Hopp til innhold

Lurøy og steinkjerringa

En svart steinvarde på gull bunn. Eller ei steinkjerring, som motivet omtales i Lurøy.

Lovund på Helgelandskysten

Lovund, et livskraftig samfunn i Lurøy, der det nordnorske oppdrettseventyret startet på begynnelsen av 1970-tallet.

Foto: Helle Andresen / Den Norske Turistforening

Lurøy sitt kommunevåpen, ei svart steinkjerring på gull bunn

Lurøy sitt kommunevåpen, ei svart steinkjerring på gull bunn.

Halvparten av Lurøy kommune ligger på fastlandet. Resten er fordelt på i alt 1375 større og mindre øyer. Derfor er det ikke så rart at Lurøy har valgt et merke med tilknytning til havet i sitt kommunevåpen.

– Vi har et kommunevåpen som vi er oppriktig stolt av. Selv om det ikke er så gammelt, så bærer det i seg sterke tradisjoner. Steinkjerringa er jo det vi på godt norsk kaller for en sjøvarde. Og det har vi mange av. Det er et symbol som forteller mye om kommunen vår, sier avtroppende ordfører i Lurøy, Bjørnar Skjæran fra Arbeiderpartiet.

I underkant av 2000 innbyggere, og et samlet areal på 262 kvadratkilometer, like sør for Polarsirkelen. Det er Lurøy kommune. Som grenser til Rødøy i nord, Træna i vest, Rana i øst, og Nesna og Dønna i sør. Bjørnar Skjæran fra Arbeiderpartiet har vært ordfører siden 2011.

– I Lurøy har det bodd folk i veldig lang tid. Ikke så lenge som i nabokommunen vår i vest, Træna, som ikke hadde istid. Men vi har også veldig gamle funn i Lurøy, og det er jo helt naturlig at bosettinga her har sitt utgangspunkt i livet og verdiene i havet.

– Vi er en stor kommune på hav. Av et samlet areal tilhører mesteparten av kommunen havet. Det å ta seg fram på havet i all slags vær, har disse seilingsmerkene hatt stor betydning. Det er litt av sjela til Lurøy kommune, sier Skjæran.

Store verdier

Bjørnar Skjæran fra Arbeiderpartiet er avtroppende ordfører i Lurøy

Bjørnar Skjæran fra Arbeiderpartiet er avtroppende ordfører i Lurøy.

Foto: Privat

Fiskerinæringa har alltid hatt stor betydning for Lurøy, der mange av kommunens fiskere har deltatt på det store skreifisket i Lofoten vinters tid. Nå er det oppdrettsnæringa som dominerer, med øya Lovund i spissen.

Det var her oppdrettseventyret i Nord-Norge startet på begynnelsen av 1970-tallet, og Lovund er blant våre ledende produsenter av oppdrettslaks. Det skapes enorme verdier i det lille øysamfunnet.

– Vi har faktisk tre oppdrettsselskaper som har sitt hovedkontor i Lurøy. Det er Nova Sea, som er den store og velkjente bedriften. Og så har vi i tillegg Kvarøy Fiskeoppdrett og Lovund Laks som begge to har hovedkontor i Lurøy.

– Det er klart at de tradisjonelle fiskeriene er viktig for Lurøy, men vi har ei betydelig havbruksnæring som skaper massevis av ringvirkninger.

Fikk kommunevåpenet i 1986

– Når du som ordfører går rundt og spør innbyggerne om de vet hvordan kommunevåpenet til Lurøy ser ut, så får de bekreftende og entydige svar?

– Jeg har ikke stilt det spørsmålet, men det skulle ha vært interessant å ha gjort en slik undersøkelse. Jeg er ganske sikker på at vi har en stor andel av innbyggerne som er i stand til å svare på det spørsmålet.

– Kanskje en større andel enn i store og langt mer befolkningstette kommuner. Jeg tror at steinkjerringa vår har ei forankring i folket som er sterkere enn gjennomsnittlig, sier Bjørnar Skjæran.

Lurøy fikk sitt kommunevåpen i 1986. Det er Olga Nilsen som har tegna kommunevåpenet, etter et forslag av Dagrun Vilfridadottir Olaisen.