Hopp til innhold

– Nå blir leger fritt vilt for journalister

Leger er kraftig provosert etter at Avisa Nordland ble frikjent i lagmannsretten for ærekrenkelser mot kirurg Rastislav Kunda. – Mange vil vegre seg for å stille opp i media etter dette.

Nordland legeforeingen frykter leger i framtiden vil nekte å stille opp for media, etter at Avisa Nordland ble frikjent for ærekrenkelser i den såkalte kirugiskandalen.

Nordland legeforeingen frykter leger i framtiden vil nekte å stille opp for media, etter at Avisa Nordland ble frikjent for ærekrenkelser i den såkalte kirugiskandalen.

Rastislav Kunda gikk til injuriesøksmål mot Avisa Nordland høsten 2012, med støtte fra Legeforeningen, som stilte sine advokatressurser til rådighet.

Bakgrunnen var avisas dekning etter den såkalte kirurgiskandalen ved Nordlandssykehuset i Bodø i 2010.

Både Avisa Nordland og VG navnga Kunda og hans tyske kollega i sakene der flere pasienter stod fram og hevdet seg feilbehandlet på sykehuset. Der kom det også fram at disse kompliserte mage- og tarm-operasjonene aldri skulle ha vært utført i Bodø.

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik, kaller dommen fra Hålogaland lagmannsrett en tragedie. – Vi frykter det skal bli vanskeligere for leger å samarbeide med media i framtida, sier han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Etter at Avisa Nordland i mars i år ble dømt for å ha ærekrenket kirurgen, og til å betale ham 400.000 kroner i erstatning, ble avisa torsdag frikjent av en enstemmig Hålogaland lagmannsrett.

– Jeg synes dette er svært trist. Nå tror jeg mine legekollegaer i framtiden vil vegre seg for å stille opp i media - i frykt for å bli uthengt i senere saker, sier Henrik Sloth til NRK.no.

– Vi blir fritt vilt

Han er seksjonsoverlege ved Kirurgisk avdeling ved Nordlandssykehuset, og reagerer kraftig på lagmannsrettens kjennelse.

– Med denne dommen blir vi leger nærmest som fritt vilt å regne for journalister, som kan skrive hva de vil uten å kjenne bakgrunnen for saken, og uten at det får konsekvenser, raser han, og legger til:

– Jeg støtter pressens ytringsfrihet, men her mener jeg man har gått altfor langt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rastislav Kunda og advokat Synne Bjørvik Staalen, som representerer Den norske legeforening

Rastislav Kunda og advokat Synne Bjørvik Staalen, som representerte Den norske legeforening i Salten tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Tidligere fredag gikk Nordland Legeforening ut og sa seg svært misfornøyd med dommen fra lagmannsretten.

– Vi reagerer særdeles negativt på dommen, og hadde jo selvsagt håpet på et helt annet utfall, sier en skuffet leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik.

– Vi frykter det skal bli vanskeligere for leger å samarbeide med media i framtida, slår han fast.

– Bør ikke stikke hodet i sanden

Sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen, er på sin side desto mer lettet over lagmannsrettens beslutning.

– Dette har vært en krevende sak som har gått over lang tid, og i flere rettsinstanser. Vi er svært glad og lettet for at den nå har endt i vår favør etter lagmannsrettens behandling.

– Ikke bare lettet på egne vegne, men også når det gjelder arbeidsvilkårene for norske medier som denne dommen opprettholder, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Eirik Hanssen

Sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen håper ikke denne saken ødelegger for samarbeidsklimaet mellom leger og media.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Hanssen håper ikke denne saken ødelegger for samarbeidsklimaet mellom leger og media.

– Jeg maner nå til at man setter seg rolig ned, leser dommen, og ikke stikker hodet i sanden. Det er viktig at leger fortsetter å delta i samfunnsdebatten slik man gjorde tidligere.

– Dette er en spesiell sak, med så spesielle elementer i seg, at det var nødvendig å identifisere legene. Det har både pressens faglige utvalg, og nå rettsvesenet, slått fast var nødvendig. I de fleste andre saker er ikke identifikasjon nødvendig.

Vurderer anke

Henrik Sloth var blant Rastislav Kundas nærmeste medarbeidere den perioden sistnevnte jobbet ved Nordlandssykehuset i Bodø. Nå håper han Kunda vil anke avgjørelsen til Høyesterett.

– Min rettferdighetssans tilsier at dette bør ankes, men jeg kjenner også Kunda så godt at jeg vet han er svært sliten av denne saken.

Om dommen blir stående blir Kunda dømt til også å betale motpartens saksomkostninger, både fra tingretten og lagmannsretten.

Det utgjør pr nå over 1.4 millioner kroner. Det er uklart om Kunda selv blir nødt til å dekke dette.

Det er jurister fra Norges legeforening som har ført saken på vegne av Kunda - de vurderer nå å anke saken til Høyesterett.

– Vi er både skuffet og overrasket. Vi er uenige i flere av premissene for dommen, men må nå bruke tid på å gå gjennom dette nøye, forteller advokat Synne Stølen hos den norske legeforening.

– Kunda selv tar dette tungt, men er fattet. Han bruker nå noen dager for å vurdere anke, legger Stølen til.

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

Juni 2010. Avisa Nordland og VG avslører det som blir omtalt som «operasjonsskandalen».

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG
Video Kirurgen snakker ut

VIDEO: I dag er Ratsislav Kunda sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus. Reportasje fra høsten 2011.