøterapeut Inger Marie Jakobsen forteller det hender at unger spør om de ansatte kan ta de med hjem.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Jakten på fosterhjem tar også ofte lang tid fordi barna er krevende og ikke greier å kontrollere følelsene sine.

– Dette er unger som er krenket og de fleste er utsatt for vold. De har lært at hvis ting blir vanskelig nok kan de ty til vold. Det er i systemet deres, sier Vollheim.

Bruker ikke straffemetoder

På barnehjemmet på Sollia brukes de ikke straffemetoder når et barn har vært utagerende.

– Vi prøver å hjelpe dem med å forstå egne følelser. Og gjør oss fort ferdig med det som har skjedd. For hvis vi begynner å ta fra dem noe, som for eksempel spilletid, hva skal vi til slutt ta? spør Vollheim.

De 30 voksne som jobber ved barnehjemmet er opptatt av å vise ungene at det finnes trygge og stabile voksne. Som er genuint opptatt av de har det bra.

– Barna som kommer hit trenger en god porsjon med omsorg og de må få oppleve at voksne er til å stole på. Mange av dem er ikke vant med trygge voksne, sier Vollheim.

– Det kan det godt være at de møter trygge voksne for første gang i sitt liv, miljøterapeut Jakobsen.

(artikkelen fortsetter under)

Sollia barnehjem i Vesterålen

Rundt 70 norske barn bor til enhver tid på barnehjem. På Sollia barnehjem i Vesterålen bor det fem stykker. Der er de, enten fordi de er foreldreløse eller fordi de naturlige foreldrene mangler omsorgsevne.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Vil bo hos de ansatte

For ungene på barnehjemmet oppleves det urettferdig at ikke de som har vært lengst på barnehjemmet først får reise derfra, forteller nestleder Sissel Vollheim.

– Det hender at unger venter så lenge på fosterhjem at de til slutt spør de voksne her: «Kan ikke bare du ta meg med hjem»?

– Hva svarer dere barnet da?

– Da svarer vi at vi som jobber her ikke skal være fosterforeldre. Men vi sier at det selvfølgelig finnes et hjem der ute, men at de bare ikke har funnet det rette fosterhjemmet ennå.

Mangler fosterhjem

Fred Østli

– Mangel på fosterhjem er den største årsaken til at barn blir værende over tiden i barnehjem, sier Fred Østli i fosterhjemstjenesten.

Foto: Kari Skeie / NRK

Den største årsaken til at barn som de på Sollia barnehjem blir værende over tiden, er mangel fosterhjem. Til tross for at antallet fosterhjem i Nord-Norge har økt med 30 prosent, klarer ikke fosterhjemstjenesten å gi et hjem til alle. Samtidig er det viktig at det finnes flere fosterhjemsplasser enn det er barn.

– Fosterbarn er forskjellige og har forskjellige behov. Vi trenger forskjellige fosterhjem som kan gi disse barna omsorgen de trenger. Også de barna som har særskilte behov, sier fagkonsulent Fred Østli i fosterhjemstjenesten i Nordland.

Der jobber de grundig med å forberede fosterhjemmene og forsøker i tillegg å finne familier som passer best med barna. Slik håper de å unngå at barna må bryte opp og flytte.

– Barn som havner i fosterhjem har ofte brutte relasjoner fra tidligere og kan ha vanskelig for å knytte seg til nye mennesker. Det vi ønsker er for dem er stabile og trygge voksne som de kan knytte seg til over tid. Vi jobber hardt for at det ikke skal bli nye brudd for disse barna.