Hopp til innhold

Må innhente eksperthjelp i Celleprøve-saken

Statens helsetilsyn ber politiet hente inn eksperter for å vurdere rutinene ved Nordlandssykehuset i etterforskningen av celleprøve-saken.

Nordlandssykehuset i Bodø

Politiet startet etterforskningen av Nordlandssykehuset i Bodø i mars i år, etter at det ble avslørt at sykehuset i flere år skal ha feiltolket celleprøver til kreftpasienter.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Som et ledd i etterforskninga ba politiet i Salten i høst om en uttalelse fra Statens helsetilsyn. I svaret til politiet anbefaler de at det hentes inn uttalelser fra sakkyndige, melder TV 2.

– Vi er ikke overrasket og har påpekt mangler i etterforskningen siden mai, sier Christine Klippenvåg Nordgård til kanalen.

Hun er én av kvinnene som har anmeldt Nordlandssykehuset i Bodø, etter at det i mars ble avslørt at sykehuset i flere år skal ha feiltolket celleprøver til kreftpasienter.

– Vi beklager dypt den belastningen og de konsekvensene det har fått for dem som har fått forsinket sin behandling. Vi tar inn over oss hva dette betyr for disse enkeltmenneskene, sa medisinsk direktør Barthold Vonen ved Nordlandssykehuset under en pressekonferanse i mars.

– Ingen kritikk

Førstestatsadvokat Geir Fornebo avviser overfor NRK at det ligger noen form for kritikk mot politiet i brevet fra Statens helsetilsyn.

– På ingen måte. Helsetilsynet har bedt om at politiet oppnevner sakkyndige som kan vurdere rutinene ved sykehuset. Det er ingen grunn til å legge noe annet i det enn at de ønsker en ekspertgjennomgang.

– Dette er ingen kritikk mot politiet, legger han til.

Sakkyndige blir viktig

Etterforskningen av saken rundt feiltolkede celleprøver fra kreftpasienter ble innledet i januar i år, etter én anmeldelse før jul i 2013 og én tidlig i 2014.

Til sammen seks kvinner har anmeldt sykehuset.

Fornebo legger ikke skjul på at saken er utfordrende å etterforske.

– Dette er et komplisert område, sier han til NRK.

NRK har fått tilgang til brevet Statens helsetilsyn har sendt til Salten politidistrikt. I brevet lister de opp flere eksperter som de anbefaler politiet å snakke med.

– Det disse sakkyndige kommer fram til vil langt på vei avgjøre gangen videre i etterforskningen. Deres vurdering vil veie tungt, forklarer førstestatsadvokat Geir Fornebo.

Politiet inhabil i etterforskningen

Samtidig er det klart at politiet i Salten, som har etterforsket saken i drøyt ett år, er kjent inhabil. Dermed må politiet på Helgeland overta, skriver Avisa Nordland.

Første statsadvokat Geir Fornebo

Førstestatsadvokat Geir Fornebo avviser at Statens helsetilsyn kritiserer politiets etterforskning.

Foto: Eva Berget / NRK

Årsaken er at én av kvinnene som har anmeldt sykehuset jobber i Salten politidistrikt.

– Det er politiet på Helgeland inneforstått med, og de tar nå over saken. Deres første oppgave blir å sørge for at sakkyndige blir oppnevnt, sier Fornebo.

Ifølge ham dukket problemstillingen opp i november i år, da den ansatte leverte anmeldelsen.

– Det er ingenting politiet kunne gjort anerledes her. De varslet om dette straks anmeldelsen ble levert i forrige måned.

Salten politidistrikt bekrefter overfor NRK at de ikke lengre etterforsker saken. De ønsker derfor heller ikke å kommentere utviklingen.

medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset

Medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset under pressekonferansen i mars.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK