Hopp til innhold

Dette har ikke forskerne sett på flere tiår

For første gang på mange tiår er verdens mest verdifulle tunfiskart observert så langt nord som Hamarøy i Nordland.

Hailignende fisk i Hamarøy

I mange tiår var makrellstørjen ikke-eksisterende langs norskekysten, men nå er bestanden igjen på vei opp.

Nå gleder forskerne seg over et eksemplar av arten som i helga ble filmet i Hamarøy i Nordland.

Oj, såpass ja! Da må jeg kanskje ta fri resten av dagen og dra på fisketur igjen.

Lattermild makrellstørje-fotograf da han får høre hva fisken er verdt

– Så vidt jeg kjenner til, er dette den nordligste observasjonen av makrellstørjen som er gjort på mange tiår, forteller seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Leif Nøttestad.

Han er svært begeistret over å se at makrellstørjen igjen er å finne så langt nord langs norskekysten.

– Dette lover godt for makrellstørjebestanden. Dette individet ville trolig ikke vandret så langt nord, dersom ikke bestandsstørrelsen av størje var brukbar i Nordøst-Atlanteren. En økning i bestanden av makrellstørje fører til økt konkurranse om mat og de største individene vandrer ofte lengst nord under den intensive beitesesongen om sommeren og høsten, sier Nøttestad.

Makrellstørje

Makrellstørja er verdens største tunfiskart og kan veie over 500 kilo.

Foto: © Brian J. Skerry /National Geographic Stock / WWF / 10293

Svært verdifull

Seniorforskeren forteller at makrellstørjen som oftest jakter i flokk og spiser stimfisk som makrell og sild, og det er trolig matlysten som har ført makrellstørjen til Hamarøy i Nordland.

– På videoen ser vi at fisken «striper». Det betyr at makrellstørja er på leting etter mat helt i overflaten. Det var slike tegn som fiskerne benyttet seg av tidligere når de skulle finne og fange størja med ringnot.

I mange år ble det drevet omfattende fangst på makrellstørjen og på 50 og 60-tallet sto Norge for Europas største fiskeri på makrellstørje.

Det førte til at arten var nær utryddet, men nå er bestanden på vei opp og for første gang på 30 år ble det i år åpnet for fiske på makrellstørjen i Norge. Den ordinære kvoten er på 30 tonn, mens bifangstkvoten er på i overkant av 900 kilo.

I dag blir 40 prosent av verdensfangsten solgt til Japan, og er en kostbar og ettertraktet vare som rå sushi og sashimi.

– Makrellstørjen betraktes som verdens mest verdifulle tunfisk og er spesielt ettertraktet på det asiatiske markedet, sier Nøttestad.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Kunne tjent 100.000 kroner

Makrellstørjen kan bli opp mot 500 kilo og fiskes i dag med snurpenot, line eller i ulike typer fiskefeller, stang og drivgarn.

En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner og i 2012 ble verdens dyreste makrellstørje solgt på et fiskemarked i Tokyo for en sum som tilsvarer utrolige 4.4 millioner kroner.

Etter å ha sett filmen antar professoren ved Havforskningsinstituttet at makrellstørjen som ble filmet i Hamarøy er på rundt 100 kilo.

Leif Nøttestad har ansvar for makrellstørje på Havforskningsinstituttet

Leif Nøttestad har ansvar for makrellstørje på Havforskningsinstituttet.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Det er litt vanskelig å anta, men ut ifra hva vi kan se på videoen ser den ut til å være på den størrelsen. I dag kan man få rundt 1000 kroner kiloet for denne type makrellstørje, så med en størrelse på 100 kilo kunne det blitt en solid sum hvis den hadde blitt fisket.

Overrasket fotograf

I Bodø sitter fotografen som filmet det merkelige finnen utenfor Hamarøy. Han var på fisketur sammen med barna sine da den hailignende fisken plutselig dukket opp i vannflaten.

Familiefaren hadde aldri sett noe lignende og tok derfor opp mobilen for å filme. Nå har han fått svar på det han kalte et «sommermysterium».

– Jeg visste ikke hvilken art dette var, så det er veldig morsomt å få vite at dette er en makrellstørje og at det er svært lenge siden sist gang den ble observert så langt nord, sier Arnt Helge Kristiansen.

Når NRK forteller at han kunne fått rundt 100.000 kroner for makrellstørjen, blir han svært overrasket.

– Oi, såpass ja! Da må jeg kanskje ta fri resten av dagen og dra på fisketur igjen, sier Kristiansen lattermildt, før han legger til at han uansett er glad for opplevelsen.

Vi hadde en fantastisk opplevelse. Jeg synes vi var heldige som i det hele tatt fikk se makrellstørjen.

Makrellstørjefamilie

Familien Kristiansen synes det var morsomt å se makrellstørje.

Foto: Ola Helness/NRK