Hopp til innhold

Slik overlever Matthew og Philippe i Norge uten penger

– Selv i verdens dyreste land kan man reise rundt uten penger, forteller nomade og musiker Matthew Gember fra USA. Sammen med Philippe Bencivengo fra Frankrike besøker han Lofoten.

– Vi traff hverandre i Bodø hvor vi overnattet hos den samme couchsurfing-verten, forteller franske Philippe.

Han er på oppdagelsesreise i Norge etter endte studier i hjemlandet.

– Ved å opprette en profil på nettstedet Couchsurfing kan man få mulighet til å overnatte hjemme hos andre medlemmer i hele verden, helt gratis. På den måten får både gjestene og vertene bli kjent med mennesker fra andre land, sier Matthew som kommer fra Chicago.

Haiker rundt i Norge

Han er musiker og har et prosjekt med navnet The Oakfoot Running, Nå haiker trubaduren rundt i Norge med gitaren sin og spiller sin amerikanske indiefolkemusikk der sjansen måtte by seg.

– Begge ville dra til Lofoten, så vi tok ferga hit sammen fra Bodø, sier franskmannen før amerikaneren fortsetter:

– Her er det ikke så mange couchsurfingverter i forhold til andre steder, kanskje 10. Men det var likevel lett å få overnatting. Vi bor nå hos en fantastisk mann ved Leknes. Han ga oss eget rom og nøkkel til huset, og vi får lage middag der som han spiser sammen med oss.

Sofasurfing

Matthew (t.v.) og Philippe synes det er kult å sofasurfe.

Matthew (t.v.) og Philippe synes det er kult å sofasurfe.

Foto: Jon Olav Larsen

Det er mange ting Matthew og Philippe liker ved sofasurfing.

– Når man sofasurfer blir man kjent med de lokale folkene, lærer om stedet og får vite hvor det for eksempel er best å dra på turer. Og så får vi bli med på ting de lokale gjør, sier Philippe. På Leknes har de blant annet vært på quiz på en pizzarestaurant.

– Det var artig, men vi kan jo ikke norsk så vi skjønte ikke spørsmålene, ler de.

Overnattet på politistasjon

Matthew har vært i Norge i rundt to måneder, men ikke alle steder har han funnet en sofa hjemme hos folk å sove på. Han har også sovet på bensinstasjoner og på en politistasjon.

– I Narvik er det 150 coachsurfingverter, men da jeg kom dit på kvelden fant jeg ingen å overnatte hos. Jeg endte opp med å gå til politistasjonen. De åpnet døra og jeg spurte om jeg kunne overnatte der. Jeg fikk ligge på en luftmadrass i ei celle. Det var virkelig fint, og jeg fikk dusje om morgenen. Som å være på hotell, ler Matthew.

Amerikaneren og franskmannen er veldig takknemlige for gjestfriheten de har opplevd.

– Opplevelsene i Norge hjelper meg med å huske på at jeg alltid skal hjelpe andre. For det på grunn av hjelp fra andre jeg har overlevd her, sier Matthew.

Dumpster diving

De to er fascinerte over det skiftende været i Lofoten.

De to er fascinerte over det skiftende været i Lofoten.

Foto: Jon Olav Larsen

Reise gjør de så ofte de kan ved hjelp av tommelen langs veien, men siden de har lite penger, finner de en del av maten de spiser i Norge ved å lete i søppelcontainere, såkalt «dumpster diving».

Ifølge ForMat-prosjektet kastes det årlig over 300.000 tonn mat i Norge, 18 prosent kastes av dagligvarehandelen.

– I søppelcontainerne hvor butikkene kaster mat, kan man finne svært mye spiselig. Vi har blant annet funnet mye yoghurt, noen ganger har de ikke engang godt ut på dato. Om et av begrene i en pakning er ødelagt, så kaster butikken hele pakningen selv om de andre begrene er helt fine. I går spiste vi ordentlig god yoghurt som vi hadde funnet da vi var i Bodø, den går ikke ut på dato før i februar, forteller Philippe.

– Tingen med mat i søppelcontainerne, som brød, frukt og grønnsaker, er at de ofte er i samme tilstand som maten man har hjemme. Man kjøper dem på butikken, men ofte spiser man dem ikke før noen få dager senere, sier Matthew.

Han forteller at for dem så er maten i søpla en nødvendig ressurs.

– Vi søppeldykker mest fordi Norge er et utrolig dyrt land for utlendinger å reise i. Men vi er begge veldig klar over den uheldige skjebnen til mye mat, det er et stort problem. Og ved å søppeldykke bidrar man til at ikke like mye mat går til spille. Jeg tror at om vi rasjonaliserte all verdens mat så effektivt som mulig, så kunne vi ha mettet alle som sulter.

– Som å se i Hubble-teleskopet

Men oppholdet i Lofoten, handler først og fremst om andre opplevelser enn dem de får i søppelcontainerne. Også når det ikke er nordlys, synes franskmannen og amerikaneren at lyset og fargene om vinteren i Lofoten er fantastiske.

– Fargene er utrolige, de minner meg om bilder fra rommet tatt av Hubble-teleskopet. Du ser alle disse fargene som virvler sammen her, rosa, grønt, blått, gult. Som en stjernesky, forteller Matthew.

De to liker også at været kan skifte svært fort i Lofoten.

– Det erfarte vi i dag, ler musikeren. – Fra vindstille til ekstremt mye vind. Plutselig kan du ikke se noe som helst på grunn av det snør så mye, og et par minutter senere klarner alt opp igjen. Det er som: «Hvor er jeg, er dette virkelig?».