Hopp til innhold

Disse damene legger ut vekta på Facebook

Folk i Nordland er feitest i landet. Det vil 12 damer i Vesterålen ha en slutt på. De legger ut vekta si på Facebook til spott og spe for alle som vil se. Anette Steffensen har allerede gått ned 11 kilo.

På tur

Deltagerne i «Slankekrigen Vesterålen» har jevnlige treff. Her er de på sin første helgesamling.

Foto: Privat

I løpet av en måned har Anette Steffensen (28) fra Andøya gått ned over 11 kilo i «Slankekrigen».

– Jeg blir veldig glad når jeg sier nei til et kakestykke, sier hun til nrk.no.

«Slankekrigen Vesterålen»

I Vesterålen har tolv deltagere meldt seg på «Slankekrigen Vesterålen».

Linda Chrislock

Linda Chrislock.

Foto: Privat

– Målet er å lære deltagerne hvordan de ved å endre livsstil kan gå ned i vekt og unngå å legge på seg igjen. 90 prosent av de som går ned i vekt vil i løpet av to år gå tilbake til den vekten de hadde før de startet vektreduksjonen, sier helsecoach Linda Chrislock.

Navnet er hentet fra tv-serien «Slankekrigen», men konseptet er annerledes.

– Deltagerne har nok mer enn krig med seg selv enn krig med andre. Men når det er sagt så skal det jo også kåres en vinner, så det er en gulrot i den andre enden.

Det er Friskhuset og firmaet Chrislock HelseCoaching som står bak opplegget, som startet i midten av januar og varer frem til mai.

Oppskriften

De tolv deltagerne skal gå ned i vekt ved trening, kostholdsveiledning, stressmestring og mentale metoder.

– Når man skal starte en livsstilsendring så trenger man kanskje også noen mentale teknikker, og det er da coachingbiten kommer inn i bildet, sier Chrislock.

Helsecoachen mener at en av grunnene til at folk på bygda er tykkere enn i byene kan være at kompetanse om vekt og livsstil er lettere tilgjengelig i byene.

Anette Steffensen

Anette Steffensen har foreløpig gått ned 11 kilo.

Foto: Privat

– De har flere treningssentre, kostholdsveiledere og ernæringsfysiologer. Men grunnen handler jo ofte om manglende kunnskap - man vet ikke hva man kan gjøre selv, sier Chrislock.

Anette Steffensen meldte seg på kurs nettopp for å få mer kunnskap om hva hun selv kan gjøre. Og den mentale biten er svært viktig.

– Jeg meldte meg på for å få mer kunnskap om trening og kosthold, og for å få den ekstra lille given til å gjennomføre. Og det har jeg fått. Jeg har lært utrolig mye de siste fem ukene.

1 av 4 er overvektig

De nasjonale tallene fra Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse viser at 27 prosent av alle nordmenn er betydelig overvektige.

Levekårsundersøkelsen er den eneste landsomfattende oversikten for voksnes vekt i Norge i de siste årene. Tallene er basert på selvrapportering, og forskning viser at folk generelt oppgir noe lavere vekt enn de har.

Men samtidig er det svært mange som gjør noe aktivt for å holde vekten og formen i sjakk. Tjukkasgjengen, som er et lavterskeltilbud, har fått over 100 avdelinger i Norge, Sverige og Finland.

Sterkere psykisk

Anette ble oppmerksom på at hun var tykk da hun begynte på skolen.

– Jeg ble oppmerksom på det da jeg begynte i første klasse, for da begynte mobbingen av meg. Siden da har det vært en evig kamp.

Gjennom hele barne- og ungdomsskolen opplevde Anette å bli mobbet. Etter graviditet og svangerskap veide hun over 100 kilo, og ønsket å gjøre noe med situasjonen.

På Facebook har hun navnet «Anette Kakebaker Steffensen», og hun har et helt album med kaker som er flott dekorert. Men nå er Anette stolt over at hun kan si nei til et kakestykke.

– Jeg blir glad når jeg klarer å la være, og kjenner på at jeg faktisk har den styrken. Jeg gjør det for meg selv og for at jeg skal ha det bra, og det er veldig godt å kjenne på, sier Anette.

På Facebook er det også opprettet en egen profil for «Slankekrigen Vesterålen», og informasjonen er åpen og tilgjengelig for alle. Men nå gjør det ikke Anette noe at alle vet hvor mye hun veier.

– Jeg har slitt psykisk på grunn av overvekt og mobbing gjennom flere år. Og det å kjenne at jeg er så sterk psykisk er veldig godt. Det å klare å si nei, det å klare å være åpen om det, og det at all informasjonen ligger åpent ute på Facebook, det gjør meg ingenting. Jeg kjenner at det gjør meg sterkere, sier Anette.

Gode tilbakemeldinger

Hun har fått svært mange gode tilbakemeldinger de siste ukene.

– Ikke bare vektmessig. Jeg har også fått mange tilbakemeldinger som går på meg som person, sier Anette.

Helsecoachen mener at det å være slank ikke handler om å være vellykket, men at det handler om ha det bra med seg selv.

– Når man sliter med overvekt så går det utover muskler og ledd, og når man sliter og har det vondt så går det også utover det mentale. Det påvirker hvordan vi tenker om oss selv. Så dette handler mest om å ha det bra med seg selv, og ta vare på egen helse, sier Chrislock.

Slankekrigen Vesterålen

28. april blir vinneren kåret.

Foto: Privat

Stress fører til vektøkning

Men det er ikke bare kosthold og trening som teller. Hvile er også viktig når man skal gå ned i vekt. Stress kan føre til at man går opp i vekt.

– Har vi for mange stresshormoner i omløp vil man lagre fett. For da er kroppen i beredskap og tror at vi står overfor fare, og da skal man lagre energi. Og det betyr at man lagrer energi, eller holder på fettet, sier Chrislock.

Yoga

YOGA: Yoga er fint for å dempe stressnivået i kroppen.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK