Hopp til innhold

Her har det i snitt vært én time sol per dag i år

Mens det i sør er rene sommerstemningen, opplever nordlendingene en særdeles grå vår. I Bodø har det ikke vært registrert færre soltimer i april på over førti år.

Vakkert vintervær i Bodøsjøen i Bodø

Starten på 2020 har bydd på særdeles få solglimt i Nordland. Her ser vi fjellrekka Børvasstindan i Bodø.

Foto: Anita Vestby Grovassbakk

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Ikke nok med mørketid, uværsvinteren som satte nye rekorder i januar eller koronastengt samfunn.

I Nordland har sola knapt tittet fram i år. Selv ikke etter mørketida tok slutt, har sola skint. Det har vært gråvær, skyer og regn på langtidsvarsel etter langtidsvarsel.

Eller bare føles det sånn? Kanskje glemmer nordlendinger fra år til år hvor ille været egentlig er?

Nei da. «Heldigvis» viser statistikken at starten på 2020 er et unntak.

– Det er helt riktig at dette føles lite, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.

For mens Oslo har hatt 517 soltimer så langt i år, har det i Salten i Nordland vært 140, viser statistikk fra Norsk Klimaservicesenter. Fordelt på årets dager så langt gir det omtrent én time hver dag. Litt knapt, vil mange si.

Oslo. 20.april 2020. Mange benyttet den varme aprilkvelden i hovedstaden til å besøke Hvervenbukta for et bad eller bare å sole seg. Foto: Anna Rudden Løvland / NTB scanpix

Mandag denne uka var det nok en solfylt dag i Oslo. Mange benyttet den varme aprilkvelden til å besøke Hvervenbukta for et bad og sole seg.

Foto: Anna Rudden Løvland

Men såpass lite sol er unormalt.

For eksempel hadde værstasjonen i Valnesfjord i Fauske 229 soltimer i april i fjor. Så langt i april er den på femti.

Passert med god margin av både Karasjok (109 timer) og Tromsø (71 timer), som ligger langt lenger nord. Også Bergen, som av mange assosieres med gråvær og regn, gruser Bodø-området i antall soltimer. Der er det så langt i april målt 137 soltimer.

(Se antall soltimer for 2020 fordelt på ulike værstasjoner her)

For Bodø sin del er det ikke registrert så lite sol i april måned siden 1977, men her er det riktignok noen hull i datagrunnlaget.

– Selv om det er mangler i dataene er det lett å se at årets april har lite soltimer i forhold til andre år. Så trøsten er vel at dette er uvanlig lite soltimer og da er det lov å klage litt, sier Tajet.

Og det gjør selv noen av de mest optimistiske nordlendingene i stadig større grad.

Hva er det med været? Hvorfor er det så grått hele tiden?

Slik så det ut i turområdet Maskinisten i Bodø 20.april.

Mandag denne uka var det rimelig grått i turområdet Maskinisten i Bodø.

Foto: Olaus Emil Lakselvhaug

Mye lavt lufttrykk

– Forklaringen på at det har vært lite sol enn det som er gjennomsnitt for mars og april har vært lavt lufttrykk i Nord-Europa og høyt i sør. Det betyr vestlig vind mot Nordland og mange gråværsdager, sier Jostein Mamen, klimavakt ved Meteorologisk institutt.

Og lavt lufttrykk har det vært mye av. I februar lammet den også flytrafikken i Nord-Norge, noe som ble omtalt som en historisk hendelse.

Selv om det med klimaendringene er ventet mer nedbør og ustabilt vær, er ikke årets solmangel nødvendigvis en trend som vil dukke opp hvert år.

– Dette igjen skyldes nok mer tilfeldigheter enn klimaendringer, sier Mamen.

Og kanskje begynner det allerede å lysne.

Neste uke er det faktisk meldt full sol over flere dager i Bodø. Ja, også sju grader da. Men det kommer alltid en sommer, - og den blir sikkert knall.

Sol til uka

Mandag ligger det an til at finværet kommer til Nordland. Vakthavende meteorolog Ola Mellem sier vinden får en gunstigere retning. – Det ser ut til at det ikke blir så mye skyer og en del sol. Samtidig får Sør-Norge en del nedbør, sier Mellem. Temperaturene vil ligge på fem til ti grader.

finvær
I Norge endrer været seg hele tiden, og er ofte preget av lavtrykk som kommer inn fra havet i vest. Her får du vite hvordan og hvorfor disse lavtrykkene oppstår.

I Norge endrer været seg hele tiden, og er ofte preget av lavtrykk som kommer inn fra havet i vest. Her får du vite hvordan og hvorfor disse lavtrykkene oppstår.