Hopp til innhold

Har lagt ned 2000 timer på «Tirpitz»-modell, nå må han sende den ut av landet

– Jeg skulle ønske jeg slapp, sier 85-årige Trygve Lambertsen, som har brukt 20 år og bygd ut huset for å bygge modellen av det som en gang var verdens største og mest fryktede krigsskip.

På Evenes har en 85 år gammel båt-entusiast brukt 2000 timer på å bygge en modell av det tyske slagskipet Tirpitz.

MÅ GI OPP GAMMEL DRØM: Som 13-åring så han det tyske slagskipet «Tirpitz» i Bogen i Ofoten. Da bestemte han seg for å bygge en tro kopi av slagskipet.

Han glemmer aldri synet. En julidag i 1942 ankrer Nazi-Tysklands største og mest effektive slagskip «Tirpitz» opp i Bogen i Evenes.

– Jeg var 13 år og enormt imponert. Det gigantiske skipet var 251,5 meter langt og hadde over 2000 mann om bord. Den gang var det verdens største og mest fryktede slagskip. I ett enkelt skudd med disse kanonene gikk det med 230 kilo krutt, sier modellbåtbyggeren Trygve Lambertsen (85).

13-åringen begynte å spikke på en liten båtmodell på 30 centimeter.

– Jeg satt ute da det kom det to tyske marinegaster forbi og så hva jeg holdte på med. Jeg forsøkte å gjemme båten fordi jeg var redd for at det skulle skje noe.

Men frykten for de tyske soldatene var ubegrunnet, skulle det vise seg.

– De spurte om de kunne få se, og det fikk de. De var imponert, og kom med flere råd til hvordan modellen kunne bli enda lik originalen.

Glemte aldri «Tirpitz»

Trygve Lambertsen har laget modell av Tirpitz. Her sammen med ordfører Svein Erik Kristiansen (H)

Evenes-ordfører Svein Erik Kristiansen (H) er på besøk hos modellbygger Trygve Lambertsen og beundrer håndverket.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Trygve Lambertsen glemte aldri det store krigsskipet, og la heller ikke båtbyggeinteressen på hylla. Men det var ikke før han ble pensjonist at han gjorde alvor av tenåringsdrømmen – å fullføre en skikkelig modell av det tyske slagskipet.

Og han skred til verket med det aller største intensjoner.

– Selv om modellen bare er 2,5 meter langt og i målestokk 1:100 måtte jeg bygge ut huset for å få plass til båtverksted.

Siden 1991 har den ivrige båtbyggeren har lagt ned 2100 timer med nitid arbeid for å gjenskape «Tirpitz». For å lage deler til krigskipet har han konstruert eget spesialverktøy.

Stoppet av sykdom

Men den siste tiden har det gått nedover med byggevirksomheten.

– Det er tungt å vedgå, men jeg må innse at jeg ikke klarer å fullføre byggingen. Synet er blitt gradvis dårligere og revmatisme gjør at fingrene ikke fungerer slik de skal. Med så mange fine detaljer må du må ha kontroll på fingrene og se godt, sier Lambertsen.

Til Italia

I disse dager pakker han ned skipsmodellen. Turen går til Italia, hvor en italiensk skipsmodellbygger skal overta stafettpinnen, og gjøre modellen ferdig.

– Det er litt vemodig. Jeg skulle så gjerne gjort den ferdig selv. Men helsa råd man ikke over, sier 85-åringen til NRK.no.

Det er ingen tilfeldighet at det er en italiener som skal fullføre Lambertsens livsverk.

Antonio Bonomi er en av verdens fremste skipsmodellbyggere. Han har vært her og sett på skipet, og ba om å få fullføre modellen.

Bonomi har selv bygget «Tirpitz», men den italienske mesteren ble imponert da han fikk se hva modellbyggeren i Bogen hadde fått til.

– Han syntes jeg hadde gjort en veldig bra jobb. Da vokste jeg to centimeter, smiler 85-åringen.

Til Alta

Etter at modellen er ferdigstilt, skal den tilbake til Nord-Norge.

– Den skal stilles ut ved Tirpitzmuseet i Alta. Det skal bli fint, sier Trygve Lambertsen til NRK.no.

Siden andre verdenskrig har har vært opptatt av krigshistorien. Og han vil aldri glemme synet av slagskipet «Tirpitz».

– Skipet ble sjøsatt 9. april på min 10-årsdag. Kanskje det er derfor jeg er så opptatt av det?

Angrepet på Tirpitz ble kalt krigens dristigste. Mannskapet på to av dvergubåtene kom hjem, den tredje båten forsvant. Nå kan nye funn i Kåfjord i Alta kaste nytt lys over en av krigens uløste gåter.

Brennpunkt 2005: Heltene som forsvant