Hopp til innhold

Lofotværingene vil slå seg sammen

Kommunene i Lofoten har spurt innbyggerne om de vil ha en storkommune i øyriket. Flertallet av de som har svart sier ja til sammenslåing.

Sakrisøy, Moskenes

De fire kommunene lengst øst i Lofoten har spurt innbyggerne hva de synes om å slå seg sammen med nabokommunene. I Moskenes har nærmere en fjeredel ikke bestemt seg.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Kommunalminister Jan Tore Sanner har bedt kommune svare på om de ønsker å slå seg sammen med en nabo innen 1. juli i år.

Seks av ti ordførere vil ha utsatt sammenslåingsfrist, men verken Sanner eller regjeringens støttepartier støtter dem i det kravet.

Det begynner med andre ord å haste for kommune å finne ut av sin egen fremtid. I Lofoten har fire av de seks kommunene i regionen nå spurt hva innbyggerne mener.

– Jeg synes det er flott med kommunesammenslåing og bli en større kommune. Jeg tror vi drar fordeler av det alle tre kommunene her i vest, sier Bjørn Haugen.

Ser ingen problemer

NRK treffer han ved kafébordet på Leknes. Byen er i dag kommunesenter i Vestvågøy, men i fremtiden kan kommunegrensene i Lofoten se annerledes ut.

Og det er nettopp i Vestvågøy flest svarer at de er positive til endringer. 62 prosent av innbyggerne i kommunen ønsker at de slår seg sammen med én eller flere nabokommuner.

Rundt kafébordet ser de for seg en sammenslåing med de to nabokommunene i vest og tror alle tre vil dra fordeler av det.

– Jeg kan ikke se noen problemer. Vi er samme type kommuner. De andre to er små, mens denne har blitt stor. Vi er avhengige av hverandre uansett om vi er tre kommuner. Vi kan like godt være sammen, sier Haugen.

Bjørn Haugen på kafé på Leknes

Bjørn Haugen og flere av de andre rundt kafébordet på Leknes ser positivt på å slå se sammen med andre kommuner.

Foto: Kari Skeie / NRK

Gir et bedre grunnlag

Remi Solberg (Ap) er ordfører i kommunen hvor den største andelen av innbyggerne sier ja til sammenslåing.

Han mener resultatene i undersøkelsen er til god hjelp når politikerne i kommunen skal si sitt.

Dette gir oss politikere et bedre beslutningsgrunnlag, med tanke på hva våre innbyggere mener og sier til oss. Det gir oss et langt bedre grunnlag når vi skal gjøre vedtaket i juli og om vi skal gå til det ene eller det andre, sier Vestvågøy-ordføreren.

Politikerne avgjør

Han og ordførerkollega Hans Fredrik Sørdal (Ap) i Flakstad presenterte i dag resultatene fra undersøkelsen under en felles pressekonferanse.

Begge er enige om at tallene gir politikerne en god pekepinn på hva innbyggerne tenker om fremtiden, men Sørdal understreker at det er politikerne har det endelige ansvaret.

– Til syvende og sist er det kommunestyret som fatter den endelige avgjørelsen og der er det elleve personer i Flakstad som er valgt inn av folket for å representere folkets syn.

Remi Solberg og Hans Fredrik Sørdal

Vestvågøy-ordfører Remi Solberg (Ap) og Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) presenterte i dag resultatene fra undersøkelsen.

Foto: Kari Skeie / NRK