Hopp til innhold

– Det har sjelden vært så flott som i år

Gjensynsgleden var stor da lundefuglene kom hjem til Lovund etter vinteren for å sikre fremtiden. For første gang på lenge ser de lokale en oppgang i bestanden.

Lundkommardagen

Her er lundefuglene på vei inn over Lundeura i går. Det er et sikkert vårtegn på tettstedet Lovund på Helgeland, og markeres med guidet tur og arrangementer. – Det har sjelden vært så flott som i år, sier daglig leder Sivert Olaisen ved Lovund RorbuHotell.

Foto: Lars Olve Hesjedal / Helgelands Blad

– Det var helt fenomenalt. Det har sjelden vært så flott som i år, sier daglig leder Sivert Olaisen ved Lovund RorbuHotell til NRK.no.

 Forsker Tycho Anker-Nilssen

Lundefuglene på Lovund har bedre forutsetninger enn artsfrendene på Røst, mener seniorforsker Tycho Anker-Nilssen ved Norsk institutt for naturforskning.

Foto: Kari Skeie / NRK
Lundefugl

Lundefuglen hører til alkefamilien, og kjennes lett på det karakteristiske fargerike nebbet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

For 23. gang markerte de at den sørliges lundefuglkolonien i Nordland inntok hekkestedet i Lundura i går. Der skal fuglene gjøre sin plikt utover sommeren; nemlig formere seg.

– Lundefuglen er en sjøfugl, og trives best på havet. Men for at bestanden skal overleve er den nødt til å legge egg. Derfor trekker kolonien som tilhører Lovund tradisjonelt hit 14. april, forklarer Olaisen.

Det er et sikkert vårtegn på tettstedet på Helgeland, og markeres med guidet tur og arrangementer.

– Jeg har vært med mange ganger, og årets utgave var kjempeartig. Vi står på 80 meters høyde og observerer når følgene kommer over horisonten og inntar hekkestedet, forteller Olaisen og legger til:

– Det er spektakulært. Der gjør de et ritual der de samles og flyr i formasjon. De har jo levd en hel vinter fra hverandre.

– Virker som et godt år

I år har de lokale ekstra god grunn til å glede seg over gjensynet. For etter 50 år med nedgang i bestanden, kan det tyde på at pila peker oppover igjen.

– Det virker som de har et godt år bak seg, og at det kan være noe mer fugl i år enn i fjor. Det er første gangen på lenge at vi ser det, noe som er veldig positivt.

– Både fiskere og andre har sett mye fugl samlet i år, men det kan være et sammentreff, legger Sivert Olaisen til.

En som kan mye om lundefuglbestanden er seniorforsker Tycho Anker-Nilssen ved Norsk institutt for naturforskning.

Spesielt lenger nord i fylket har nedgangen vært drastisk. For 35 år siden ble det telt nær 1,5 millioner lundefuglpar på øyene i Røst. I dag er det bare 350.000 igjen.

– Bestanden har gått veldig tilbake, også på Lovund. Det er mindre lunder nå enn før, men nøyaktig hvor mange færre er vanskelig å si, forklarer Anker-Nilssen til NRK.no.

Han anslår at om lag halvparten er tilbake av bestanden på Lovund, som på tidlig 1980-tall talte 60.000 par.

Tenker på seg selv

Lundefugl

Før lundefuglene inntar hekkestedet gjør de et ritual der de samles og flyr i formasjoner. Her er fuglene på Lovund i går.

Foto: Lars Olve Hesjedal / Helgelands Blad

Årsaken er mangelen på mat. Nærmere bestemt; mangel på sild.

– Silda er et viktig byttedyr for lundefuglen. Når den ikke finner mat vil lunden gi opp ganske tidlig. Den har ikke råd til ikke å ta hensyn til seg selv.

– Derfor kan den forlate sine egne egg når som helst, og stikke av for å ta vare på seg selv, legger seniorforskeren til.

Likevel har lundefuglene på Lovund en fordel sammenlignet med sine artsfrender lenger nord i Nordland, ifølge Anker-Nilssen.

– Det er rimelig å anta at de kan gjøre det bedre enn lundefuglene på Røst. Det skyldes at de på Lovund kan trekke inn i nærliggende fjorder og finne alternativt byttedyr når maten til havs svikter.

– Den muligheten har de ikke på Røst. Der er det gjerne kroken på døra hvis silda forsvinner, sier Anker-Nilssen.

Spent på utviklingen

Lovund

Lovund er ei øy og et tettsted i Lurøy kommune i Nordland. Lundefuglkolonien på Lovund er den sørligste i Nordland, og teller i dag cirka 200 000 individer.

Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Nå skal lundefuglene på Lovund bruke de neste ukene på å finne seg til rette, før de første eggene blir lagt om en måneds tid.

– Deretter venter klekking og mating, sier daglig leder Sivert Olaisen ved Lovund RorbuHotell.

Etter endt hekkesesong mot slutten av august er det igjen tid for å returnere til havet utenfor Norge igjen.

Selv reiser Tycho Anker-Nilssen ved Norsk institutt for naturforskning til Røst i mai for å følge utviklingen med egne øyne. Han er svært spent på hvordan hekkingen på Røst blir i år.

– Jeg er veldig spent. De yngste på Røst er nå minst åtte år gamle, og fuglene når ikke hekkealder før de er mellom fem og syv år gamle. Det betyr at selv om vi skulle få et godt år i år, så vil ikke disse fuglene skape ny rekruttering før om ytterligere noen år. I praksis venter vi en halvering av bestanden der ute før vi får ny rekruttering, sier han.

– For arten som helhet er det ennå ikke noen fare, men det er bekymringsfullt med den nedgangen mange bestander opplever langs norskekysten. Endringene i økosystemene gir oss et fattigere kystmiljø, avslutter Anker-Nilssen.